Πριν από ένα σχεδόν χρόνο, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, δεν είχαμε μια απλή αλλαγή κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία, αλλά την επάνοδο ενός καθεστώτος συμφερόντων που είχε ήδη αποκρυσταλλώσει τα βασικά – δομικά του χαρακτηριστικά κατά την περίοδο 2010 – 2014.

Αυτό το καθεστώς οικονομικο-πολιτικών συμφερόντων συγκρότησε το αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και σήμερα, ως κυβερνητική εξουσία, εκδιπλώνει τις πλέον στυγνές και καταστροφικές όψεις του σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας. Γιατί χρησιμοποιούμε αυτόν τον ,για κάποιους, ακραίο όρο του καθεστωτικού ολοκληρωτισμού; Ποια είναι τα κύρια γνωρίσματά του;

Πρώτο βασικό χαρακτηριστικό: Η σημερινή κυβέρνηση δρα ως εντολοδόχος και ως διαχειριστής επιχειρηματικών – διαπλεκομένων συμφερόντων. Έχει κατ’ ουσίαν παραχωρήσει την πολιτική εξουσία σε στυγνά οικονομικά συμφέροντα, έχει ευτελίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το ίδιο το Κοινοβούλιο, έχει στην πράξη καταστρατηγήσει το περιεχόμενο της λαϊκής κυριαρχίας και βούλησης. Ο λαός, σε τελική ανάλυση, δεν ψήφισε ούτε τους ολιγάρχες των ΜΜΕ ούτε τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες ούτε τον εσμό των πελατειακών (και συγγενικών) συμφερόντων που επιδίδονται σήμερα σ’ ένα εθνικών διαστάσεων πλιάτσικο.

Δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό: Το κυβερνητικό καθεστώς έχει ιδιοποιηθεί πλήρως τους κατασταλτικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς του Κράτους (κατά την εννοιολόγηση του Λ. Αλτουσέρ), διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωτικό πλέγμα εξουσίας.

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί υλοποιούν το δίπτυχο : αυταρχισμός – «νόμος και τάξη» που αποσκοπεί στον περιορισμό ή και στην παρεμπόδιση των κοινωνικών αντιδράσεων. Το ήδη προωθούμενο (χουντικών εμπνεύσεων και αντιλήψεων) νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των πορειών επιχειρεί να προσδώσει θεσμική «νομιμότητα» στην επίσημη δράση ενός κράτους έκτακτων εξουσιών.

Στους μηχανισμούς καταστολής ανήκουν η Δικαιοσύνη και οι φυλακές. Εδώ και χρόνια δρουν στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης διατεταγμένοι συστημικοί «θύλακες», που παρέχουν (δια της παραγραφής ή δια της απαλλαγής) πλήρη κάλυψη και ευρύ πεδίο ασυδοσίας στα σκάνδαλα και στις εγκληματικές δράσεις των «επίλεκτων» του καθεστώτος.

Αντίθετα, έντιμοι δικαστές τρομοκρατούνται και απειλούνται ακόμα και με διώξεις (περίπτωση Τουλουπάκη) ενώ άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί (όπως στην υπόθεση Νοοr 1) παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον και τρέπονται εις φυγήν για να σωθούν…

Την ίδια ώρα οι ιδεολογικοί μηχανισμοί (που κάποτε ελέγχονταν από το κράτος) έχουν περάσει στα χέρια των ολιγαρχών και των εκλεκτών της διαπλοκής. Ακόμα και η κρατική ΕΡΤ ενσωματώθηκε στην πράξη στο συστημικό – προπαγανδιστικό πεδίο των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Στην Ελλάδα δρουν σήμερα στο πεδίο των ΜΜΕ καθεστωτικοί μηχανισμοί ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται ο τύπος του σύγχρονου μετα-δημοκρατικού ολοκληρωτισμού: Τα στυγνά οικονομικά συμφέροντα παίρνουν τις αποφάσεις, η κυβέρνηση πειθήνια τις εκτελεί (έχοντας ως μόνο μέλημα την επιβίωση και την αναπαραγωγή της), ενώ η κοινωνία και η χώρα υφίστανται τις συνέπειες.

Η Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου αποτελούν ιστορικά εμπόδια για το καθεστώς γι’ αυτό και αγνοούνται ή και παραμερίζονται.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ «ΟΡΜΠΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ»

Το κυβερνητικό καθεστώς ευνοήθηκε ιδιαίτερα για την προώθηση αυτών των στόχων κατά την περίοδο της πανδημίας… όπου κοινωνία και πολιτική βρίσκονταν σε «καραντίνα». Με την είσοδο στη νέα φάση το τοπίο αλλάζει. Η Πολιτική επανέρχεται και η κοινωνία αντιδρά και ενεργοποιείται, ενώ οι πολιτικές και προγραμματικές παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία «συναντώνται» με τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Το κυβερνητικό καθεστώς επιδιώκει να παρεμποδίσει, να υπονομεύσει αυτή την ιστορική συνάντηση, την οργανική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τη μεγάλη κοινωνική – ταξική πλειοψηφία. Γι’ αυτό ενεργοποιεί το παρακράτος χρησιμοποιεί μεθόδους μιας πολιτικής μαφίας και έχει ως επιχειρήματα τη λάσπη, τη συκοφάντηση, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η κοινωνία, σύμφωνα με τη λογική του καθεστώτος, θα πρέπει να αποδεχθεί το δόγμα «όλοι είναι ίδιοι». Θα πρέπει να πειθαρχήσει στο αυταρχικό – νεοφιλελεύθερο πρότυπο, να υιοθετήσει τις αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις του κυβερνητικού καθεστώτος και να τις θεωρήσει ως δικές της αξίες και αρχές… Τότε θα πάψει να κρίνει, να σκέπτεται και να αντιδρά.

Μόνο έτσι θα προχωρήσει η «ορμπανοποίηση» του πολιτικού συστήματος, ώστε να κυριαρχεί απόλυτα (με ποσοστά της τάξεως του 50%) ένα νεοφιλελεύθερο – υπερσυντηρητικό, με φασίζουσες απολήξεις κόμμα, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συρρικνωθεί και θα αποτελέσει έναν οιονεί ακίνδυνο αντίπαλο για την εξουσία. Η συνταγή της «αριστερής παρένθεσης», που απέτυχε κατά την περίοδο της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκεται τώρα να εφαρμοσθεί στο πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη «λογική» υπηρετεί το σχέδιο των αιφνιδιαστικών εκλογών. Γι’ αυτό και στρατηγικός, πρώτος και απόλυτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικο-πολιτικού Υποκειμένου που θα αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με το νεοφιλελεύθερο αυταρχικό καθεστώς και τις επιδιώξεις του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Η έντονη και συνεχώς επιταχυνόμενη κρίση φέρνει σε ρήξη και σε οξεία αντιπαράθεση με το κυβερνητικό καθεστώς μια σειρά από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες… Η αποστασιοποίηση ή και η αντίθεσή τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την πολιτικοποίηση και την κοινή στάση των κοινωνικών αυτών ομάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σήμερα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που οριοθετείται πολύ πέραν του 32% και επιδιώκει να διαμορφώσει μια οργανική σχέση με την πλειοψηφία, να πραγματοποιήσει μια ιστορική συνάντηση και σύμπλευση πάνω σε κοινούς στόχους, σε κοινές στρατηγικές, σε κοινές κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες.

Δεν πρόκειται για μια αθροιστικού τύπου πολυσυλλεκτικότητα με εκλογικίστικο χαρακτήρα. Η κοινωνική αυτή πλειοψηφία διαμορφώνεται σε ένα σχήμα ομόκεντρων κύκλων με κέντρο ένα καθαρό ταξικό – κοινωνικό πυρήνα κι σε περιφερειακή διάσταση κοινωνικές ομάδες και τάξεις που έχουν ασφαλώς επί μέρους συμφέροντα (μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νεολαία, αγρότες, επιστήμονες, υπάλληλοι, εργάτες και λειτουργοί του πνεύματος). Τη συνοχή τους, όμως , τις κοινές τους επιδιώξεις και σε άμεσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την διασφαλίζει ένα συνολικό πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα που πλήττεται σήμερα από τις νεοφιλελεύθερες καθεστωτικές πολιτικές, κάθε πολίτης που αγωνιά για την επιβίωση και για το μέλλον των παιδιών του θα αναγνωρίσει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του προοπτικές.

Σ’ αυτή την ιστορική συνάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η συνεκτική αυτή κοινωνική πλειοψηφία αποτελούν ένα οργανικό σύνολο, συνιστούν ένα Ενιαίο Ιστορικό Υποκείμενο ικανό να κινήσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα εμπρός.

Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και θα επηρεασθούν πιθανά από εξωγενείς παράγοντες (εξέλιξη πανδημίας, ελληνοτουρκικά κ.ά.). Γι’ αυτό η συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης απέναντι στη χώρα και στον δοκιμαζόμενο λαό επιβάλλει τη δυναμική προώθηση ενός διπλού αλληλοσυνδεόμενου στόχου: Τη δημιουργική και συντροφική πορεία προς το Συνέδριο και ταυτόχρονα τη διαμόρφωση στην πράξη, στην καθημερινή δράση της κοινωνικής αυτής συμμαχίας που αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα και αναγκαίο ιστορικό όρο.

Είναι σίγουρο ότι η αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική μας ταυτότητα θα ενισχυθεί και θα αποκρυσταλλωθεί μέσα από αυτή την πορεία, μέσα από τη σύγκρουση με τις καθεστωτικές δομές.Οι θεωρητικές και προγραμματικές αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά μας θα συνδεθούν με τη δράση για να συγκροτήσουν την αποκαλούμενη από τον Καρλ Μαρξ Πρακτική Ιδέα που αποτελεί την ιστορική εγγύηση του παρόντος και του μέλλοντός μας.

Μενέλαος Γκίβαλος
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ
Μέλος του Π.Σ. της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία