Μεγάλη αναταραχή δημιούργησε το editorial του Commonality για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι συνηθισμένο ένα ρεύμα ιδεών να κοινοποιεί απόψεις που ξεφεύγουν της εσωκομματικής ίντριγκας και δεν λογαριάζει την εσωκομματική κουζίνα.

Οι 53+ κατηγορήθηκαν για μύρια όσα, από εθνομειοδοσία, μέχρι και για «Σημιτισμό». Να θυμίσουμε σε όλους εκείνους με την κοντή μνήμη ότι δεν ήμασταν παρέα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το «βυθίσατε το Χόρα», ούτε με τον Κώστα Σημίτη που καλωσόριζε τους Αμερικάνους με την εμπλοκή στα Ίμια, ούτε βέβαια ήμασταν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και του δικού του Καστελόριζου.

Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι δεν πιστεύουμε ότι στις διεθνείς σχέσεις, οι εμπλοκές επιλύονται με τις κανονιοφόρους. Υπερασπιζόμαστε τις ειρηνικές επιλύσεις των διαφορών, με αμοιβαίους συμβιβασμούς και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θαλάσσης. Δεν καλλιεργούμε αστήρικτες υποθέσεις ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και ότι κάθε προσφυγή θα μας δικαιώνει.

Πόσο μάλλον όταν αναλύουμε τις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή, τα κρατικά συμφέροντα που παίζονται, τις προσδοκίες των μεγάλων εταιριών των εξορύξεων και των ενεργειακών αγωγών.

Δεν χάνουμε την εικόνα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τούτων δοθέντων υποστηρίζουμε ότι το πεδίο διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό, γνωρίζουμε φυσικά ότι καμιά χώρα της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα κρατικά της συμφέροντα για τα ελληνικά, απλά σε αυτό το πεδίο διευρύνουμε τα όρια τους εφικτού και αξιοποιούμε τη θεσμική υπόσταση της Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καινούργια τα υποστασιοποιήσαμε στην εμβληματική συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: commonality.gr