Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την καύση CLO:
Ενώνουμε την φωνή μας με τις θέσεις που διατύπωσαν οι επιστημονικοί φορείς της πόλης μας, οι οποίοι έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στην προοπτική καύσης από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ του CLO, του νέου «πειραματικού» καυσίμου.
Η κοινωνία του Βόλου διαπερνιέται από έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το θέμα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων με δεδομένο ότι αποτελέσματα ερευνών επιστημονικών φορέων δείχνουν ότι στην πόλη μας υπάρχει μεγάλο θέμα αερορρύπανσης, ενώ καταγράφονται αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων και ο Βόλος είναι από τις πρώτες πόλεις σε κρούσματα καρκίνου πανελλαδικά.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και Χαράς Καφαντάρη, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ,
– η Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την Τσιμεντοβιομηχανία στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Συμβίωσης και της Κυκλικής Οικονομίας, (ΥΠΕΝ, Ιούλιος 2019), που αυστηροποιεί και οργανώνει τη χρήση δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία, ΔΕΝ περιλαμβάνει σε αυτά το CLO-κομπόστ τύπου Α.
– Η εθνική νομοθεσία γενικότερα ΔΕΝ περιλαμβάνει προδιαγραφές για την χρήση του CLO ως εναλλακτικού καυσίμου τσιμεντοβιομηχανίας, όπως γίνεται με το RDF (άρθρο 6 της ΚΥΑ 56366/4351/2014).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η δοκιμαστική αξιολόγηση του CLO- κομπόστ τύπου Α ως εναλλακτικού καυσίμου ΔΕΝ έχει θεσμικά ορθή αφετηρία.
Η υποτίμηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και του περιβάλλοντος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιλέχτηκε η δοκιμαστική ενεργειακή αξιοποίηση του CLO να γίνει στην περιοχή του Βόλου, όπου δεν έχει καταλήξει ακόμη η διερεύνηση και η αντιμετώπιση της πηγής της δυσοσμίας στην πόλη, ενώ αναμένεται η πλήρης εγκατάσταση του δικτύου μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για το οποίο έχει δεσμευθεί και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η κυβέρνηση και ενώ τέλος, η ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν έχει δημοσιοποιήσει και παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία την αναλυτική ετήσια έκθεση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος της για το 2019, όπως ρητά προβλέπει η εθελοντική συμφωνία ΥΠΕΝ – Τσιμεντοβιομηχανίας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η έγκριση της δοκιμαστικής ενεργειακής αξιοποίησης του CLO είναι απαράδεκτη και τροφοδοτεί περαιτέρω την κοινωνική ένταση και το κλίμα αναξιοπιστίας στην περιοχή μας.
Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι
δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά από τις συχνές αναφορές κάποιων εκπρόσωπων  φορέων στο δημόσιο διάλογο για την καύση εναλλακτικών καύσιμων από την ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δια του υπουργού του (Σ. Φάμελλος) αύξησε την ποσότητα από 15000 σε 200.000 tn.
Είναι θεμιτή η άσκηση κριτικής  σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα και επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν αφορά σοβαρά  θέματα, όπως αυτό της   δημόσιας  υγείας.
Είναι άλλο πράγμα όμως η σκόπιμη παραπληροφόρηση, γιατί περί  αυτού πρόκειται, όταν είναι γνωστό ότι η απόφαση για τα εναλλακτικά καύσιμα και οι ποσότητες (200.000)tn RDF ελήφθη επί κυβέρνησης  Σαμαρά και υπουργίας Μανιάτη (σας παραπέμπουμε στο επισυναπτόμενο έγγραφο που αποτελεί τμήμα της σχετικής ΑΕΠΟ του 2014).
Τέλος είναι γνωστό ότι με την εθελοντική συμφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των τσιμεντοβιομηχανιών θεσπίστηκε (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) διαδικασία ελέγχων πολύ πιο συχνών και αυστηρών από αυτούς που προβλέπονταν , αλλά δυστυχώς η ολιγωρία και η αδιαφορία της περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχουν επιτρέψει την υλοποίηση στην πράξη αυτού του πλαισίου με αποτέλεσμα το δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης να αποδεικνύεται ανεπαρκές και αναξιόπιστο για την καταγραφή όλων των αστικών ρύπων που μπορεί να εκλύονται από την καύση των λεγόμενων εναλλακτικών υλικών.

, Μεγάλες αντιδράσεις για την καύση CLO στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, INDEPENDENTNEWS , Μεγάλες αντιδράσεις για την καύση CLO στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, INDEPENDENTNEWS , Μεγάλες αντιδράσεις για την καύση CLO στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, INDEPENDENTNEWS