Φόβοι για δεύτερο κύμα επιδημίας Covid-19 στην Κίνα

Posted on 16 Ιουνίου, 2020, 2:05 μμ
2 secs

“Εξαιρετικά σοβαρή”, χαρακτήρισε την έξαρση επιδημίας του κορονοϊού στο Πεκίνο εκπρόσωπος της δημαρχίας της κινεζικής πρωτεύουσας, καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την covid-19 τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει “ μια κούρσα ενάντια στον χρόνο”. Η πρωτεύουσα της Κίνας πρέπει “ να διατηρήσει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι στην επιδημία και να λάβει τα πιο αυστηρά, αποφασιστικά και σκληρά μέτρα”, τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σου Χεζιάν.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε το πρωί 27 νέα κρούσματα της covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε 106 τον συνολικό αριθμό των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν στην πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η αναζωπύρωση αυτή της επιδημίας του νέου κορονοϊού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.

Έκτοτε τέσσερις άλλες αγορές στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν κλείσει εντελώς ή εν μέρει και περίπου 30 γειτονικές συνοικίες έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Περιοχές της πρωτεύουσας αποκλείστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου -όπως επαφές ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί- και δεν επιτρέπεται να φύγουν από την πόλη. Κλειστοί είναι επίσης χώροι διασκέδασης και αθλητισμού.

Είναι το πιο σημαντικό ξέσπασμα της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, πυροδοτώντας φόβους για ένα δεύτερο κύμα. Στο Πεκίνο δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα για 56 συνεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Γουχάν, Γιανγκ Ζανκιού, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού από αυτό που εντοπίστηκε στην αρχή της πανδημίας.

Ο Γιανγκ συνέκρινε τα 62 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γουχάν τις πρώτες 17 ημέρες του Ιανουαρίου με τα 79 περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στο Πεκίνο, παρατηρώντας ότι το νέο ξέσπασμα της πανδημίας συμβαίνει τώρα που είναι καλοκαίρι, ενώ στη Γουχάν ήταν χειμώνας με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Την ώρα που η αναζωπύρωση της επιδημίας εγείρει ανησυχίες για ένα “ δεύτερο κύμα” της covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παρακολουθεί “ πολύ στενά” την κατάσταση στο Πεκίνο και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ειδικών τις επόμενες ημέρες.

...