Ψάχνοντας εισηγητή: Στη Νέα Δημοκρατία… υπάρχουν αδιέξοδα

Posted on 24 Σεπτεμβρίου, 2020, 8:14 πμ
18 secs

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., του κόμματος που επένδυσε στην πατριδοκαπηλία και καμάρωνε τους «Μακεδονομάχους» να διαδηλώνουν και να απειλούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εγκλωβιστεί πλέον πλήρως με αφορμή τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και διέξοδος δεν διαφαίνεται.

Μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστο το πότε θα μπουν σε ψηφοφορία στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να ψηφιστούν από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν έθεσε καν το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, κυβερνητικοί παράγοντες όταν ερωτώνται μιλούν αορίστως για ανειλημμένες υποχρεώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν πως θα υπάρξει σοβαρότατο ζήτημα για το κόμμα τους εάν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιμείνει και ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το γεγονός επίσης ότι ένας μέγας «μακεδονομάχος», ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράφει ένα από τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια συνεργασίας είναι ένα ακόμα πρόβλημα για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ.

Άγνωστο επίσης παραμένει το ποιος, ή ποιοι, θα είναι εισηγητές της ΝΔ στην συζήτηση των συμφωνιών, όταν αυτή οριστεί. Το θέμα ανέδειξαν πρώτα τα «Παραπολιτικά» του Γιάννη Κουρτάκη και μέχρι στιγμής ουδείς πρόθυμος έχει βρεθεί από το κυβερνητικό κοινοβουλευτικό στρατόπεδο να πάρει πάνω του την υπεράσπιση των Μνημονίων συνεργασίας. Πόσο μάλλον αφού ο εισηγητής, ή οι εισηγητές πρέπει να είναι και πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εκφράσει ακραίες θέσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των μακεδονομάχων.

Σε εσωκομματικό επίπεδο το μείζον ζήτημα παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά τις πληροφορίες αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τις συμφωνίες, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για συγκεκριμένους καραμανλικούς βουλευτές οι οποίοι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος… προσφέρεται

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει έτοιμος να παραχωρήσει εισηγητή στη ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να δώσει ακόμα μία μάχη ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας και να κυρωθούν οι διμερείς συμφωνίες με τη γειτονική μας χώρα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος.

...