«Η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει απωλέσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Ράδιο Γάμμα” της Πάτρας.

«Το λοκ-ντάουν δεν είναι ένας διακόπτης που μπορεί να ανεβοκατεβάζει η κυβέρνηση επειδή χάνει τον έλεγχο. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να προλαμβάνει, δεν μπορεί να παραμένει αδρανής, να λέει ότι όλα τα κάνει καλά και όταν δυσκολεύουν τα πράγματα να κατεβάζει τον διακόπτη και να επιβάλλει λοκ-ντάουν», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

«Δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις, δεν προχώρησε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, δεν προχώρησε σε δωρεάν μαζικά τεστ. Καθημερινά βιώνουμε μία νέα διάψευση των υποσχέσεων του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «η ΝΔ φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις, η κοινωνία βράζει και προσπαθεί να την καταστείλει. Αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημόσιας υγείας ως ζήτημα δημόσιας τάξης και καταστολής. Έχει αναστείλει επανειλημμένα το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, αλλά δεν κάνει τίποτα για τον ακραίο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα προβλήματα στους χώρους εργασίας, άνοιξε τα σχολεία χωρίς αραίωση των μαθητών στις τάξεις και χωρίς δωρεάν τεστ σε μαθητές και δασκάλους».

Αναφερόμενη στην οικονομία τόνισε ότι «το 2020 έκλεισε για τη χώρα μας με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, λόγω της τραγικής διαχείρισης της κυβέρνησης, και αν η ίδια πολιτική συνεχιστεί θα έχουμε ύφεση διαρκείας». Ο κλάδος της εστίασης, πρόσθεσε, «είναι ο πλέον πληττόμενος και μία στις τρεις επιχειρήσεις λένε ότι αν δεν γίνει κάτι θα κλείσουν, αν συμβεί αυτό θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους».

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, η κ. Αχτσιόγλου, «πήρε μόνο ένα μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστρεπτέα προκαταβολή, από την οποία πάρα πολλές αποκλείστηκαν και όσες την έλαβαν φορτώθηκαν με χρέος. Δεν χρησιμοποίησε ένα μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, για να στηρίξει τους μισθούς των εργαζομένων, το εισόδημα των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κατέληξε να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι για να καλύψει τις απώλειες κρατικών εσόδων από την ύφεση συνεπεία της δικής της πολιτικής».

Σημείωσε, τέλος, ότι «σήμερα χρειάζεται ρύθμιση οφειλών με κούρεμα των χρεών, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και κάλυψη τουλάχιστον του ασφαλιστικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην υπάρξουν απολύσεις».​