, Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι “δεν χωράνε άλλοι πρόσφυγες”, INDEPENDENTNEWS
Nίκος Χρυσόγελος*
Δεν χωράνε στη χώρα μας, για παράδειγμα, 20.000 #Αφγανές και οι οικογένειες τους; Είναι θέμα έλλειψης χώρου;
Μα μπορούμε να δεχθούμε 30.000.000+ τουρίστες, να προσελκύσουμε χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν παραθεριστικά σπίτια σε νησιά, και χιλιάδες επενδυτές. Άρα δεν είναι θέμα “χωρητικότητας”. Εξάλλου έχουμε “χάσει” 600.000 ανθρώπους μας που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες – που εκεί χωράνε, αν και είναι βέβαια μετανάστες υψηλού επιπέδου.
Τι είναι αυτό λοιπόν που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν “χωράνε” άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα; Υποθέτω ένα στερεότυπο οφείλεται στην “πίστη” ότι οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν “για πάντα σπίτι, μισθό, κοινωνική προστασία” όπως διαδίδουν κάποιοι για να υποστηρίξουν ότι μας “τρώνε” τα λεφτά. Το πιο μεγάλο fake news. Το ζήσαμε με τους πρόσφυγες το 1922-1923 και σε άλλες φάσεις της ιστορίας μας τότε που βρίζανε κάποιοι τους (Έλληνες) πρόσφυγες από το Μ. Ασία. Ξαναζεί με άλλη μορφή απέναντι στους …ξένους
1. Οι πρόσφυγες δεν ενισχύονται από τον κρατικό ή ελληνικό γενικότερα προϋπολογισμό, αλλά όταν στηρίζονται οικονομικά αυτό γίνεται με ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Ελλάδα με 100% χρήματα από την ΕΕ έχει “χρηματοδοτήσει” ελάχιστα για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά κυρίως φράκτες, εξοπλισμό ελέγχου, περιπολικά, πλοία του λιμενικού,, καμπ κα. Πχ 1/1/2021 οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ελάμβαναν ενίσχυση ήταν 67,714 (37,965 οικογένειες) σε 116 περιοχές (Πηγή #UNHCR). Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την ΕΕ και άλλους δωρητές, αλλά όχι από τα ελληνικά ταμεία. Το πρόγραμμα πέρασε τώρα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που αποκλείει κάθε πρόσφυγα από τα χρήματα αν δεν μένει σε ελεγχόμενη από το υπουργείο δομή, μεταξύ άλλων σταματά οποιαδήποτε χρηματοδότηση για άτομα που μένουν σε δικούς τους χώρους (μια πολύ …καλή επιλογή που βοηθάει στην …ένταξη!!!!)
2. Ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες των 37.965 οικογενειών; 21% γυναίκες, 33% παιδιά, 46% άνδρες. Το 26% αυτών που έλαβαν “cash assistance” είναι οικογένειες των 5 ή περισσότερων ατόμων, 40% ενήλικοι μόνοι/ες. Το 65% προέρχονται από …ασφαλείς χώρες όπως Συρία, Ιράκ, Πακιστάν και Αφγανιστάν και υπόλοιποι από άλλες … ασφαλείς Αφρικανικές κλπ χώρες (πχ Σομαλία, Κογκό, Καμερούν, Νιγηρία κ.ά.
3. Τι λαμβάνει κάθε πρόσφυγας ως cash money για να ζήσει όσο καιρό είναι σε κάποιο πρόγραμμα (συνήθως μάξιμουμ 6-12 μήνες); Από 75 ευρώ το μήνα (για ένα άτομο σε δομή με φαγητό από κέτερινγκ που συχνά δεν τρώγεται) μέχρι 490 ευρώ για 6μελή ή μεγαλύτερη οικογένεια που διαμένει σε δομή χωρίς προσφορά …φαγητού.
4. Πόσα χρήματα έλαβε η Ελλάδα και διεθνείς οργανισμοί για να βοηθήσουν το προσφυγικό το 2015-2016 (η Ελλάδα δεν έβαλε ούτε ένα 1 ευρώ); Άμεσα πάνω από $803.000.000 χωρίς να υπολογίζουμε τα χρήματα που συγκέντρωσαν και διέθεσαν στην Ελλάδα διάφοροι φορείς που ίσως ξεπερνάει το 1 δις. Αυτά τα χρήματα μπήκαν στην ελληνική οικονομία ως φαγητά, ρούχα, σκηνές, εργαζόμενοι, μεταφορά ατόμων, γιατροί, εξοπλισμός υγείας, φαρμακευτικά είδη κα.
5. Πόσα χρήματα έλαβε από την ΕΕ η Ελλάδα για το προσφυγικό μέσα από άλλα εθνικά προγράμματα; €613.500.000 την περίοδο 2014-2020 (€328.3 million από το AMIF και €285.2 million από το ISF). Τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά ISF (Borders, police); Είναι προγράμματα για την ασφάλεια των συνόρων και την ενίσχυση της αστυνομίας. Έτσι η Ελλάδα έλαβε 261.900.000 ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων και 23.300.000 ευρώ για ενίσχυση της αστυνομίας από την κανονική χρηματοδότηση της το διάστημα 2014-2020 καθώς και επιπλέον 101.700.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό ως έκτακτη ενίσχυση.
6. Πόσα χρήματα δαπανάει για τη φύλαξη και διαχείριση των καμπ η χώρα; Μόλις πρόσφατα με συμβάσεις παραχώρησης η κυβέρνηση διέθεσε 480.000.000 ευρώ σε εταιρίες σεκιούριτι, κατασκευαστικές κ.ά. για 5 καμπ!!!! Είδατε η επίθεση σε ΜΚΟ τι πετυχαίνει; να μην υπάρχει καμία κριτική στην ανάληψη της ευθύνης από εταιρίες σεκιούριτι και κατασκευαστικές.
Άρα το δεν “χωράνε” δεν στέκει ούτε από οικονομική άποψη
Το πρόβλημα είναι λοιπόν: μπορούμε ως χώρα να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους να εντάσσονται, να μαθαίνουν τη γλώσσα, να βρίσκουν δουλειά μαζί με Έλληνες, να σταθούν στα πόδια τους και να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους; Είναι σπατάλη ανθρώπινων πόρων να έχουμε μεταξύ των προσφύγων δασκάλες, νοσοκόμες, φωτογράφους, τεχνίτες, αποφοίτους πανεπιστημίων, ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εργαστούν και σε βαριές δουλειές, τραγουδιστές, πρωταθλητές αθλημάτων, ανθρώπους με ικανότητες και δυνατότητες, ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να βοηθήσουν τη χώρα, και εμείς να τους κλείνουμε σε συρματοπλέγματα, σε σκηνές, σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς να έχουν κάνει κανένα έγκλημα. Και μετά να λέμε ότι τους ταΐζουμε και τους ποτίζουμε και τους …χρηματοδοτούμε! Ντροπή μας που σπαταλάμε τόσο ανθρώπινο δυναμικό, λέω εγώ. Αυτή είναι πλήρης αποτυχία μιας χώρας που δεν μπορεί να δώσει ευκαιρίες ούτε στους πρόσφυγες ούτε στους νέους/ες της ούτε στους ανέργους της ούτε στους άστεγους της. Γιατί τα ίδια κάνει σε όλους. Αλλά τα βάζει όχι με τον εαυτό της για την αποτυχία και την ανικανότητά της αλλά με τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… Κλαίμε που βλέπουμε τα παιδάκια να πέφτουν κάτω στο αεροδρόμιο και μετά συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό που …δεν θα επιτρέψει σε μετανάστες από το …Αφγανιστάν να περάσουν τα σύνορα μας….
* Aνάρτηση στο Facebook

#independentnews

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC_artiGsPS7mJj-UaJNq_Tw

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/