Σαν σήμερα έξι χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στις εθνικές εκλογές με 36,34% και 149 έδρες. Η συνεχιζόμενη κρίση, οι πολιτικές που φτωχοποίησαν μεγάλες μερίδες της κοινωνίας, ο αυταρχισμός και η απαξίωση του τότε δικομματισμού ρίχνει το ΠΑΣΟΚ στα τάρταρα και κρατά την ΝΔ στη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας γειωθεί στην κοινωνία συμμετέχει όλα τα προηγούμενα χρόνια στους κοινωνικούς αγώνες και διατυπώνει προτάσεις που δίνουν διέξοδο κι ελπίδες σε έναν κόσμο που έχει πέσει στο καναβάτσο. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα καταλυτική σε όλη την πορεία προς την εκλογική επιτυχία. Η προσπάθεια χιλιάδων μελών και φίλων που μπήκαν σε τούτη την μεγάλη κοινωνική δρασκελιά είναι επίσης μοναδική. Σύντροφοι και συντρόφισσες άφησαν πολλά για να τρέξουν σε όλη την Ελλάδα, να βοηθήσουν, να μιλήσουν με κόσμο, να στήσουν εκλογικά κέντρα και να τρέξουν τις κομματικές εξορμήσεις.
Για πρώτη φορά η αριστερά μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Αναγκαίοι συμβιβασμοί, ήττες, νίκες, σωστές και λάθος επιλογές. Όλα τα παραπάνω σε ατομική και συλλογική αντιστοίχιση φυσικά.
Προφανώς δεν είναι εδώ ο χώρος για πιο λεπτομερή ανάλυση των χρόνων που κύλησαν τόσο γρήγορα αλλά και τόσο συναρπαστικά.
Είμαστε εδώ όμως να δούμε τα λάθη μας, τις ελλείψεις μας, τις αδυναμίες μας. Είμαστε εδώ γιατί για ακόμα μία φορά οι καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ οδηγούν την κοινωνία σε αδιέξοδο καθώς γίνεται φανερό πλέον πως και αυτή τη φορά την κρίση θα την πληρώσουν οι αδύναμοι και φτωχοί. Είμαστε εδώ λοιπόν για την προσπάθεια να υπάρξει δεύτερη φορά κυβέρνηση αριστεράς. Έχοντας νου και γνώση. Έχοντας την πίστη πως οι ιδέες της αριστεράς για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση κι έναν κόσμο που δεν θα ορίζεται από το κέρδος μπορούν να κερδίσουν τις συνειδήσεις τις κοινωνίας μας.

*Ανάρτηση του π. βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, στο facebook