Υπόθεση που θυμίζει την αστυνομική βία στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, με τον λευκό αστυνομικό να πατά επί εννέα λεπτά, με το γόνατό του, τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, εκτυλίχθηκε στην Τσεχία, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Αστυνομικός γονατίζει στο λαιμό άντρα από την Ρουμανία, όπου στην συνέχεια πεθαίνει μέσα στο ασθενοφόρο, κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο

Στο βίντεο φαίνονται τρεις αστυνομικοί στη βόρεια πόλη Τέλπιτσε, να συλλαμβάνουν έναν άντρα και να τον ρίχνουν στο έδαφος.

(Εδώ το video)

Ο ένας από τους αξιωματικούς κρατά τα πόδια του συλληφθέντα, ο άλλος γονατίζει στο λαιμό και ο τρίτος τον ακινητοποιεί με χειροπέδες.

Στο βίντεο, που προκαλεί οργή, ακούγονται πολλές φωνές Ρομά. «Τον πνίγουν», ακούγεται να λέει μια γυναίκα.

«Αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας», λέει άλλος άντρας, υποστηρίζοντας τους αστυνομικούς.

Ακτιβιστής και αρχηγός της οργάνωσης των Ρομά, Ζοζέφ Μικέρ, μιλώντας στον Guardian, είπε για τον άτυχο άντρα που κατέληξε εξαιτίας της βίας των αρχών, ότι ήταν περίπου 40 ετών, το όνομά του ήταν Στανισλάβ και πως εργαζόταν ως φρουρός σε σούπερ μάρκετ.

Όταν είδε άλλον άντρα να κάνει διάρρηξη αυτοκινήτου, παρενέβη. Οι αστυνομικοί αμέσως νόμιζαν ότι αυτός ήταν ο δράστης και τον αντιμετώπισαν ως διαρρήκτη.

Ο ρατσισμός που στοιχειώνει του Ρομά στην Τσεχία είχε αποτυπωθεί και σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2015.