Τραγέλαφος: Μάσκες για γίγαντες δώσανε σε μικρά παιδιά – Κόστος 6,2 εκατ. ευρώ

Posted on 15 Σεπτεμβρίου, 2020, 7:30 πμ
15 secs

Σε ιλαροτραγωδία εξελίχθηκε η διάθεση μασκών στους μαθητές.

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών η ΚΕΔΕ ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει πως αυτό συνέβη «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών». «Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.» αναφέρει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της.

Οι μεγάλες μάσκες κρύβουν και μεγάλες φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τους αναδόχους

Υπενθυμίζεται ότι η Κέντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, με διαδικασίες «εξπρές» της τελευταίας στιγμής ανέθεσε σε τρεις εταιρίες την προμήθεια που στοίχισε πάνω από 6 εκατ. ευρώ. σε τρεις εταιρίες, τις Exalco ΑΕ Βιομηχανία Αλουμινίου, «ΜΠΛΙΟΥΜΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ» και «ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΙΑ & ΣΙΑ ΟΕ».

Το πρώτο που επισημάνθηκε μετά την ανάθεση είναι ότι η πρώτη εταιρία ανήκει στον προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού και της οικογένειας Μητσοτάκη Γιάννη Καντώνια. Μάλιστα, δεν έχει μείνει ασχολίαστο ότι η EXALCO ενεπλάκη μετά την αποχώρηση της εταιρίας ΑΣΕΤΕ, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη γαλλική αμυντική βιομηχανία-κολοσσό Dassault, δηλαδή τον προμηθευτή των αεροσκαφών Rafale που αγοράζει η Ελλάδα!
Όμως, μια προσεκτική μελέτη ανά την Ελλάδα για τις μάσκες που δόθηκαν στα σχολεία δείχνει κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ότι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας διανεμήθηκαν στους διευθυντές των σχολείων μάσκες από κάποιες εταιρείες αλλά… σχεδόν πουθενά δεν εντοπίζονται μάσκες των τριών εταιρειών που πήραν το διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάδοχοι δεν είχαν τη δυνατότητα παραγωγής ή εμπορίας τέτοιου αριθμού αλλά απευθύνθηκαν σε άλλες ελληνικές εταιρείες, που στην ουσία ωφελήθηκαν από το διαγωνισμό.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σε πολλές περιοχές, ειδικά στη Θεσσαλία, οι μάσκες που διανεμήθηκαν παντού είναι της εταιρίας LARISSA FACE COVER, δηλαδή του ομίλου Lariplast, του γνωστού Γιώργη Νταβέλη, ακόμη πιο θερμού και πολυσυζητημένου φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, στον οποίο είχε ανατεθεί η πρώτη προμήθεια από την κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Οι μάσκες για… γίγαντες

Από το πρωί της Δευτέρας, όταν μαθητές και εκπαδευτικό προσωπικό πήραν στα χέρια τους τις μάσκες που μοιράστηκαν μέσω της ΚΕΔΕ, αυτό που έγινε φανερό ήταν ότι οι μάσκες θα ταίριαζαν περισσότερο σε…γίγαντες παρά σε παιδιά. Τόσο μεγάλες ήταν.

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες από τις μάσκες που δόθηκαν σήμερα στα παιδιά, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες που μοιάζουν με κουκούλες, και γονείς καταγγέλλουν στο tvxs.gr πως η κατάσταση όχι μόνο δεν είναι για γέλια, αλλά αντίθετα είναι τραγική και επικίνδυνη, καθώς, όπως λένε, πέρα από την προφανή ξεφτίλα δίνουν κι επιχειρήματα στους γονείς-αρνητές της μάσκας.

Οι μάσκες αυτές, που δύσκολα θα φορεθούν από κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικό, στοίχισαν 6,2 εκατ. ευρώ!

Τουλάχιστον αυτό γνωστοποίησε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε tweet που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώνοντας παραλλήλα ότι «Οι “Κασσάνδρες” και οι καταστροφολόγοι διαψεύσθηκαν και οι μάσκες, σε χρόνο ρεκόρ, κατασκευάσθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις και ήταν εγκαίρως στα σχολεία».

Οι χρήστες του διαδικτύου, θέτουν ερωτήματα για το πώς μετά από 3 μήνες, που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μετά τις εξαγγελίες για δωρεάν χορήγηση μασκών στα παιδιά, έγινε σήμερα αυτό. «Έδωσε η κυβέρνηση χρήματα και σε ποιόν για αυτές τις μάσκες; Πως φτιάχτηκαν οι μάσκες, χωρίς προδιαγραφές; Ποιος τις παρέλαβε, τις είδε και τις μοίρασε;» διερωτώνται.

Υπενθυμίζεται ότι αφού τελικά ο αριθμός δεν επαρκεί για 2 μάσκες ανά μαθητή και έτσι θα παραλάβουν 1 και σε μεταγενέστερο χρόνο θα δοθεί η δεύτερη λόγω προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί με το διαγωνισμό, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ακατάλληλες κρίθηκαν 27.000 μάσκες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και επιστράφηκαν ως ακατάλληλες, καθώς λίγη ώρα μετά την άφιξή τους η ΚΕΔΕ ζήτησε να επιστραφούν.

Νάσος Ηλιόπουλος: Επιτελικό μπάχαλο

Για επιτελικό μπάχαλο έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τον τύπο της μάσκας που μοίρασε στα σχολεία η κυβέρνηση

«Οι μάσκες- κουκούλες που μοίρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στους μικρούς μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων, όπως φαίνεται από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα και άκρως επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει, «για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται το επιτελικό μπάχαλο του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως», σχολιάζοντας «εκτός εάν η υπουργός μας ενημερώσει ότι ο μέσος όρος των μασκών ήταν στο σωστό μέγεθος».

«Οι παλινωδίες των κ.κ. Μητσοτάκη- Κεραμέως είναι αυτές που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες συνομωσιολογικές θεωρίες. Τους καλούμε επιτέλους να σοβαρευτούν και να προχωρήσουν στην απαραίτητη προμήθεια κατάλληλων μασκών για όλους τους μαθητές», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

...