Το πλωτό φράγμα για τους μετανάστες πήγε…περίπατο

Posted on 28 Αυγούστου, 2020, 1:52 μμ
1 sec

Στα αζήτητα φαίνεται πως θα πάει το πλωτό φράγμα αξίας μισού εκατ. ευρώ, το οποίο επρόκειτο ν’ απλωθεί στο Αιγαίο για να εμποδίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το φράγμα μήκους 2,5 χλμ, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, θα χρησιμοποιηθεί μάλλον σε… ασκήσεις αντιρρύπανσης.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το φράγμα επρόκειτο να παραληφθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Ενόψει της επικείμενης παραλαβής του ή μερικές μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΘΑ με έγγραφό τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις τους συναδέλφους τους στο υπουργείο Ναυτιλίας, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη μεταβίβαση του φράγματος στο Λιμενικό Σώμα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η αντίδραση από το αρχηγείο του Λιμενικού δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή, με την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη να εμφανίζονται μάλλον απρόθυμα να εντάξουν το πλωτό φράγμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.

Εκτός από τον κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίων, η τοποθέτηση του στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας Τουρκίας εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούσε τους διακινητές, οι οποίοι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα κατηύθυναν τις λέμβους πάνω στο πλωτό φράγμα υποχρεώνοντας το Λιμενικό να περισυλλέξει τους μετανάστες.

Σύμφωνα με πηγές της Κ , το ένα από αυτά προβλέπει την αξιοποίηση του φράγματος σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων αντιρρύπανσης. Εκτός από τα στελέχη του Λιμενικού, που ήδη από το περασμένο φθινόπωρο είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική αγοράς του φράγματος, αντιρρήσεις στην προοπτική αξιοποίησης του φέρονται να εκφράζουν και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού».

...