Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Next Generation EU

Posted on May 27, 2020, 7:36 pm
5 secs

Ένα εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται «Next Generation EU», θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοΐού.

Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν ως «επιχορηγήσεις» και 250 δισ. ευρώ ως δάνεια προς τα κράτη-μέλη, με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής.

Για τη χώρα μας προβλέπεται η παροχή 22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις, αλλά και ένα «βαρύ» πακέτο 9,4 δισ. σε δάνεια. ποσά που συνολικά αναλογούν στο 16,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Ιταλία αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο μέρος με 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. και η Γαλλία 39 δισ. ευρώ.Η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέχρι τότε, απαιτείται μια «γέφυρα» για χρηματοδότηση των επειγόντων αναγκών, κάτι που θα γίνει μέσω προϋπολογισμού, αρχής γενομένης από 1 Σεπτεμβρίου 2020.
Η αποπληρωμή του ποσού που θα δανειστεί η Κομισιόν θα ξεκινήσει μετά το 2027 και θα τελειώσει το αργότερο το 2058. Η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνει μέσω νέων φόρων (εκπομπών άνθρακα, ψηφιακού φόρου κ.λπ) καθώς και με αύξηση εισφορών κρατών-μελών.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Next Generation EU

Η πρόταση της Κομισιόν για τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει – όπως αναμενόταν – τρεις πυλώνες:

1. Στήριξη των κρατών-μελών για να ανακάμψουν: Στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς και μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση.

2. Επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνωση των ιδιωτικων επενδύσεων: Μηχανισμός υποστήριξης χρεοκοπίας, στρατηγικές επενδύσεις, πρόγραμμα επενδύσεων εντός της ΕΕ

3. Μαθαίνοντας από την εμπειρία της κρίσης: Νέο πρόγραμμα για την υγεία, ενισχυμένος μηχανισμός προστασίας της ΕΕ, ενισχυμένα προγράμματα έρευνας, καινοτομίας και εξωστρεφών δράσεων.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια από τις αγορές, στηριγμένη σε εγγυήσεις των κρατών-μελών. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετιών. Η Κομισιόν εισηγείται και ορισμένες πηγές νέων εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι σχεδιασμοί. Μεταξύ αυτών, η είσπραξη πόρων από τους ρύπους και ένας νέος ψηφιακός φόρος.

Η πρόταση της Κομισιόν θα είναι η αφετηρία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της

Το σχέδιό της προκαλεί την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών , όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά δανείων και όχι επιχορηγήσεων, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει έναν σχεδιασμό των δύο.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταμείο ανάκαμψης από τον κορωνοϊό, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα λειτουργήσει ως μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Σε ανακοίνωση, η Μαδρίτη χαιρέτισε την πρόταση, σημειώνοντας ότι ικανοποιεί «πολλά από τα αιτήματα της Ισπανίας». Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι η Ισπανία θα λάβει 140 δισ. ευρώ από το ταμείο, εκ των οποίων τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ., δάνεια.

Θετική ήταν και η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην σημερινή πρόταση που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικό, ακολουθεί την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η Ιταλία. Μας χαρακτήρισαν οραματιστές διότι πιστέψαμε σε αυτό από την αρχή», τονίζει, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «κατάλληλο ποσό» τα πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και διακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δανείων και ζητά «να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση και να διατεθούν γρήγορα οι οικονομικοί πόροι».

Σύμφωνα, δε, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο «το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτρέψει στην χώρα να δαπανήσει τα ποσά που χρειάζεται» ενώ θεωρεί ότι «η κύρια προτεραιότητα είναι η μείωση των φόρων».

«Δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προέβλεψε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν με την πρόσφατη πρότασή τους μια «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Επιτροπής.

Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παρουσίαση της πρότασης ξεκινά πλέον και το μεγάλο παζάρι και οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί ένας συμβιβασμός ώστε να μην αναζωπυρωθεί μια διχαστική κρίση χρέους όπως πριν από μια δεκαετία με τις ισορροπίες μεταξύ Βορρά και Νότου να παραμένουν εύθραυστες.

...