Το τυρί το είδες την φάκα δεν την πρόσεξες;

Posted on 22 Ιουλίου, 2020, 1:23 μμ
2 secs

Η λαϊκή σοφία έχει δημιουργήσει παροιμίες που μπορούν να «κολλάνε» σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με τα ποιοτικά στοιχεία που συνθέτουν τα γεγονότα.

Αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μία παροιμία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε αυτή που θα ταίριαζε καλύτερα είναι το τυρί το είδες την φάκα δεν την πρόσεξες.

Και δεν αναφερόμαστε φυσικά γενικά και αόριστα στα αποτελέσματα αλλά στον τρόπο που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν είτε μέσα από τα επίσημα κυβερνητικά κανάλια, είτε από τα φιλικά ΜΜΕ (το 90% δηλαδή των μέσων ενημέρωσης).

Με λίγα λόγια μας είπανε ότι όλα καλά, σχεδόν άμεσα έρχονται λεφτά, γιατί όπως είναι γνωστό τα λεφτόδεντρα μόνο στις Βρυξέλλες ευδοκιμούν και ότι λίγο πολύ πριν από κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, θα έχουμε ήδη αντιμετωπίσει τα δεινά που φέρνει στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Εσκεμμένα λοιπόν υποβάθμισαν την διαδικασία εκταμίευσης, ενώ υπερβολικά ανέδειξαν ένα ποσό σχεδόν 72 δις που θα εκταμιεύσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, ως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, ως τα χρήματα που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκακμψης,

Για να τελειώνουμε λοιπόν με τις στημένες ειδήσεις, η Ελλάδα δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δις. Από αυτά τα 19 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,5 δισ. εύρω δάνεια και θα μπορέσουν να αποταμιευτούν σε βάθος χρόνου και από το καλοκαίρι του 2021, εφόσον παρουσιάζει αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα σχεδιάζει μαζί με τους εταίρους και την υλοποίηση του θα την ελέγχουν οι αρμόδιοι Θεσμοί όπως αυτοί ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα υπόλοιπα 40 δισεκατομμύρια δεν αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τους πόρους του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που η Ελλάδα ανεξάρτητα με την πανδημία μπορεί να απορροφήσει, εφόσον παρουσιάσει σχετικά προγράμματα.

Ας γυρίσουμε λοιπόν τώρα στα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δούμε μετά το τυρί και την φάκα.

Η Σύνοδος κορυφής ήταν η απόλυτη νίκη των «φειδωλών χωρών» του Βορρά που πήραν ότι ήθελαν, αλλά βασικά κέρδισαν το δικαίωμα του βέτο στην διαδικασία εκταμίευσης.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν βλέπει «πρόβλημα με τους όρους διάθεσης» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η απόφαση του Συμβουλίου περιγράφει με σαφήνεια την περίπλοκη διαδικασία εκταμίευσης.

Για να δούμε λοιπόν τα δεδομένα:

Τα κράτη-μέλη καταρτίζουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης , με συγκεκριμένους μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους για τη διετία 2021-2022.

Δύο μήνες από την υποβολή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί κάθε εθνικό «σχέδιο ανάκαμψης» και τη συμμόρφωσή του με τις ανά χώρα συστάσεις και τα γενικά κριτήρια.

Για την έγκριση των αιτήσεων η Επιτροπή ζητάει τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, του συμβουλευτικού οργάνου.

Για να εγκριθούν τα σχέδια πρέπει να εξασφαλίζουν υψηλή βαθμολογία. Στη συνέχεια, η θετική εισήγηση της Επιτροπής εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συνήθη πλειοψηφία (55% των κρατών -ήτοι 15 από τα 27- και το 65% των πληθυσμών) σε τέσσερις εβδομάδες.

Εάν ένα ή περισσότερα κράτη έχουν αντίρρηση για το αν πράγματι έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις κάθε κράτους, παραπέμπει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αν όμως ένα εθνικό σχέδιο παραπεμφθεί στο Συμβούλιο λόγω διαφωνιών τουλάχιστον έστω και ενός κράτους-μέλους, το Συμβούλιο καταλήγει σε απόφαση το αργότερο σε τρεις μήνες.

Και αν τα λεφτά είναι πολλά Άρη να ξέρεις ότι για να τα πάρεις θα πρέπει να προτείνεις δικά σου μικρά μνημόνια και αυτά να εγκριθούν αν δεν μπλοκαριστούν από οποιαδήποτε χώρα.

Αν υπάρξει βέτο τότε η διαδικασία εκταμίευσης θα μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες και βέβαια υπό τον όρο ότι το Συμβούλιο θα καταλήξει σε μια «πολιτική» απόφαση.

...