Η πολυσημία του νεοφιλελευθερισμού και η πολυσχιδία των ιστορικών του όψεων δεν επιτρέπουν έναν μονοσήμαντο ορισμό του. Αποηθικοποιημένος και αποϊδεολογικοποιημένος εκ πρώτης όψεως, ο νεοφιλελεύθερος λόγος θεμελιώνεται στην αρχή μιας ελεύθερης από τους καταναγκασμούς του κράτους αγοράς που γεννά τη δική της τάξη, υποτίθεται «αυθόρμητα», ως το αποτέλεσμα των απρόθετων ενεργειών των ατόμων. Ο νεοφιλελεύθερος λόγος ενδύεται τη μορφή μιας, σύμφωνα με τον , Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Βάκη με τίτλο “Νεοφιλελευθερισμός, Δημοκρατία και Δικαιώματα”, INDEPENDENTNEWSΜ. Foucault, κυβερνητικής λογικής που αξιώνει την επέκτασή της σε όλες τις όψεις του βίου μεταλλάσσοντας την ίδια την ανθρώπινη συνθήκη και αποτελώντας κανόνα ύπαρξης.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να φωτίσει τις μορφές που ενδύεται η πολιτική ορθολογικότητα του νεοφιλελευθερισμού αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως τους θεωρητικούς όρους συγκρότησής της. Συγκεράζοντας την αυστηρότητα κανονιστικών αρχών και σχημάτων της πολιτικής φιλοσοφίας με τη ρευστότητα του εμπειρικού υλικού που άφησε παρακαταθήκη ο πρόσφατος, εξαιρετικά πυκνός ιστορικός χρόνος, η μελέτη επιχειρεί να αναδείξει εντάσεις και αντινομίες που προκύπτουν μεταξύ των εννοιών στις οποίες προσφεύγει ο νεοφιλελευθερισμός για να αυτοπροσδιοριστεί και της ταυτότητάς του, όπως η τελευταία προκύπτει από τις ιστορικές μορφές πραγμάτωσής του.

Υιοθετώντας τις βασικές μεθοδολογικές προκείμενες της κριτικής θεωρίας, η μελέτη θα δείξει πώς οι έννοιες και αρχές που επικαλείται ο νεοφιλελευθερισμός για την θεωρητική και ηθική του δικαιολόγηση εκπίπτουν στα αντίθετά τους. Η νέος φιλελευθερισμός πραγματώνεται ακυρώνοντας εν τέλει την ελευθερία εις το όνομα της οποίας ομνύει, υπονομεύοντας τη δημοκρατία, ακυρώνοντας δικαιώματα μεταλλάσσοντάς τα στα νέα συναλλακτικά ήθη μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς και αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις που ο ίδιος παράγει, πυροδοτώντας νέες.

Η μελέτη της Φωτεινής Βάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ.