«Χρυσή Αυγή: Ποιοι τη «φούσκωσαν» και ποιοι την πολέμησαν» είναι ο τίτλος βίντεο που προβλήθηκε στην αποψινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» για την παρουσίαση της έκδοσης «Η Δίκη της Χρυσής Αυτής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης».

Το βίντεο αναφέρεται στο «Πώς μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση όπως η Χρυσή Αυγή, βγήκε από το περιθώριο στο προσκήνιο. Η στήριξη της από το ίδιο το σύστημα και τμήματα της αστικής τάξης. Οι πρώιμες σχέσεις με χουντικούς, αντικομμουνιστές, με άλλες φασιστικές ομάδες που δρούσαν βίαια, με βομβιστικές επιθέσεις, τραμπουκισμούς, επιθέσεις σε μετανάστες, γραφεία του ΚΚΕ, σχολές, σχολεία και διαδηλώσεις. , Είδε και το ΚΚΕ τη Χρυσή Αυγή στην πάνω πλατεία των Αγανακτισμένων…, INDEPENDENTNEWSΗ «ευκαιρία» της οικονομικής κρίσης, το «λιβάνισμα» από τα ΜΜΕ και η βίαιη ναζιστική εγκληματική δράση, με καταδρομικές επιθέσεις σε αλλοδαπούς και συνδικαλιστές. Οι δολοφονίες. Οι πολιτικές ευθύνες και ποιοι καλλιέργησαν την ανοχή απέναντι της. Η επιστράτευση της θεωρίας των «δύο άκρων». Τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πολύκροτης δίκης, για τον βαθιά συστημικό χαρακτήρα της. Η καταδίκη της από το δικαστήριο και η μεγάλη συμβολή της πάλης του λαού».

Φυσικά δεν λείπει και η προσπάθεια να αναδειχθεί ότι… φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές και για τον νέο ποινικό κώδικα και την τάχα ευνοϊκή μεταχείριση της εγκληματικής οργάνωσης, μια «γραμμή» που ακολούθησε η Ν.Δ. και κατέρρευσε από τον νομικό κόσμο.

Η προπαγάνδα για παρουσία της Χ.Α. στο κίνημα των «αγανακτισμένων»

Στο βίντεο, που δημοσιεύεται στο κανάλι του ΚΚΕ, γίνεται αναφορά και στην παρουσία χρυσαυγιτών στο κίνημα των «αγανακτισμένων», μια αναφορά που θυμίζει τις αιχμές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» που αμέσως μετά από την ιστορική απόφαση καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί, προσπάθησαν να πουλήσουν και πάλι την προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή.

 

Αναδημοσιεύουμε την απάντηση στο «Πρώτο Θέμα», που δυστυχώς είναι η ίδια και για τις αιχμές του ΚΚΕ…

Ούτε στην πάνω ούτε στην κάτω πλατεία

Το 2011 η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ούτε στην πάνω ούτε στην κάτω πλατεία, γι’ αυτό και το «Πρώτο Θέμα» δεν βρήκε αντίστοιχη φωτογραφία για το πρωτοσέλιδό του. Ως πιστά «σκυλιά του συστήματος», οι χρυσαυγίτες δεν είχαν καμία σχέση με το κίνημα των «αγανακτισμένων». Αντίθετα το ότι πολιτικά κόμματα (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και μέσα ενημέρωσης επέμεναν ότι η Χρυσή Αυγή «πρωτοστάτησε» στο κίνημα των πλατειών για να πλήξουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο μια χοντροκομμένη πλαστογράφηση της ιστορικής αλήθειας, αποτέλεσε απρόσμενο δεκανίκι στη ναζιστική οργάνωση που της επέτρεπε να ισχυρίζεται ότι η απήχησή της ξεπήδησε δήθεν από ένα πραγματικά αυθόρμητο κίνημα και να θολώσει το πραγματικό ναζιστικό της μήνυμα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πρόκειται για εξόφθαλμη παραποίηση των γεγονότων. Γιατί μπορεί να υπήρξε η λεγόμενη «πάνω πλατεία», δηλαδή ορισμένες ομάδες διαδηλωτών με αντικοινοβουλευτικά, συνωμοσιολογικά, ακόμα και ρατσιστικά συνθήματα, αλλά η Χρυσή Αυγή δεν εμφανίστηκε ούτε στιγμή στο κίνημα των πλατειών.

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος εξήγησε ότι «τις ημέρες αυτές οι Χρυσαυγίτες δεν ήταν στο Σύνταγμα: κυνηγούσαν και κακοποιούσαν μετανάστες στην Πατησίων και στην Αχαρνών. Μια φορά προσέγγισαν οργανωμένα την πλατεία και αποκρούστηκαν. Υπήρχαν φυσικά πολλοί εθνικιστές στην Πάνω Πλατεία. Αλλά όχι οργανωμένη παρουσία της Χρυσής Αυγής» (εφ. «Η Αυγή», 16.09.2012).

Είναι γεγονός ότι, όπως αποκαλύφτηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι κινητοποιήσεις που οργάνωνε εκείνη την περίοδο η οργάνωση του Μιχαλολιάκου δεν είχαν καμιά σχέση με το Μνημόνιο: ήταν το πογκρόμ εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας (βλ. Ιός, «Πρέπει να χυθεί αίμα», «Εφ.Συν.», 3.5.2015). Οι θεωρίες περί συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στο κίνημα των πλατειών είναι εκ των υστέρων κατασκευάσματα, με σκοπό τη συκοφάντηση αυτού του πρωτοφανούς αυθόρμητου λαϊκού ξεσπάσματος.

Ας σημειωθεί ότι ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης που αναμασούν σήμερα την ίδια καραμέλα, δεν είχαν τολμήσει το 2011 να ισχυριστούν κάτι παρόμοιο. «Η Χρυσή Αυγή δεν συμμετέχει, καθώς χαρακτήρισε το Σύνταγμα “καρναβάλι προοδευτικών”», έγραφε το «Βήμα» σε ένα κατά τα άλλα απολύτως ειρωνικό και αρνητικό για τις μαζικές κινητοποιήσεις ρεπορτάζ («Πλατεία… Ανω και Κάτω Συντάγματος», 5.6.2011).

Η ομολογία των ναζιστών

Βεβαίως εκ των υστέρων μπορεί να λέει καθένας ό,τι θέλει. Για κακή τύχη, όμως, όσων επιμένουν στη διαστρέβλωση της ιστορίας, διαθέτουμε τα ντοκουμέντα της ίδιας της ναζιστικής οργάνωσης που όχι μόνο διαψεύδουν την παρουσία της στο πλευρό των «αγανακτισμένων», αλλά επιβεβαιώνουν ότι έκανε ολόκληρη εκστρατεία εναντίον τους.

■ Την κρίσιμη περίοδο των κινητοποιήσεων, στην εφημερίδα της οργάνωσης αναλυόταν για ποιο λόγο δεν πρέπει να μετέχει η Χρυσή Αυγή: «Πολλοί με ρωτούν», έγραφε ο Νίκος Φέρμας, «για ποιο λόγο η Χρυσή Αυγή δε συμμετέχει επίσημα στις συγκεντρώσεις των “αγανακτισμένων” ή δε στηρίζει με δημοσιεύματα τις ανακοινώσεις τους και τα καλέσματά τους. Ηρθε η ώρα να ηχήσει ξεκάθαρη η απάντησή μας, σχετικά με αυτό το θέμα, έτσι ώστε οι φίλοι του κινήματός μας να μην μπερδεύονται από τον κυκεώνα πληροφοριών και δημοσιευμάτων, καθώς κάποιοι, με “διαβολικά” καλές προθέσεις, προσπαθούν να εμπλέξουν τον Λαϊκό Σύνδεσμο, με το πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στην πλατεία Συντάγματος».

Και ο χρυσαυγίτης εξηγούσε: «Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν νοιάζεται για την γκλαμουριά και την κυρίλα που πάει χαμένη, ούτε στηρίζει τον ιδεολογικό της πυρήνα στον άκρατο εγωισμό και το φόβο της απώλειας των κεκτημένων αγαθών. Καμία σχέση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε με όλες αυτές τις αστικές ανησυχίες.

»Σαν δεύτερος λόγος, περισσότερο προφανής και ξεκάθαρος, προβάλλει η χάβρα του πλήθους των διαδηλωτών. Αλβανοί και νοικοκυραίοι που μέχρι χθες τους είχαν στη δούλεψή τους, λαθρομετανάστες που πουλάνε σημαιάκια, καντίνες με βρώμικα, φοιτητές ετών 29, αναρχικοί και αριστεριστές και αναμφίβολα αρκετοί Ελληνες πατριώτες, παγιδευμένοι στα κελεύσματα των Σειρήνων, δημιουργούν έναν εσμό από πολυφωνικές καταστάσεις, θυμίζουν το πανηγύρι που κάποτε γινόταν στη γειτονιά μας. Και όλοι αυτοί έχουν θέση σε αυτή τη διαμαρτυρία.

»Ε ναι λοιπόν, εμείς δεν γουστάρουμε να συμμετέχουμε στο “επαναστατικό πανηγυράκι”, χτυπώντας κατσαρόλες και χορεύοντας σε ρυθμούς Αφρικής παρέα με αράπηδες λαθρομετανάστες. Εμείς δεν μπαίνουμε σε στεγανά, δεν συμμετέχουμε σε κινήσεις με όσους μας χωρίζουν ιδεολογικά χάσματα, δεν νερώνουμε το κρασί μας, δεν πουλάμε την Ιδέα μας, δεν κυνηγάμε την αγανακτισμένη ψήφο τους» (εφ. «Χρυσή Αυγή», 15.6.2011).

■ Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας εξηγούσε και ο γνωστός «θεωρητικός» του ναζισμού Γ. Μάστορας/Μισιάκας ότι με τους «αγανακτισμένους» δημιουργούνται «αυταπάτες» πως αρκεί η «ειρηνική παρουσία σε κάποιες πλατείες για να επιβάλει ο κόσμος τη θέλησή του». Η λύση για τον διορισμένο από τον Μιχαλολιάκο υπάλληλο στη Βουλή είναι η «ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης με τις αυθεντικές Επαναστατικές Εθνικολαϊκές Δυνάμεις».

O Κασιδιάρης και ο «Αρχηγός»

■ Ακολούθησε, δύο βδομάδες αργότερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος επιχείρησε να διαψεύσει τη σύμπλευση της Χρυσής Αυγής με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά δεν παρέλειψε να καταγγείλει και το κίνημα των πλατειών: «Εχουμε αναφέρει επανειλημμένως πως το “κίνημα των αγανακτισμένων” είναι απόλυτα βολικό για το βρώμικο και ανθελληνικό σύστημα εξουσίας. Είναι η ανώδυνη εκτόνωση για τις πλατιές μάζες – ή τουλάχιστον για το ποσοστό εκείνο των συμπατριωτών μας, που έχει βαρεθεί να αράζει στον καναπέ του. Δεν είναι τυχαίο πως οι μαζικότερες συνάξεις αυτού του ασύνδετου και ασύντακτου πλήθους γίνονται μόνο Κυριακή βράδυ, όταν η βουλή είναι κλειστή και οι εθνοπατέρες την πέφτουν εκ του ασφαλούς στις βιλάρες τους ή τρώνε και πίνουν στην υγειά των κορόιδων».

Οσο για τη Χρυσή Αυγή, αυτή κατά τον Κασιδιάρη «συνεχίζει τον μαχητικό της δρόμο, καθημερινά ενισχύεται, εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, χτίζοντας ένα πραγματικά Εθνικό, Επαναστατικό Κίνημα. Η παράταξή μας στον δρόμο αριθμεί πλέον χιλιάδες μάχιμους νεολαίους, δεν έχει αντίπαλο, καταλαμβάνει πόλεις, κυριαρχεί παντού και κανένας αναρχοκαθεστωτικός, καμία μονάδα αποκατάστασης τάξης δε στέκεται πλέον απέναντί της. Η Χρυσή Αυγή έχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και οι άνθρωποί της το τηρούν με πίστη, πειθαρχία και φανατισμό. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού θα ανατείλει μία μεγάλη και δυνατή Ελλάδα, μία νέα Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού» (εφ. «Χρυσή Αυγή», 25.6.2011).

■ Εκείνος που ανέλαβε να δώσει και «θεωρητικό» υπόβαθρο στην καταγγελία των χρυσαυγιτών υπήρξε βέβαια ο ίδιος ο Ελληνας «Φίρερ», ο οποίος δεν δίστασε να διακρίνει και «εβραϊκό δάκτυλο» πίσω από το κίνημα των πλατειών. Πρόκειται κατά τον Μιχαλολιάκο για μια «επανάσταση-μαϊμού», όπου «τον ρόλο της ανώδυνης εκτόνωσης παίζουν αφελείς μάζες, καθοδηγούμενες όμως πάντοτε και ελεγχόμενες από δοκιμασμένους αγκιτάτορες της παγκοσμιοποίησης. Εμπνευστής του κινήματος ένας Εβραίος από τη Γαλλία, ο Εσέλ, ο πνευματικός πατέρας των αγανακτισμένων. Μιας πολύ βολικής αντιδράσεως για το παγκόσμιο σύστημα, την οποία κάποιοι με πολύ θράσος αποκαλούν εξέγερση» (εφ. «Χρυσή Αυγή», 24.8.2011).

■ Παρόμοια δημοσιεύματα κατά του κινήματος των πλατειών συνεχίστηκαν από τους ναζιστές στο ίδιο ύφος (ενδεικτικά, «Οι αγανακτισμένοι επιστρέφουν από τις παραλίες», 31.8.2011 και «Η νέα γραμμή του πατέρα των αγανακτισμένων», 14.9.2011), με τον Μισιάκα να κάνει τον τελικό απολογισμό: «Η Χρυσή Αυγή εξέφρασε την αρνητική της στάση στο φαινόμενο των αγανακτισμένων. […] Ο χρόνος μας δικαίωσε και αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν μια κατευθυνόμενη μόδα χωρίς ξεκαθαρισμένη ιδεολογία, μια μόδα ακίνδυνη και άοσμη […] μια ανώδυνη και αναποτελεσματική εκτόνωση» («Ή Χρυσή Αυγή ή Τέφρα», εφ. «Χρυσή Αυγή», 5.10.2011).

Πολύ μετά την οριστική καταστολή του κινήματος, στις 23.12.2011, η ναζιστική οργάνωση οργάνωσε μόνη της τη δική της «ανοιχτή συγκέντρωση κατά του Μνημονίου» στο Σύνταγμα, με συνθήματα «Οχι στο ξεπούλημα της πατρίδας μας», «Οχι στο Μνημόνιο της υποταγής» και «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή». Ηταν βέβαια μια προσπάθεια να προσεταιριστεί εκ των υστέρων το αυθόρμητο και πολύχρωμο κίνημα που τόσο πολέμησε.

Όταν το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευε fake ρεπορτάζ στα ΑΤΜ με τις γιαγιάδες της Χρυσής Αυγής

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το «Πρώτο Θέμα» συνέβαλε με εξαιρετικό ζήλο στην κατασκευή του προσωπείου της Χρυσής Αυγής ως κοινοβουλευτικού κόμματος που βοηθάει φτωχούς και κατατρεγμένους είναι το «ρεπορτάζ» για τους χρυσαυγίτες που προστατεύουν τις γιαγιάδες στον Άγιο Παντελεήμονα για να πάρουν τις συντάξεις τους από το ΑΤΜ. Το ρεπορτάζ έγινε viral κι έκανε πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να πιστεύει ότι η Χ.Α. προστατεύει πολίτες, υποκαθιστώντας την αστυνομία. Το ρεπορτάζ ήταν βέβαια στημένο.

, Είδε και το ΚΚΕ τη Χρυσή Αυγή στην πάνω πλατεία των Αγανακτισμένων…, INDEPENDENTNEWS

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του tvxs.gr, έναν μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012 κι ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών ενός νέου μνημονίου, κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα είναι η ασφάλεια σε συνάρτηση με τους μετανάστες. Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει καθημερινές επιχειρήσεις – σκούπα στο κέντρο της Αθήνας και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προελαύνουν στον Άγιο Παντελεήμονα.

Μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα, την 1η Απριλίου του 2012, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» φιλοξενεί άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη με τον τίτλο «Τα προσκοπάκια της Χρυσής Αυγής». Και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ένα στημένο (και μάλιστα κακοστημένο) ρεπορτάζ που θα βοηθήσει την οργάνωση όχι μόνο να μπει στη Βουλή αλλά και ως τρίτη δύναμη.

Στη φωτογραφία που το συνοδεύει, δύο πανομοιότυπα ντυμένες γιαγιάδες, που ο δημοσιογράφος «τυχαία» εντόπισε, τραβάνε χρήματα από ένα ΑΤΜ του Αγίου Παντελεήμονα. Φρουρός πίσω από αυτές ένας φουσκωτός της νεοναζιστικής οργάνωσης με την μπλούζα που γράφει «Χρυσή Αυγή» σε πρώτο πλάνο.

Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη μαθαίνουμε πως οι γριούλες έχουν καλέσει την άμεση δράση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να πάνε ως την τράπεζα και να κάνουν με ασφάλεια μια συναλλαγή. Μία από τις κυρίες μιλά στον δημοσιογράφο και εξηγεί πως καλούν τη Χρυσή Αυγή γιατί «φοβούνται επειδή οι μετανάστες κάνουν ληστείες» και λέει πως μάλιστα φοράει μόνο τη βέρα της όταν βγαίνει από το σπίτι. Η άλλη επιβεβαιώνει την πρώτη λέγοντας έπεσε θύμα διάρρηξης στο σπίτι της και πως μια άλλη κυρία πήγε στην τράπεζα και ληστές της έσπασαν το σαγόνι και της άρπαξαν τη σύνταξή της. «Προστατεύουμε τον Έλληνα που νιώθει απροστάτευτος στο κέντρο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», λέει ο Ηλίας Παναγιώταρος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής στον δαιμόνιο ρεπόρτερ του «Πρώτου Θέματος».

Τα Fake News της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη δεν θα αργήσουν να αποκαλυφθούν. Ο Δημήτρης Ψαράς μέσα από το βιβλίο του «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» θα ξεσκεπάσει το fake ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος». Η Χρυσή Αυγή θα έχει πάρει ήδη 7% στις εκλογές όμως.

Όπως αποκαλύπτεται η μία από τις δυο κυρίες πάνω στις οποίες στήνεται το ρεπορτάζ – μαϊμού είναι η Ερωφίλη Πλωμαρίτη. Πρόκειται για τη μητέρα του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, τοπάρχη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιου βουλευτή Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2012, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μέσα από το ντοκιμαντέρ «The Cleaners», στο οποίο δήλωνε ότι «πρέπει να βάλουμε τους μετανάστες στους φούρνους και να τους κάνουμε σαπούνια». Η δεύτερη «γριούλα» που βρέθηκε… όλως τυχαία στο ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη, είναι η Θεοδώρα Στεφανίδου, αδελφή της  Ερωφίλης Πλωμαρίτη.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο Fake News σε σχέση με την Χρυσή Αυγή που δημοσιεύει το συγκεκριμένο μέσο. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 και πάλι το protothema.gr αναδημοσιεύει είδηση με τίτλο: «Μέλη της Χρυσής Αυγής έδειραν γιατρό που ζήτησε φακελάκι!» με την είδηση να την διαψεύδει μέχρι και η ίδια η Χρυσή Αυγή. Για να μην θυμηθεί κανείς το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της 29ης Ιουλίου του 2012, που παρουσίαζε το παραστρατιωτικό «κάμπινγκ της Χρυσής Αυγής», ως κάμπινγκ εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος…