Ανήκουστο: Εκατομμυριούχοι διαδήλωσαν έξω από σπίτια του Τζεφ Μπέζος: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Μέλη των «Πατριωτών Εκατομμυριούχων» διαδηλώνουν υπέρ της μεγαλύτερης φορολόγησης του Τζεφ Μπέζος

Το θέαμα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ήταν αν μη τι άλλο ασυνήθιστο: μια ομάδα εκατομμυριούχων να διαδηλώνει μπροστά από σπίτια ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη υπέρ της μεγαλύτερης φορολόγησης των πλουσίων!

Τη διαδήλωση ανήμερα της Ημέρας των Φόρων, κατά την οποία οι Αμερικανοί υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, διοργάνωσαν οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι», μια ομάδα πλουσίων, που τάσσεται υπέρ προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, για να υπογραμμίσει το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τους φόρους σε μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 400.000$, ώστε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των δύο τρισ. δολαρίων για τη βελτίωση των υποδομών των ΗΠΑ, αλλά και το επιλεγόμενο American Families Plan («Σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες») των 1,8 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει επενδύσεις επικεντρωμένες στα παιδιά, στην οικογένεια και την υγεία.

Οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι», τα μέλη των οποίων βγάζουν ετησίως πάνω από ένα εκατ. δολάρια ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 εκατ. δολαρίων, διαδήλωσαν έξω από τα σπίτια του Μπέζος – πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη – κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν: «Κόψτε τις βλακείες. Φορολογήστε τους πλούσιους».

«Καταλήγουμε με λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς κι αυτό δεν λειτουργεί. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι μια βιώσιμη κοινωνία», τόνισε στον Guardian ο Μόρις Περαλ, εκπρόσωπος των Πατριωτών Εκατομμυριούχων και πρώην στέλεχος της BlackRock. O Τζεφ Μπέζος έχει δηλώσει ότι υποστηρίξει την αύξηση των εταιρικών φόρων, αλλά η Amazon έχει μπει εδώ και καιρό στο σταυρόνημα διαδηλώσεων για φοροαποφυγή. Σύμφωνα με υπολογισμούς του προοδευτικού Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής τον Φεβρουάριο, η Amazon κατέβαλε τον περασμένο χρόνο ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος μόνον 9,4%, δηλαδή κάτω από το μισό του θεσπισμένου ορίου του 21%.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εισηγείται αύξηση του εταιρικού φόρου από 21% σε 28% αντιστρέφοντας εν μέρει περικοπές που είχαν περάσει επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2017, καθώς μέχρι τότε οι εταιρικοί φόροι στις ΗΠΑ ανέρχονταν στο 35%. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πει ότι δεν θέλουν αύξηση των φόρων για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών. Σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς προσπαθούν να ετοιμάσουν ένα νομοσχέδιο και λένε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αλλά οι προοδευτικοί θέλουν να δουν τους δισεκατομμυριούχους να πληρώνουν περισσότερα.

«Ο Τζεφ Μπέζος είναι το πρότυπο της απόλυτης ανοησίας του φορολογικού κώδικα της χώρας», είπε στο CNBC η Έρικα Πέιν, ιδρύτρια και πρόεδρος των Πατριωτών Εκατομμυριούχων τονίζοντας ότι ο ιδρυτής της Amazon φέρεται να έχει παραγγείλει ένα τεράστιο γιοτ αξίας άνω του μισού δις και με την τεράστια περιουσία του θα έπρεπε να πληρώνει πολύ περισσότερα σε φόρους. Σύμφωνα με το Forbes η καθαρή περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη ξεπερνά τα 185 δισ. δολάρια.

Πηγή: iefimerida.gr