Με άρθρα τους το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ΜΜΕ παρουσίασαν δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της AstraZenecas. Pascal Soriot ως σημερινές, ενώ αυτές έχουν γίνει στις 14 Αυγούστου ημέρα ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της συμφωνίας με την φαρμακευτική εταιρεία, για την προμήθεια εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο το μεταχρονολογημένο άρθρο αλλά η προσπάθεια του ΑΠΕ να δικαιωθεί ο υπουργός Υγείας εκ των υστέρων, για τη δήλωσή του ότι το εμβόλιο θα παραχθεί και θα αποδοθεί, τουλάχιστον οι πρώτες δόσεις έως το τέλος του 2020.

«Ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος, της AstraZeneca, επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει προχθές για το εμβόλιο ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Δείτε την σχετική φωτογραφία από το σημερινό άρθρο του ΑΠΕ

, Όταν τα ΜΜΕ γίνονται συνήγορος του Κικίλια, INDEPENDENTNEWS

Μόνο που το Δελτίο Τύπου της AstraZeneca δεν είναι σημερινό, ενώ οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα, ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία παραλαβής έγιναν την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις του κ. Κικίλια δηλαδή προχτές 18 Αυγούστου, τέσσερις ημέρες μετά από τις δηλώσεις του Pascal Soriot.

Δείτε την φωτογραφία με το Δελτίο τύπου της AstraZeneca από την επίσημη σελίδα της στο διαδίκτυο με ημερομηνία 14 Αυγούστου.
, Όταν τα ΜΜΕ γίνονται συνήγορος του Κικίλια, INDEPENDENTNEWS

 

 

 

 

 

Και ναι μεν ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε στις 14 Αυγούστου ότι ελπίζει οι πρώτες δόσεις να παραδοθούν έως τον Δεκέμβριο, αλλά δεν όρισε τον μήνα αυτό αυστηρά ως τον μήνα παράδοσης, αλλά ως πιθανό μήνα παράδοσης των εμβολίων στην Κομισιόν που μετά θα τα μοιράσει στις χώρες μέλη.

«Pascal Soriot, AstraZeneca’s chief executive, said: “This first vaccine agreement with the European Commission will ensure that millions of Europeans have access to the AZD1222 vaccine following its approval. With production in our European supply chain soon to be started, we hope to make the vaccine available widely and rapidly, with the first doses to be delivered by the end of 2020. I would like to thank the entire European Commission, and especially the Commissioner for Health and Food Safety, Stella Kyriakides, for their swift response in ensuring Europeans may soon be protected with a vaccine against this deadly virus, enabling our global society and economy to rebuild.», αναφέρεται στην αγγλική δήλωση της εταιρείας.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, η οποία πρόσθεσε πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η Βίβιαν Λουνέλα ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη – μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. «Αυτό τόνισε, όμως, η κυρία Λουνέλα, είναι μία εργασία εν εξελίξει, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών», και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο ελπίζουμε, όμως, δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, 18 Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε πει ότι η Ελλάδα θα λάβει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τμηματικές παραδόσεις του εμβολίου αν περάσει τη φάση 4. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, αλλά τμηματικά.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση τρία και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το ΑΠΕ το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, αναρτά μεταχρονολογημένα ανακοινώσεις για να κάνει τον κ. Κικίλια να νιώσει καλύτερα και να τον δικαιώσει μέσω της λίστας Πέτσα, που αναπαρήγαγαν άμεσα το τηλεγράφημα ή αν οι ανακοινώσεις της εταιρείας αντικαθιστούν τα επίσημα όργανα της ΕΕ που έστω και συντηρητικά περιμένεουν την επίσημη αδειοδότηση πριν προχωρήσουν στην παραλαβή και παράδοση;

Οι στιγμές για την κοινωνία και την οικονομία είναι κρίσιμες. Όλοι θέλουμε μια λύση ασφαλείας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Και όλοι ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει ασφαλές εμβόλιο.

Μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις ας κρατάμε λίγο άμυνα σε αυτά που μεταδίδουμε. Δεν είναι ζήτημα ατομικής αλλά συλλογικής ευθύνης.

«Καλύπτουν τα ψέματα του κ. Κικίλια»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν τις κυβερνητικές διαρροές, σημειώνοντας ότι:

«Η κυβέρνηση για να καλύψει τα ψέματα του κ. Κικίλια, που επανέλαβε και ο κ. Μητσοτάκης, διαρρέει ως δήθεν επιβεβαίωση ότι το Δεκέμβριο θα έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, μία ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca από τις 14 Αυγούστου, τέσσερις μέρες δηλαδή πριν το ξεκάθαρο άδειασμα της Κομισιόν στον Υπουργό Υγείας στις 18 Αυγούστου»

«Η Κομισιόν, μετά και τη συμφωνία προαγοράς εμβολίων από την εν λόγω εταιρία, άδειασε τον κ. Κικίλια και είπε το αυτονόητο: Ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», αφού εκκρεμεί το στάδιο των δοκιμών», υπογράμμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να επιδίδονται σε εμπόριο ελπίδας, παίζοντας με την αγωνία των πολιτών για την πανδημία με δεσμεύσεις για εμβόλιο το Δεκέμβριο, το οποίο όμως ακόμα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συντακτική ομάδα του independentnews.