Είναι γνωστό πως ο Αριστοτέλης -που πολλοί τον επικαλούνται- είναι ο θεμελιωτής -μεταξύ άλλων- και της Λογικής. Στα σχολικά εγχειρίδια της εποχής μου, στο αντίστοιχο μάθημα, είχε ένα πολύ γνωστό παράδειγμα λαθροχειρίας και καταπάτησης της Λογικής, που έλεγε πως: «ο Αστυφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυφύλακας είναι μπουζούκι».
Κάπως έτσι εξελίχτηκαν τα πράγματα στην χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό, που κλήθηκε να «αξιολογήσει» την νέα σύμβαση του Δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της Eldorado, για τα μεταλλεία που εκμεταλλεύεται στην περιοχή. Οι δεκάρικοι λόγοι περί της πατρίδας του Αριστοτέλη, από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας (και κάποιων της ελάσσονος αντιπολίτευσης), όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας κατέληξαν σε βιασμό της λογικής του.
Στη συνεδρίαση, που κράτησε πάνω από 6,5 ώρες, παρευρέθηκαν για λίγο -ως γκεστ σταρ θα λέγαμε- ο κ. Σκρέκας, νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στελέχη του υπουργείου του, καθώς και στελέχη της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».
Ας δούμε όμως πως ο Αριστοτέλης βιάζεται στην πατρίδα του
Στις τοποθετήσεις όλων -μα όλων- των Δημοτικών Συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, του Δημάρχου κ. Βαλιάνου προεξάρχοντος, τονίστηκαν -μεταξύ άλλων- επιγραμματικά τα παρακάτω ανήκουστα και αποικιοκρατικά που προβλέπονται στην νέα σύμβαση:
• Παντελής απουσία του Δήμου από τις διαπραγματεύσεις, ο οποίος καλείται εκ των υστέρων να τοποθετηθεί και να «αξιολογήσει» μια συμφωνία η οποία έχει ήδη υπογραφεί και δεν επιδέχεται τροποποιήσεις. Εκφράστηκε πικρία, ειδικά από την συμπολίτευση, για την όλη μεθόδευση και τον εμπαιγμό του Δήμου εκ μέρους της κυβέρνησης.
• Η αποδεδειγμένα αναξιόπιστη εταιρία πήρε όλα όσα ήθελε, σε μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση.
• Η εταιρία απαλλάσσεται από τους ελέγχους του Δημοσίου για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις παραβάσεις της. Τον «έλεγχο» πλέον θα τον κάνει ιδιωτική εταιρία που θα πληρώνεται από την «Ελληνικός Χρυσός» (μην γελάτε, έτσι προβλέπει η νέα σύμβαση).
• Της δίδεται το δικαίωμα να εφαρμόσει μεταλλουργική μέθοδο της αρεσκείας της (για παραγωγή καθαρών μετάλλων) αν εξακολουθεί να επιθυμεί την πραγματοποίηση της μεταλλουργίας. Αν δεν το επιθυμεί μπορεί να την παραπέμψει στις καλένδες, εξάγοντας το συμπύκνωμα σε τρίτες χώρες όπου θα παράγονται τα καθαρά μέταλλα. Προφανώς η απαλλαγή της εταιρίας από την υποχρέωση αυτή έχει να κάνει με το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε, καθώς η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ έκρινε μη εφαρμόσιμη την πολυδιαφημισμένη μεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), πράγμα που τίναζε στον αέρα την όλη αρχική συμφωνία παραχώρησης.
• Της δίδεται κατά προτεραιότητα το δικαίωμα χρήσης στο έδαφος, στα νερά και στο θαλάσσιο μέτωπο.
• Αποδεσμεύεται από την υποχρέωση να προσλαμβάνει εργαζόμενους σε ποσοστό 90% από την περιοχή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, πράγμα που θα οδηγήσει και σε μείωση των μισθών σε όσους ντόπιους κρατήσει. Η ίδια αποδέσμευση ισχύει και για την προμήθεια υλικών από την περιοχή.
• Αποδεσμεύεται από την υποχρέωση εισφοράς σε χρήμα στον Δήμο Αριστοτέλη. Τα χρήματα που θα δώσει (67 εκ. ευρώ σε 25 χρόνια) θα τα δώσει στην τοπική κοινωνία γενικώς, με τον τρόπο που θέλει -και σε όποιον θέλει- η εταιρία.
Και ενώ ακούστηκαν όλα αυτά τα τρομερά, από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, στο τέλος οι ίδιοι άνθρωποι, στο «δια ταύτα» δεν αξιολόγησαν αρνητικά την σύμβαση, δεν είπαν όχι, αλλά επέλεξαν να ψηφίσουν ένα κείμενο με τα αιτήματα του Δημάρχου για βελτίωση της σύμβασης, γνωρίζοντας βέβαια πως αυτό δεν γίνεται, καθώς η διαπραγμάτευση του υπουργείου με την εταιρία έχει τελειώσει, η σύμβαση έχει υπογραφεί και αυτό που αποφασίζει η βουλή είναι η κύρωση ή όχι της σύμβασης ως έχει υπογεγραμμένη. Να σημειώσουμε -για το γελοίο της υπόθεσης- πως ο Δήμαρχος είναι και νομικός.
Υπήρξαν και 2 λευκά από τους συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην λογική του Πόντιου Πιλάτου.
Όχι στην σύμβαση ψήφισαν μόνον όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.
Έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο, μαζί με τον ευτελισμό της αξιοπρέπειας των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, βιάστηκε κι η λογική του Αριστοτέλη. Τέτοια τιμή επεφύλαξαν στον φιλόσοφο ο Δήμαρχος κι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι βεβαίως θα δηλώνουν και υπερήφανοι που είναι συμπατριώτες του.
*Τσιριγώτης Γιώργος
Καθηγητής
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
Από το Site Ecopol