Φοιτητές/ριες Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου: Η σήψη στην κοινωνία έχει χίλια πρόσωπα

Posted on Ιανουάριος 13, 2021, 7:19 πμ
0 secs
Ως φοιτητές και φοιτήτριες Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου καταδικάζουμε την δημόσια στοχοποίηση μέλους του διδακτικού προσωπικού του τμήματος μας, που πλήττει όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα καθηγητών και φοιτητών, το τμήμα μας, και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συγκεκριμένα, καθώς και συνολικά τον ρόλο του πανεπιστημίου ως φορέα ανοιχτής κυκλοφορίας ιδεών και κριτικής σκέψης.
Ο λόγος γίνεται για την ανάρτηση που έγινε μέσα από την επίσημη πολιτική σελίδα του Θάνου Τζήμερου, κατά της καθηγήτριας του τμήματός μας Σοφίας Βιδάλη, με στόχο την ίδια και τις αριστερές πολιτικές και ιδεολογικές της πεποιθήσεις. Η χυδαία φρασεολογία, το ύφος, το περιεχόμενο και η στόχευση του κειμένου του κύριου Τζήμερου θυμίζει τις εποχές του στιγματισμού και των πολιτικών διώξεων πολιτών στην βάση των αριστερών τους πολιτικών φρονημάτων, από την όχι και τόσο μακρινή ιστορία της Ελλάδας, την οποία, μέσα από τα σχόλια κάτω από την δημοσίευσή του, φαίνεται πως ενδεχομένως ο ίδιος και πολλοί από τους ακολούθους του αναπολούν με νοσταλγία. Χρειάζεται να διακρίνουμε την πολιτική διαφωνία και την ελευθερία του λόγου από την ρητορική μίσους και την προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα που επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να θίξουμε τις ακροδεξιές πεποιθήσεις που εκφράζει ο εν λόγω κύριος και τις ρητορικές μίσους που έχει εξαπολύσει για τον Παύλο Φύσσα, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλου και την συνεχόμενη ρατσιστική πολιτική που ακολουθεί στις αναρτήσεις του, όμως δεν είναι το κύριο μέλημα μας με αυτό το κείμενο. Κάθε τέτοια άποψη είναι δημιούργημα της μισανθρωπιάς και του στίγματος ρατσισμού και φασισμού.
Το Πάντειο, και το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η σφηκοφωλιά της “αριστερίλας” όπως χαρακτηρίστηκε, απαρτίζεται μόνο από περήφανες «μέλισσες» και «σφήκες», που αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια ελέγχου του αντικειμένου των σπουδών μας συνολικά, και συγκεκριμένα σχετικά με την τοποθέτηση ενάντια στην αστυνομική βία των μαθημάτων της κ. Βιδάλη, που αποτέλεσε και την αφορμή της στοχοποίησης της.
Ο κ. Τζήμερος και οι οπαδοί του θεωρούν πως «μολυνόμαστε» από τους καθηγητές και της καθηγήτριες των κοινωνικών επιστημών. Αντιθέτως, του απαντάμε, δεν αποτελούν «μόλυνση» η ελεύθερη κριτική σκέψη, η κοινωνική θεωρία και η ανθρωποδικαιωματική προσέγγιση που διδασκόμαστε μέσα από μαθήματα όπως αυτά της κ. Βιδάλη και των υπόλοιπων διδασκόντων μας, αλλά η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός και η ακροδεξιά πολιτική που ο ίδιος αντιπροσωπεύει και αναπαράγει δημόσια μέσα από τέτοια κείμενα.
Οι απόψεις αυτές είναι ανήκουστες και μας προβληματίζει έντονα αυτή η εικόνα μιας κοινωνίας που εφησυχάζεται και ακούει φανατικά ανθρώπους που δεν διστάζουν να θίγουν και να μην σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων, να πιστεύουν ό, τι θέλουν.
Δηλώνουμε περήφανες/οι για το προσωπικό του πανεπιστημίου μας και το αντικείμενο των σπουδών μας. Η άποψη μας για την πανεπιστημιακή αστυνομία εκφράζεται από το ΌΧΙ που έχει στοχοποιήσει το Πανεπιστήμιο μας, τους καθηγητές, τους φοιτητές και τις κοινωνικές επιστήμες γενικότερα.
Πάντα θα είμαστε πλάι στις μέλισσες και όχι με τους λύκους, όσο και αν ουρλιάζουν για να ακουστούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ.
ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ/ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ.
Φοιτητές/ριες Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου
...