Την τιμητική της είχε η πολιτική φιλοσοφία σήμερα στην ομιλία του πρωθυπουργού. “Στην πολιτεία αναθέτουν,” υποστήριξε, “την υπεράσπισή τους τελικά όλες οι οργανωμένες κοινωνίες. Διαφορετικά επικρατεί η ζούγκλα, ο διαρκής φόβος και ο κίνδυνος του βίαιου θανάτου, όπως έγραφε ο T. Χομπς στον Λεβιάθαν.”
Μπορεί να συγχέει ο κ. Μητσοτάκης τον Ρουσσώ με τον Μοντεσκιέ αλλά τον Λεβιάθαν του Χομπς τον ξέρει φαίνεται καλά.
Πράγματι, το βίαιο περιεχόμενο της φυσικής κατάστασης στον Χομπς που συνοψίζεται στη διάσημη φράση “πόλεμος των πάντων εναντίον  πάντων” επιβάλλει τη μορφή που θα πάρει η πολιτική κοινότητα. Ο φόβος του βίαιου θανάτου ωθεί στους δρώντες στη φυσική κατάσταση να παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους σε έναν κυρίαρχο που επιφορτίζεται με την εγγύηση και την προστασία την ζωής και την ασφάλειάς τους. Απολυταρχικό το κράτος στον Χομπς αν και συμβολαιοκρατικά θεμελιωμένο.
Αν είναι όμως επίκαιρος, κ. Μητσοτάκη, ο Χομπς αυτές τις μέρες στην Ελλάδα είναι για τη ζοφερή εικόνα της φυσικής κατάστασης που σκιαγραφεί.
Όταν βγαίνεις μια Κυριακή έξω να πιεις ένα καφέ στο παγκάκι της πλατείας και σε σαπίζουν τα όργανα της τάξης στο ξύλο, που είναι η εγγύηση της ζωής και της ασφάλειά σου; Όταν σε ξυλοφορτώνουν όχι για κάτι που διέπραξες αλλά για την πολιτική σου ταυτότητα την οποία μαζί με τον ονοματεπώνυμό σου ανακοινώνουν ανερυθρίαστα στα κανάλια την επόμενη, δεν φαίνεται να ζεις σε πολιτεία αλλά σε προ-πολιτική κατάσταση.
Όταν στις έξι το πρωί δεν χτυπάει την πόρτα του σπιτιού σου -ναι, σπίτι της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι το Πανεπιστήμιο- ο γαλατάς αλλά οι διμοιρίες των ΜΑΤ για να σπάσουν μια κατάληψη η λήξη της οποίας έχει προαναγγελθεί να γίνει  λίγες ώρες αργότερα, δεν είναι η civitas του Χομπς που αγαπάτε αλλά ο φόβος και η βία που περιγράφει στη φυσική κατάσταση.
Όταν βλέπει το πανελλήνιο τα video με τα όργανα της τάξης να κραυγάζουν μαινόμενα “πάμε να τους γ. . . .  και να τους σκοτώσουμε” η σκέψη πηγαίνει στον φόβο του βίαιου θανάτου της φυσικής κατάστασης και στον “πόλεμο όλων εναντίον όλων”.
Εκτός αν υπάρχουν κάποια “μεμονωμένα περιστατικά” ή κάποιοι συνάνθρωποί μας που δεν λογίζονται πολίτες ή μέρη του συμβολαίου και εξαιρούνται. Φαντάζομαι ο Βασίλης Μάγγος, ο Ινδαρές, οι νεαροί μαθητές που παρακολουθούσαν μια ταινία στο σινεμά, οι μαθητές και οι φοιτητές που συλλαμβάνονται καθημερινά ως “εσωτερικοί εχθροί” και “τρομοκράτες” και υποβάλλονται σε προ-νεωτερικά βασανιστήρια, οι κρατούμενοι που θεωρούνται τύποις άνθρωποι άνευ δικαιωμάτων και άρα υπάνθρωποι ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία.
Είναι όμως τόσα πολλά αυτά τα “περιστατικά” που φαίνεται να συγκροτούν πλέον καθεστώς. Τα γκλομπς των ειδικών φρουρών που προσέχετε και εμπιστεύεστε τόσο ώστε να τους αναθέσετε τη φύλαξη των Πανεπιστημίων δεν τραυματίζουν μόνο πολίτες αλλά τους ίδιους του όρους του συμβολαίου που ιδρύει πολιτεία.
Καλά θα κάνετε να ξαναδιαβάσετε το κεφάλαιο του Λεβιάθαν που περιγράφει τον ζόφο της φυσικής κατάστασης. Θα βρείτε έργα και ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης.
independentnews.gr