Στο πλαίσιο “Οι Ελεύθερες Ρίζες του δικού μας Δέντρου / READER” μια σειρά επιλογής του Independentnews.gr με στόχο την Ενθύμηση και γιατί όχι, την εκπαίδευση.

 

Αγγελος Ελεφάντης προλογίζοντας

“Γιατί, λοιπόν, «επαγγελία της αδύνατης επανάστασης»; Θέλησα να δω τη γένεση του κομμουνιστικού φαινομένου στην Ελλάδα και την άνδρωσή του στη διάρκεια των πρώτων συγκρούσεών του με τον ελληνικό αστισμό, να καταλάβω τα συστατικά γνωρίσματα του ΚΚΕ και της επαναστατικής του επαγγελίας, Το ζήτημα είναι σημαντικό όχι μόνο αυτό καθαυτό, όπως κάθε αντικείμενο ιστορικής έρευνας, αλλά πολύ γενικότερα. Η ιδιοσυστασία του ΚΚΕ, η υφή του, τα βαθύτερα χαρακτηριστικά του και οι καταβολές του είναι ζητήματα επίκαιρα και κρίσιμα για το λαϊκό κίνημα του τόπου μας. Έπρεπε, λοιπόν, να αρχίσει κανείς από την αρχή”


Στον αστερισμό του λαϊκισμού

 

«Πρέπει όμως επιλογίζοντας σε μια ολόκληρη περίοδο, να ξέρουμε ότι η αντίφαση Σοσιαλισμού – Λαϊκισμού έβγαλε νικητή τον Λαϊκισμό. Όχι μόνο γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο ισχυρό από την Αριστερά, αλλά κυρίως γιατί η Αριστερά έχασε την ιδεολογική της αυτονομία και λέει πάνω-κάτω τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ.»

Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου του Άγγελου Ελεφάντη  «Στον Αστερισμό του Λαϊκισμού»  – Ο Πολίτης- Αθήνα 1991

 

 

Πληρωμένα Δικαιώματα SCRIBD Order #537488278

independentnews