, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Της «Πατρίδας»* μου η σημαία που ‘ναι κλεμμένη από καιρό, INDEPENDENTNEWS*Πατρίδα μας ο δρόμος…

 

Η γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου και μια ματωμένη σημαία που βρέθηκε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ έγιναν το υπερβατικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς νέων που όρθωσαν το ανάστημά τους στη Χούντα.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ματωμένη σημαία, που οδηγεί κάθε χρόνο την πορεία μνήμης στην επέτειο των δραματικών γεγονότων του Πολυτεχνείου, φυλάσσεται από τη φοιτητική νεολαία του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ, παρά τη σωρεία διαμαρτυριών και τις υποσχέσεις της οργάνωσης να παραδοθεί προς φύλαξη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Της «Πατρίδας»* μου η σημαία που ‘ναι κλεμμένη από καιρό, INDEPENDENTNEWS

Ποιος, πού και πώς βρέθηκε η αιματοβαμμένη σημαία είναι άγνωστο. Την επόμενη της 17ης Νοεμβρίου 1973, κάποιοι, η ταυτότητα των οποίων είναι άγνωστη, παρέδωσαν τη ματωμένη σημαία στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή», που στεγαζόταν κοντά στο Πολυτεχνείο, στην Ομόνοια. Ο εκδότης της εφημερίδας, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ανέλαβε να τη φυλάξει, αλλά ουδέποτε αποκάλυψε τις ακριβείς συνθήκες που η σημαία βρέθηκε στα χέρια του.

Η Νάντια Βαλαβάνη, μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Αντίστασης (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974, έχει δηλώσει στην «Καθημερινή»: «Η σημαία και ο τρόπος με τον οποίο βγήκε από το Πολυτεχνείο ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από τους περισσότερους, διότι πρώτο μέλημα ήταν να διασωθούν οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί». «Η σημαία ματώθηκε με την εισβολή του τανκ. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο», είχε δηλώσει επίσης στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Το 1974 η σημαία έφτασε στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ) και στον πρώτο μεταπολιτευτικό πρόεδρό της Γιώργο Σταματάκη, της ΚΝΕ. Στην πρώτη μάλιστα πορεία που έγινε το 1975 τη σημαία κρατούσαν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Σταματάκης, ο γενικός γραμματέας Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτερικού) και ο πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ. Το 1976 το σύμβολο πέρασε με ομαλό τρόπο στα χέρια του κ. Στέφανου Τζουμάκα της ΠΑΣΠ, μετέπειτα υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Της «Πατρίδας»* μου η σημαία που ‘ναι κλεμμένη από καιρό, INDEPENDENTNEWS

Από εκείνη τη στιγμή η σημαία του Πολυτεχνείου περνάει στα χέρια της ΠΑΣΠ, όταν ακόμα η ΕΦΕΕ εξακολουθούσε να υφίσταται. Η ιστορία επεφύλασσε τον ρόλο του τελευταίου προέδρου σε ένα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τζουμάκα στην ΕΦΕΕ το 1978 και έμεινε σε αυτήν έως το 1980, οπότε η Φοιτητική Ενωση έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει, καθώς ήταν αδύνατη η συμφωνία ανάδειξης Κεντρικού Συμβουλίου. Ο Χρ. Παπουτσής θυμάται ότι από εκείνη την εποχή η σημαία φυγαδευόταν συχνά. «Και στο δικό μου σπίτι την κράτησα τη σημαία. Υποχρεωτικά, κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί. Επιλέγαμε επίσης και σπίτια φίλων υπεράνω πάσης υποψίας», έχει δηλώσει ο Χρ. Παπουτσής. Από το 1982 η σημαία έπαψε να βρίσκεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και άρχισε να φυλάσσεται στα σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ. Από το 1982 και έπειτα τη σημαία “χρεώθηκαν” και φύλασσαν στα σπίτια τους (!) τα παρακάτω μέλη της ΠΑΣΠ: 1982-1987 Γιάννης Τσαμουργκέλης, 1987-1996 Βασίλης Τόγιας και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια άλλων αγνώστων πλέον «θεματοφυλάκων» της ΠΑΣΠ.

Από το 1996, οπότε και τύποις η ΕΦΕΕ παύει να εκλέγει Κεντρικό Συμβούλιο, η σημαία φυγαδεύεται μετά την πορεία για να μην την «πιάσουν στα χέρια τους άσχετοι», όπως έχει δηλώσει στέλεχος της ΠΑΣΠ.

Το 2008 ο τότε πρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου ζήτησε επισήμως να παραδοθεί η σημαία στο ίδρυμα, ώστε να εκτεθεί στο ευρύ κοινό, όμως η αντίδραση της ΠΑΣΠ ήταν αρνητική με διάφορες δικαιολογίες.

Όμως το θέμα δεν έληξε εκεί και μετά από σειρά δημοσιευμάτων για την ορθότητα της κατοχής της σημαίας από μέλη της ΠΑΣΠ αλλά και τις συνθήκες φύλαξης αυτού του συμβόλου που στο μεταξύ είχε αναχθεί σε “κομματικό λάφυρο”, είχαμε μια ανακοίνωση το 2011 του τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, πως η ΠΑΣΠ θα παρέδιδε τελικώς την ιστορική σημαία στη Βουλή. Αυτό δεν έγινε με τον Γ. Ραγκούση να απειλεί µε διαγραφές την ηγεσία της ΠΑΣΠ, επειδή αρνήθηκε να το πράξει.

Μάλιστα, έχει διαδοθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης, δίχως να έχει επιβεβαιωθεί, η φήμη πως η σημαία του Πολυτεχνείου, σε κάποια χρονική στιγμή πλύθηκε στο πλυντήριο από μια μητέρα φοιτητή της ΠΑΣΠ! Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ποντίκι” του 2011, συγκεκριμένα μια μητέρα ενός φοιτητή να την έπλυνε όταν την ανακάλυψε κρυμμένη σε ένα μπαούλο ερχόμενη στην Αθήνα για να δει τι κάνει ο γιος της και να του συγυρίσει την γκαρσονιέρα στην οποία έμενε…

«Η σημαία να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ» ζητάει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2019 πόλεμος ξέσπασε για άλλη μια φορά «πόλεμος» για το θέμα μεταξύ της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να κατηγορεί πρώην κορυφαίο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Νικηφόρος, το οποίο «αυτομόλησε» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες ότι πήρε τη σημαία μαζί του στην Κουμουνδούρου.

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, μίλησε τότε για διακίνηση ψευδών ειδήσεων σημειώνοντας ότι «το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ».

Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία ανέφερε ο Σ. Αλεξίου και τόνισε ότι «η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ».

, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Της «Πατρίδας»* μου η σημαία που ‘ναι κλεμμένη από καιρό, INDEPENDENTNEWS

Η καταγγελία της ΠΑΣΠ

Ο άνθρωπος που φέρεται ως «κλειδοκράτορας» της θυρίδας όπου φυλάσσεται η αιµατοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου είναι ο επί τουλάχιστον µία δεκαετία πανελλαδικός γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Μιχάλης Νικηφόρος, ο οποίος «εγκατέλειψε» τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προοδευτικής Συµµαχίας. Πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. και γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, επικοινώνησαν μαζί του, αφενός µε σκοπό να «παραδώσει» τη σημαία του Πολυτεχνείου σε στελέχη της ΠΑΣΠ, από τη στιγμή που ο ίδιος πλέον έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος, αφετέρου να µη διανοηθεί να την «κληροδοτήσει» στην Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Κώστα Παπαδημητρίου, πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ και μέλους της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «ευγενική συνδρομή καταγέλαστων γενιτσάρων», επιτιθέμενος και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την πιθανότητα να βρεθεί στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου κρατώντας στα χέρια του την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο.

Ειδικότερα στην ανάρτησή του, ο Κ. Παπαδημητρίου γράφει:

, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Της «Πατρίδας»* μου η σημαία που ‘ναι κλεμμένη από καιρό, INDEPENDENTNEWS

Η απάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αλεξίου, απέρριψε τότε τον ισχυρισμό ότι η σημαία ανήκει στην ΠΑΣΠ και προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση:

Σχετικά με τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:

1) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα ανήκε και ανήκει στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

2) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

3) Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία.

4) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων.

5) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ.

 

Το θέμα δεν έχει λήξει μέχρι και σήμερα, αν και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ρητώς ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ως μέλη της τα μέλη τη ΠΑΣΠ, αν προηγουμένως η σημαία του Πολυτεχνείου δεν παραδοθεί προς φύλαξη και έκθεση σε προσυμφωνημένο χώρο, δεδομένου ότι και επ’ αυτού υπάρχει διχογνωμία.
ΥΓ.: Το αφιέρωμα γράφτηκε με αφορμή την απροκάλυπτη ακροδεξιά επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περιορίσει τις διαδηλώσεις αλλά και τις απόψεις για τις «αντιδημοφιλείς εμμονές» του ΣΥΡΙΖΑ στις ριζοσπαστικές ιδέες.
, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Της «Πατρίδας»* μου η σημαία που ‘ναι κλεμμένη από καιρό, INDEPENDENTNEWS