Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να υποβαθμίσει επικοινωνιακά το προσφυγικό ζήτημα το οποίο όμως παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο. Η σκανδαλώδης σιωπή από την πλειοψηφία των ΜΜΕ – που σε άλλες εποχές «βομβάρδιζαν» με περισσή ευαισθησία για το θέμα – δεν μπορεί να υπερβεί την πραγματικότητα.

Η στοχευμένη εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών επιδιώκει δήθεν να στείλει μήνυμα αποτροπής. Η ανιστόρητη και επικίνδυνη αυτή προσέγγιση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Μέσα σε 12 μήνες κατάφεραν να αντιστρέψουν πλήρως μια εικόνα, που δεν ήταν ειδυλλιακή, είχε θέσει όμως ένα σταθερό πλαίσιο που σεβόταν σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Κατήργησαν την πρόσβαση όσων έχουν αιτηθεί άσυλο σε υγεία, εργασία και εκπαίδευση, γεγονός που δημιουργεί «γκρίζες ζώνες» και υπονομεύει την ισορροπία με τον γενικό πληθυσμό. Με την απαξίωση των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και στέγασης που εδραιώσαμε την περίοδο 2018-2019, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναγκαστικά οδηγήθηκαν στην Πλ. Βικτωρίας ως παρείσακτοι και ανεπιθύμητοι, όπου ο Δήμος της Αθήνας, στο πλαίσιο της γενικότερης «ευαισθησίας» που τον διακρίνει για τους άστεγους, έβγαλε τα παγκάκια!

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο κυνικός εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση δεν εξηγεί για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει την απόφαση της ΚΕΔΕ για αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα. Δεν απαντά ο αρμόδιος Υπουργός στις επίμονες Ερωτήσεις μας για ποιο λόγο αντί να ενισχύει το πρόγραμμα των διαμερισμάτων (ΕΣΤΙΑ), το οδηγεί σε παρακμή πετώντας εκτός την πλειονότητα των Δήμων που το εφάρμοσαν με επιτυχία. Δεν απαντά γιατί δεν προχωρά σε δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, προτιμώντας να μην δυσαρεστήσει «γαλάζιους» δημάρχους και ψηφοφόρους, αφού προεκλογικά επιδόθηκε σε ακροδεξιό λαϊκισμό και υποκρισία όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε με σχέδιο και σε αξιοπρεπείς δομές πρόσφυγες από τα νησιά.

Με όλα αυτά και πολλά ακόμα, η χώρα από παράδειγμα μετατρέπεται σε «μαύρο πρόβατο» μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε εξαρχής να χρηματοδοτήσει τις φυλακές για όλους όσους φτάνουν στα νησιά, ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) οι Υπουργοί αντιμετωπίστηκαν ως ακροδεξιοί που παραβιάζουν σωρηδόν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε ζητήματα δικαιωμάτων και διαχείρισης του προσφυγικού. Αντί να διεκδικούν διευρυμένες συμμαχίες με όλον τον ευρωπαϊκό νότο και κυρώσεις στις χώρες που δεν τηρούν την αρχή της αλληλεγγύης, έχουν καταφύγει σε συνεργασία με Κύπρο και Βουλγαρία στη λογική της «ασπίδας» και επομένως της χώρας-αποθήκης ψυχών.

Επιστέγασμα όλων αυτών είναι ότι δύο νευραλγικές υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν στελεχωθεί κυρίως από μετακλητούς υπαλλήλους. Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων για τις άθλιες δομές σε Κλειδί Σερρών και Μαλακάσα. Χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις φυλακές σε Σάμο, Κω, Λέρο. Κι όλα αυτά ενώ μπαίνουμε σε νέα δημοσιονομική κρίση.

Η χώρα δυστυχώς γυρίζει στις μαύρες σελίδες της περιόδου 2012-14 με αφετηρία το αρνητικό αφήγημα της Κυβέρνησης που εκτός από αναποτελεσματικό και απάνθρωπο, τορπιλίζει και την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Την ίδια ώρα διαδηλώσεις μίσους νομιμοποιούνται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τάγματα εφόδου αφήνονται να δρουν ανενόχλητα στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα πριν λίγες μέρες ξυλοκοπήθηκε ένας Δανός τουρίστας επειδή «έμοιαζε» με πρόσφυγα(!).

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (29/7/2020)