Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο με απόφαση της κυβέρνησης

Posted on 01 Ιουνίου, 2020, 4:08 μμ
31 secs

Από σήμερα κόβονται τα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων. 10.000 πρόσφυγες θα βρεθούν στον δρόμο λόγω των εξώσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα θα είναι χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο, χωρίς καμία μέρμινα και πρόνοια.

Η χώρα βυθίζεται συστηματικά στον σκοταδισμό και την απανθρωπιά, με τους πρόσφυγες να δέχονται επιθέσεις ταυτόχρονα από την κυβέρνηση αλλά και “αγανακτισμένους” κατοίκους.

Η χώρα που το 2015 έγινε παράδειγμα αλληλεγγύης για ολόκληρο τον κόσμο γίνεται σήμερα παράδειγμα αναλγησίας.

Γ. Ψυχογιός: Απόλυτη ευθύνη της ΝΔ η έξωση των ανθρώπων και η κατάσταση στο προσφυγικό

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Ο Γ. Ψυχογιός κατέδειξε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προχωρήσει σε καμία προετοιμασία και μέριμνα για το πώς θα γίνει η απεμπλοκή των αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής. Πετάει χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, ευάλωτους, κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς να παρέχει εργαλεία για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, ούτε και οποιοδήποτε υποστηρικτικό πλαίσιο για την μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών. Μάλιστα ο κος Μηταράκης δεν απάντησε σε κανένα σημείο στα συνεχή ερωτήματα των δημοσιογράφων για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι και πως δεν θα καταλήξουν σε πλατείες αντιμετωπίζοντας άμεσα το φάσμα της αστεγίας.

Φόβοι για νέο αντιπροσφυγικό κίνημα

Για την παρέμβαση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης αλλά και για τους προβληματισμούς των αλληλέγγυων ομάδων και πολιτών μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Ορθά – Κοφτά το μέλος Συλλόγου Εθελοντών Θεσσαλονίκης Άλμπατρος, Μαρία Τοπαλίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Τοπαλίδου, «η κυβέρνηση έχει πει ότι αυτοί οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα βγουν από το πρόγραμμα Εστία, από τα καμπ και τα ξενοδοχεία, άρα σημαίνει ότι θα είναι εκτός προγραμμάτων. Το πού θα πάνε και το πώς θα βιοποριστούν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι χωρίς χρήματα καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότηση από τον Νοέμβριο του 2019, άρα σημαίνει ότι κανένας ιδιοκτήτης κατοικίας δεν πρόκειται να τους νοικιάσει σπίτι».

Σύμφωνα με την ίδια, από την απόφαση αυτή κινδυνεύουν περίπου 17.000 πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι 2.000 περίπου στα καμπ και στα σπίτια. Μάλιστα η κ. Τοπαλίδου σημείωσε ότι «από αυτές τις 2.000 υπάρχουν περίπου 300 άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες ή οικογένειες με ασθενείς».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς στέγη. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό το κάνει για την αποσυμφόρηση των νησιών. Δεν μπορείς να βγάλεις αυτούς τους ανθρώπους στον δρόμο» δήλωσε η κ. Τοπαλίδου τονίζοντας ότι ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ραντεβού για να εξεταστούν για το άσυλο το 2022. Η απόφαση αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου μέχρι την 1/5/2020.

Σε σχέση με την παρέμβαση των αλληλέγγυων, η κ. Τοπαλίδου ανέφερε ότι «μιλήσαμε με τους πρόσφυγες, ήταν αναστατωμένοι, δεν είναι πολλές οικογένειες από τα Διαβατά που θα φύγουν, είναι περίπου 25-30 οικογένειες». Περισσότερες οικογένειες που θα βρεθούν στον δρόμο βρίσκονται στις δομές σε Βαγιοχώρι, Σέρρες και Βόλβη.

«Εμείς ως οργανώσεις και δομές αλληλεγγύης κάναμε ήδη μια συνάντηση και είπαμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δεν έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε, έχουμε όμως χώρο να τους μαγειρέψουμε» σημείωσε στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε και φόβους για ένα νέο αντιπροσφυγικό κίνημα.

...