Χρυσούλα Αντωνίου: Η δύση της δημοκρατίας

Posted on 22 Νοεμβρίου, 2020, 2:02 μμ
6 secs
Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε δημοσιογράφος για να περιγράψει την καταστολή που δέχθηκαν τα πλήθη που βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον νόμο περί Καθολικής Ασφάλειας των πολιτών. Η επέτειος των δύο χρόνων κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων συνέπεσε με την ψήφιση του νόμου που περιστέλλει την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα στην πληροφόρηση, καθώς ποινικοποιεί τη μετάδοση εικόνων των οργάνων της τάξης σε ώρα εργασίας. Η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε δημόσιους χώρους εξαρτάται εφεξής από τη χορήγηση προηγούμενης άδειας από την αστυνομία, ενώ η αποτελεσματική προστασία των πολιτών έναντι της αστυνομικής αυθαιρεσίας αποδυναμώνεται.
«Κατεβάστε τα όπλα για να κατεβάσουμε τα κινητά», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, αναφερόμενα στην υπέρμετρη βία των σωμάτων ασφαλείας που έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια ακόμη και μόνιμες αναπηρίες σε πολίτες, όπως η απώλεια όρασης. Πολιτικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, σωματεία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους. Η Γαλλίδα Συνήγορος του Πολίτη (Défenseure des Droits) μίλησε για τη σημασία του δημοκρατικού ελέγχου των -δημοσίου χαρακτήρα- ενεργειών των σωμάτων ασφαλείας και την τήρηση της αναλογικότητας στους περιορισμούς του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης.
Όμως δύση της δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι το δημόσιο κανάλι France 2 δεν αφιέρωσε πάνω από 15 δευτερόλεπτα για τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε Τουλούζη, Νανσυ, Λιλ, Μασσαλία, Μπορντώ, Μονπελιέ, Ρουέν και δεκάδες άλλες γαλλικές πόλεις.
Δύση της δημοκρατίας είναι και το ότι ο (πρώην σοσιαλιστής) Γάλλος ηγέτης που καλούσε προεκλογικά σε μια «δημοκρατική επανάσταση» δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά προχωρά σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις με υποστηρικτές όπως η Λεπέν.
Πάνω από όλα όμως, δύση της δημοκρατίας είναι ότι οι κυβερνήσεις αγνοούν τις συστάσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής της Βενετίας και φέρνουν προς ψήφιση νομοσχέδια που περιστέλλουν ατομικές και πολιτικές ελευθερίας και αποδυναμώνουν συνταγματικά κατοχυρωμένες θεσμικές εγγυήσεις στις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης (states of emergency), όπου θεωρείται δεδομένο ότι «έχουν περιοριστεί οι δυνατότητες ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου και κοινωνικού ελέγχου».
Και το κακό με τη δύση είναι ότι δεν αντιλαμβάνεσαι το σκοτάδι μέχρι να είναι αργά.
via Facebook
...