Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλάει στην «ΠτΚ» για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για τη διαχείριση που επιφύλαξε η Κυβέρνηση στην πανδημία, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και για τον διορισμό της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ.

Παρακολούθησα μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Διαφωνήσατε έντονα με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στη δημοσκόπηση που παρουσίασε η υπουργός όμως φαίνεται ότι συμφωνεί το 60% των πολιτών…

Πρώτα απ’ όλα είναι τελείως λανθασμένο να νομοθετούμε υπό την καθοδήγηση δημοσκοπήσεων. Δεν είναι αυτό η Δημοκρατία. Αν αρκούσε να ικανοποιούμε αυτό που φαίνεται κάθε φορά να πιστεύει η κοινή γνώμη, δεν θα χρειαζόντουσαν εκλογές κάθε τετραετία, ούτε ανάδειξη κοινοβουλίου. Απλώς θα παραγγέλναμε δημοσκοπήσεις για κατευθύνσεις που θα υλοποιούσαν κάποιοι μάνατζερ. Μια τέτοια κοινωνία θα αντιστεκόταν στις ρηξικέλευθες αλλαγές, θα έμενε διαρκώς ίδια και θα παρήκμαζε πολύ γρήγορα. Σε κάθε δημοσκόπηση επίσης, το κοινό μπορεί να κατευθύνει έντεχνα εκεί που θέλει ο δημοσκόπος και ο εντολέας του. Αν ας πούμε προταθεί στον πολίτη μια μόνο λύση σ’ ένα πρόβλημα, δύσκολα θα απαντήσει «δεν θέλω να γίνει τίποτα».

Δεν αρνείστε όμως ότι υπάρχει βία στα πανεπιστήμια…

Υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, αλίμονο. Δεν θα αποτελούσαν οι πανεπιστημιουπόλεις μια μαγική αυλή έξω από την υπόλοιπη κοινωνική πραγματικότητα. Παραβατικές συμπεριφορές της μιας ή της άλλης μορφής υπάρχουν στα σχολεία, στις πλατείες και στα πάρκα, παντού. Μέχρι και στο γραφικό χωριουδάκι στο βουνό. Αλλά στα πανεπιστήμια, στατιστικά, είναι πολύ λίγες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% των αδικημάτων που καταγράφονται στη χώρα ετησίως. Θέλετε να δεχτούμε ότι είναι περισσότερες, αλλά δεν καταγράφονται επαρκώς; Σε κάθε περίπτωση είναι ένα χαμηλό ποσοστό, δυσανάλογο αριθμητικά του ακαδημαϊκού πληθυσμού. Οχι τυχαία: Η ηλικία των φοιτητών, η προτεραιότητα στους στόχους τους, η καθημερινή λειτουργία της ακαδημαϊκής ζωής, όλα αυτά τα δεδομένα δεν τις ενθαρρύνουν. Κάτι που αγνοούν όπως φαίνεται τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά γνωρίζουν καλά κι από πρώτο χέρι οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές. Στην πραγματικότητα αν υπήρξε μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, ήταν αυτή που έγινε στις συγκλήτους, οι οποίες με τις αποφάσεις τους αντιτάχθηκαν πλήρως στα κυβερνητικά σχέδια.

Μήπως πήγατε κι εσείς ένα βήμα «πίσω» με την επιλογή σας να μην επαναφέρετε τη συζήτηση για το άσυλο;

Η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο από τη ΝΔ αναφέρθηκε από πολλούς ομιλητές στην τριήμερη συζήτηση, για να αναδειχθεί το ψεύδος και η υποκρισία της. Σας θυμίζω τι έλεγαν όταν κατήργησαν το άσυλο, μια από τις πρώτες κυβερνητικές τους πρωτοβουλίες. Οτι θα μπει τάξη, θα βγάλουν τις κουκούλες από τους μπαχαλάκηδες. Ενα χρόνο μετά αξιοποίησαν το απεχθές συμβάν με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου για να κάνουν το επόμενο βήμα με τα αστυνομικά τμήματα εντός των πανεπιστημίων. Ούτε λύση είναι αυτή, ούτε θα εφαρμοστεί, πιστεύω. Το ίδιο συνέβη με το χουντο-νόμο για τις διαδηλώσεις, που στην πράξη καταργήθηκε αμέσως.

Σας άκουσα να λέτε ότι άλλο είναι το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων…

Η ΝΔ εκλέχτηκε με ένα ψευδές σύνθημα, «νόμος και τάξη» και όταν οι βουλευτές της τα περιγράφουν καρμπόν ο ένας μετά τον άλλο από το βήμα της Βουλής ως χώρους γενικευμένης και μαφιόζικης ανομίας, απευθύνονται στο πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, εκείνο που αγνοεί την πραγματικότητα και φαντασιώνεται μια τιμωρία για κάθε παράπτωμα κι ένα αστυνομικό για κάθε φοιτητή. Το μέλημά μας θα έπρεπε να είναι πώς θα αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια, από όσο έδειξε η πρόσφατη άνοδός τους στη διεθνή κατάταξη. Μη λησμονούμε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι επιστημονικής γνώσης και έρευνας αλλά ταυτόχρονα καλλιέργειας και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων. Θα το κάνουμε με 1.030 ειδικούς φρουρούς, όταν λείπουν 3.000 καθηγητές και ακόμα περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι; Το κίνητρο της ΝΔ δεν ήταν ποτέ η αναβάθμιση των πανεπιστημίων και η μόρφωση των νέων. Για αυτό με τον ίδιο νόμο περικόπτει τον ένα στους τρεις εισακτέους, σε σχέση με πέρσι ανοίγοντας το δρόμο για τα ιδιωτικά κολέγια. Μειώνει επίσης φέτος τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Για να αλλάξω θέμα, η πανδημία παραμένει παρούσα. Εχετε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του δεύτερου κύματος. Τι διαφορετικό θα έπρεπε να έχει κάνει;

Μα το μόνο που έχει κάνει ως τώρα είναι τα λοκντάουν. Ενίσχυσε ουσιαστικά το ΕΣΥ; Εκανε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού; Εκανε μαζικά τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση; Μήπως έκανε συστηματικά τεστ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους; Μήπως ενίσχυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες, που αποτέλεσαν χώρο διασποράς του ιού στις μεγάλες πόλεις; Ή έκανε την παραμικρή προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια, ιδιαιτέρως και πάλι στις μεγάλες πόλεις; Τίποτα από αυτά. Αντίθετα, έκλεινε το μάτι στην εκκλησία, επιτρέποντας τη λειτουργία των ναών χωρίς ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης, παρά ότι αποτελούν κατ’ εξοχήν χώρους που επισκέπτονται ηλικιακά ευπαθείς ομάδες. Οσο για το «μετά την πανδημία» μέλλον, τα πράγματα είναι ζοφερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας, ώστε να στηριχθεί η οικογένεια και να προληφθεί η εξάπλωση του ιού από ανθρώπους που θα εξαναγκάζονταν να εργαστούν σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς μέτρα. Το δεύτερο κύμα ήταν συντριπτική (και τραγική) διάψευση των κυβερνητικών θριαμβολογιών -και για το επερχόμενο τρίτο κύμα προτιμώ να μην πω κάτι αυτή τη στιγμή.

Καταθέσατε προ ημερών μια τροπολογία για τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΡΤ. Γιατί δεν την υλοποιήσατε κατά την δική σας διακυβέρνηση;

Είμαι περήφανος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ΕΡΤ στην οποία είχε ρίξει μαύρο ο Σαμαράς. Μην κάνουν στη ΝΔ ότι το ξεχνάνε, ήταν κεντρική επιλογή τους που σήμερα θα είχε παραδώσει το τηλεοπτικό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάθος χρόνου. Δεν είμαι όμως στον ίδιο βαθμό περήφανος για το επίπεδο της ΕΡΤ κατόπιν. Εγιναν βήματα, αλλά θα έπρεπε η νέα κρατική τηλεόραση να έχει οικοδομηθεί σε ένα μοντέλο απολύτως ανεξάρτητης από την κυβέρνηση δημοσιογραφίας, με υψηλού επιπέδου έλεγχο της δεοντολογίας. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία σήμερα. Βέβαια, η ΕΡΤ του 2016-2019 δεν είχε σχέση με τη σημερινή. Δεν καρφίτσωνε ανακοινώσεις η διεύθυνσή της, τι να παιχτεί και τι όχι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι δεν έγιναν όλα τα βήματα, πρότεινε στην κυβέρνηση ένα νέο τρόπο διορισμού διοίκησης και ουσιαστικά δεσμεύτηκε για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά απέρριψε την πρόταση αυτή επιμένοντας στην κυβερνητική ΕΡΤ.

Εκτιμάτε ότι εντός του 2021 θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Θα εκμεταλλευτεί η ΝΔ τη δημοσκοπική της εικόνα; Θα ανατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική του;

Το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές φέτος θα το αποφασίσει ο σημερινός πρωθυπουργός. Το θέμα είναι με ποιες συνθήκες. Σίγουρα, όχι με αυτές που είχε στο μυαλό του 10 μήνες πριν, όταν ονειρευόταν περίπατο. Πιέζεται ήδη από την καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η οποία διαρκώς θα επιδεινώνεται. Για μεγάλο διάστημα η πανδημία και ο φόβος λειτούργησαν συσπειρωτικά για την κυβέρνηση. Είναι μια τάση που είδαμε σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Οι ενδείξεις όμως δείχνουν ραγδαία αποκλιμάκωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας το νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα και εφόσον παραμένει δύναμη συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων, θα αναδειχθεί ξανά η ραχοκοκαλιά της επόμενης προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Συνέντευξη

στον

Αντώνη Γκιόκα