Τρία ερωτήματα προς τον κ. Χρυσοχοΐδη – Η οικογένεια Μάγγου ζήτησε πραγματογνώμονα

Posted on 15 Ιουλίου, 2020, 11:59 πμ
7 secs

Αίτημα να παρευρίσκεται και πραγματογνώμονας που έχει οριστεί από την ίδια, μαζί με τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει την νεκροψία, κατέθεσε η οικογένεια του 26χρονου Βασίλη Μάγγου.

Σύμφωνα με το News 24/7το αίτημα κατατέθηκε από την οικογένεια στην Ασφάλεια Βόλου, λίγο μετά τις 09:30 ώστε να διαβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Όμως, όπως λέει ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο, έλαβε ως απάντηση πως θα πρέπει να δοθεί έγκριση εισαγγελέα για κάτι τέτοιο.

«Καταθέσαμε το αίτημα μαζί με τον δικηγόρο μου, ωστόσο μας είπαν πως πρέπει να έχουμε την έγκριση του εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας αυτή τη στιγμή δεν είναι στο γραφείο του και δεν μπορούμε να τον βρούμε.

Είμαστε σε μια κινητοποίηση. Όπως μου είπε ο δικηγόρος μου, δεν καταλαβαίνει γιατί έχει ζητηθεί η έγκριση εισαγγελέα, καθώς δεν το προβλέπει ο νόμος. Ουσιαστικά η αίτηση από την οικογένεια, είναι απλώς γνωστοποίηση πως θα παρίσταται πραγματογνώμονας που ορίσαμε. Ελπίζω πως δεν θα κάνουν την ιατροδικαστική εξέταση πριν βρούμε τον εισαγγελέα και θα περιμένουν στην Θεσσαλονίκη, όπως έχουμε ζητήσει από τον ιατροδικαστή που βρίσκεται εκεί. Θεωρούμε πως έχουμε δικαίωμα ως οικογένεια να ορίσουμε έναν δικό μας σύμβουλο στην εξέταση».

Τέλος, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου τόνισε στο News 24/7: «Δεν καταλαβαίνω τι θέλουν και γιατί αυτή η βιασύνη. Σε τελευταία ανάλυση για εμάς δεν έχουν ουσία οι συνθήκες θανάτου του γιου μας. Το γεγονός ότι τον σπάσανε στον ξύλο, είναι μια αιτία που μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με τον θάνατο του γιου μου, ωστόσο σίγουρα συνδέεται έμμεσα, καθώς από εκείνη την ημέρα το παιδί έπεσε πολύ ψυχολογικά. Καμία ιατροδικαστική εξέταση φυσικά δεν θα μπορέσει να αποδείξει κάτι τέτοιο».

Ο 26χρονος πριν από ένα μήνα είχε καταγγείλει πως είχε δεχτεί αστυνομική βία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των πολιτών του Βόλου κατά της καύσης, σκουπιδιών, όταν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού έξω από τα Δικαστήρια και είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου για τέσσερις ημέρες φέροντας κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Τον Βασίλη Μάγγο τον χτύπησαν απρόκλητα 10 άνδρες των ΟΠΚΕ. Όπως κατήγγειλε ο ίδιος όσο ήταν εν ζωή και στη συνέχεια ο πατέρας του, συνέχισαν να τον χτυπούν στο περιπολικό, τον ξυλοκόπησαν στο ΑΤ και αφού δεν είχαν να του προσάψουν κάτι, τον πέταξαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Κι όλα αυτά επειδή βρέθηκε σε πορεία αλληλεγγύης για συλληφθέντες.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Βασίλης Μάγγος νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, με σπασμένα έξι πλευρά και με τραυματισμένα δυο εσωτερικά όργανα (σπλήνας, συκώτι), επί τετραημέρου, απ΄ όπου έλαβε εξιτήριο με την οδηγία της αποθεραπείας και το επόμενο δίμηνο. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να σχετίζεται ο θάνατος του 26χρονου με τον τραυματισμό του από αστυνομικούς.
Το αίτημα για πραγματογνώμονα έρχεται σε μια στιγμή που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί να προκαταβάλλει το αποτέλεσμα και να διακηρύξει εκ των προτέρων την αθωότητα του ως προς το γεγονός ότι η ακραία αστυνομική βία μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον Σκαι το πρωί παραδέχτηκε ότι υπήρξε αστυνομική βία κατά του Βασίλη Μάγγου.

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου λέει ότι κάποιοι θέλοντας να δείξουν ότι υπάρχει ασύστολη καταστολή συνέδεσαν το θάνατο του παιδιού με ένα γεγονός αστυνομικής βίας που συνέβη πριν 30 μέρες» είπε στο ΣΚΑΪ.

Εφόσον υπήρξε αστυνομική βία τότε το Υπουργείο ή ο Αρχηγός της Αστυνομίας οφείλει να απαντήσει στα ερωτἠματα:

  • με ποιες κατηγορίες προσήχθη ο 27χρονος στις 14 Ιουνίου,
  • διατάχθηκε ΕΔΕ εναντίον των οργάνων που καταγράφονται σε βίντεο να τον ξυλοκοπούν, ή για τις καταγγελίες του Βασίλη Μάγγου για ξυλοδαρμό του τόσο μέσα στο περιπολικό όσο και στο τμήμα
  • εγκαταλείφθηκε τραυματισμένος εκτός Α.Τ. όπως είχε καταγγείλει ο Βασίλης Μάγγος αντί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο

Η νεκροψία θα πραγματοποιηθεί σήμερα παρουσία εισαγγελέα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης .

Σχετικές ειδήσεις:

Να λάμψει η επιστημονική αλήθεια για τον Βασίλη Μάγγο – Αυτό λέγεται Δημοκρατία

Ο Χρυσοχοΐδης προδικάζει και πάλι την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου

...