Μετάφραση

9,136 Posts
21 Categories
2890 Tags
Ειδήσεις – Έρευνα – Νέα με Άποψη Get it on Google Play Find us on facebook
Δευτέρα, Απρίλιος 19, 2021
Home / ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ / Υπογραφές για να ανοίξει το παιδοκαρδιοχειρουργικό του «Αγία Σοφία»

Υπογραφές για να ανοίξει το παιδοκαρδιοχειρουργικό του «Αγία Σοφία»

Posted on Ιούνιος 09, 2020, 12:04 μμ
1 sec

Συγκέντρωση υπογραφών για να ανοίξει άμεσα και πλήρως στελεχωμένο το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγ. Σοφία».

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες με παιδιά με καρδιοπάθειες.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Στο κείμενό του ο Σύλλογος σημειώνει:

«Το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) είναι κλειστό ή υπολειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2011. Είναι το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβρη του 2019 έκλεισε αιφνιδιαστικά με το πρόσχημα της ανακαίνισης της κλινικής. Καμία άλλη κλινική του Παίδων “Αγία Σοφία”, ή του “Αγλαΐα Κυριακού” όμως δεν έκλεισε όσο ανακαινιζόταν
Από το Μάρτη του 2020, το ΕΚΑΣΚΑΠ έκλεισε εντελώς για να φιλοξενηθεί εντατική μονάδα covid-19 χωρίς να υπάρχει ως σήμερα καμία ένδειξη για το πότε θα ανοίξει ξανά.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της ήδη υπάρχουσας λίστας αναμονής, τη στιγμή που ο σωστός χρόνος πραγματοποίησης του χειρουργείου είναι σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικής σημασίας για την καλή έκβασή της.

Το ΩΚΚ που ανέλαβε χωρίς δαπάνες των γονέων τα χειρουργεία παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, δεν μπορεί να αποτελεί γενική λύση, γιατί συχνά τα παιδιά πάσχουν και από άλλες παθήσεις ή μετεγχειρητικές επιπλοκές που απαιτούν τη συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων, ενώ στην περίπτωση καρδιοπαθών νεογνών, αυτά πρέπει να παρακολουθούνται σε ΜΕΘ πλησίον και του χειρουργείου και εντός νοσοκομείου Παίδων, προκειμένου να μετατεθεί ο χειρουργείο σε ευθετότερο χρόνο ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Δέκα χρόνια ζητάμε επίμονα το αυτονόητο: Να υπάρχει πλήρως στελεχωμένο και απόλυτα λειτουργικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο μέσα σε δημόσιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Το ποιοι εμποδίζουν το αυτονόητο, δεν το ξέρουμε. Ξεπερνά την αντίληψη και την ηθική μας.

Το πώς οι πολιτικές ηγεσίες αδυνατούν δέκα χρόνια να τους αποτρέψουν, δεν το καταλαβαίνουμε. Ξεπερνά τη λογική μας.

Γνωρίζουμε καλά πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα χειρουργεία θα έχουν πάντα αίσια έκβαση. Όμως, η πολιτεία έχει υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να διασφαλίζει όλες εκείνες τις συνθήκες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε να ανοίξει το ΕΚΑΣΚΑΠ το ταχύτερο, πλήρως στελεχωμένο και απόλυτα λειτουργικό».

 

...
Translate »