Σε εξέλιξη είναι από τις 8 το πρωί της Πέμπτης στη Λέσβο επιχείρηση της αστυνομίας για την αναγκαστική προώθηση προσφύγων στη δομή του Καρά Τεπέ.

Της επιχείρησης είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις – απειλές από την κυβέρνηση, διά των υπουργών Ν. Μηταράκη και Μ. Χρυσοχοΐδη, για βίαιη μεταφορά των προσφύγων στη δομή σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν όσοι βρέθηκαν άστεγοι από την καταστροφή του κολαστηρίου της Μόριας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης την περιοχή της Λέσβου όπου έχουν κατασκηνώσει οι πυρόπληκτοι της Μόριας εδώ και μέρες.

Απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, και κλείνοντας τον ήδη αποκλεισμένο δρόμο, κλούβες των ΜΑΤ και μία αύρα της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την περιοχή.

Στον άτυπο καταυλισμό, που έχει στηθεί στο δρόμο, εισήλθαν πρώτα οι περίπου 70 γυναίκες αστυνομικοί – που έφτασαν χθες από την Αθήνα στη Λέσβο – προκειμένου να πείσουν γυναίκες και παιδιά να απομακρυνθούν και να μεταφερθούν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.

Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό γίνεται αφού πρώτα υποβληθούν σε rapid test για τον κορονοϊό.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας αρνούνται στην πλειονότητά τους να πάνε στον καταυλισμό, θεωρώντας ότι εάν μείνουν εκτός του περιφραγμένου χώρου μπορεί κάποτε να φύγουν από το νησί.