Με αφορμή την “Έκθεση Αποικιοκρατίας” που οργάνωσαν οι Γάλλοι to 1931 για να αναδείξουν τα οφέλη της Γαλλικής οικονομίας από τις αποικίες στη Βόρεια Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαύρη Αφρική, την Ινδοκίνα, τη Συρία και τον Λίβανο, μια ομάδα διανοουμένων μεταξύ των οποίων οι Πωλ Ελυάρ, Λουίς Αραγκόν, Αντρέ Μπρετόν έγραψαν ένα μανιφέστο κατά της αποικιοκρατίας με τίτλο “Το καρναβάλι των σκελετών”. Ιδού μερικά αποσπάσματα:
“… Ισχυρίζονται ότι είναι φυσιολογικό να μετασχηματίζεται η αναγκαστική εργασία εκατομμυρίων νέων σκλάβων σε χρυσό που συσσωρεύεται στα υπόγεια της Τράπεζας της Γαλλίας…
Το δόγμα του ενιαίου των εθνικών εδαφών, το οποίο επικαλούνται προκειμένου να δοθεί μια ηθική δικαιολογία στις σφαγές, εδράζεται σε ένα λεκτικό παγχνίδι με στόχο να ξεχάσουμε ότι δεν περνάει εβδομάδα που δεν σκοτώνουμε στις αποικίες.
Η παρουσία στην έκθεση του προέδρου της δημοκρατίας, των κυβερνητικών αξιωματούχων, του αρχιεπισκόπου του Παρισιού, της Citroen και της Renault εκφράζει με σαφήνεια τη συνενοχή ολόκληρης της αστικής τάξης στη γέννηση αυτής της νέας ιδέας που είναι “η Μεγάλη Γαλλία”. Αυτή η έκθεση οργανώνεται προκειμένου να παγιοποιηθεί αυτό το αισχροκερδές σχέδιο.
Δεν ξεχνάμε τις αφίσες στρατολόγησης του αποικιακού στρατού : μια εύκολη ζωή , νέγρες με μεγάλα βυζιά και αξιωματικοί να σεργιανούν με καρότσια που τα σέρνουν άνθρωποι.
Σ’ αυτού του είδος την προπαγάνδα απαντάμε: Εκκενώστε άμεσα τις αποικίες, εκτελέστε τους στρατηγούς που είναι υπεύθυνοι για τις σφαγές, στο Ανναμ, το Λίβανο, το Μαρόκο και την κεντρική Αφρική”
Δ.Λ.
Υ.Γ: Και ύστερα ήρθε ο Χίτλερ και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος που τα σάρωσε όλα.