Μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για την Covid-19 σε πολλές χώρες, δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι μακροχρόνια και δεν μπορεί να θέσει σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη στήριξης των συστημάτων Υγείας.

«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021», είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή», καθώς η παραγωγή ικανού αριθμού δόσεων «σκοντάφτει» στον ανταγωνισμό των ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών.

Υπό μορφή ευχολογίου, ισχυρίστηκε πως τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, προσθέτοντας πως  «όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν». Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την μέχρι τώρα πραγματικότητα, καθώς οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες έχουν προαγοράσει δόσεις που αναλογούν σε πολλαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με αυτόν που έχουν, ενώ άλλες φτωχότερες χώρες δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε μια δόση. Για παράδειγμα ο Καναδάς έχει προαγοράσει δέκα φορές περισσότερες δόσεις από τον πληθυσμό του! Τόσo αυτή η μεγάλη ανισομετρία στην κατανομή των δόσεων όσο και οι γενικότερες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παραγωγή του απαραίτητου αριθμού εμβολίου,  αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη της απανθρωπιάς του συστήματος που αναδείχτηκε ανάγλυφα την περίοδο της πανδημίας.