Το “στοίχημα” του τουρισμού δεν έχει καλή αποδοση

Posted on 15 Ιουνίου, 2020, 11:27 πμ
2 secs

Αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα, αλλά και μουσεία «ανοίγουν» με την κυβέρνηση αγχωμένη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, κύριου τομέα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της μη μετάδοσης του κορονοϊού, μέσω των ανοιχτών συνόρων και των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Τα μηνύματα που έρχονται απο τα τουριστικά μέρη και τους επιχειρηματίες μιλάνε για μια καταστροφική χρονιά που δύσκολα θα ανατραπεί.

Επιχειρηματίας της Μυκόνου μιλώντας στο independentednews, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε μια από τις ναυαρχίδες της τουριστικής οικονομίας της χώρας.

Ενδεικτικά μας εξομολογήθηκε ότι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η χρόνια θα είναι καλή αν ο τζίρος εφέτος κινηθεί στο 10% της περυσινής. Δηλαδή χασούρα άνω του 90% με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία ακόμα δεν έχουν ανοίξει ενώ οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι τόσο πολλές που οι επιχειρηματίες σκέφτονται ακόμα και αν πρέπει να ανοίξουν εφέτος τις επιχειρήσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μας είπε ότι ενώ πέρυσι στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι εισπράξεις μπορεί να άγγιζαν τα 10.000 ευρώ την ημέρα, εφέτος δεν ξεπέρασαν τα 60 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα λόγω κορονοϊού ανοίγουν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δηλώνουν έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από σήμερα Δευτέρα και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Επίσης μετά τους αρχαιολογικούς χώρους, από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν και τα Μουσεία.

Μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό ανοίγουν τις πύλες τους και περιμένουν τους επισκέπτες τους, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων.

Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, από 1η Ιουλίου θα γίνει άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και θα επανεξεταστεί έως τις 30 Ιουνίου το θέμα της απαγόρευσης για την Τουρκία.

...