Τουρκική προπαγάνδα πολέμου και στο βάθος εξοπλισμοί

Posted on 01 Σεπτεμβρίου, 2020, 3:12 μμ
8 secs

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να ανεβάζει την πίεση προς την ελληνική πλευρά, τόσο με τη συνέχιση έκδοσης NAVTEX, αλλά και με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της, ο οποίος κάθε λίγο βρίσκει αιτίες και αφορμές για να δώσει νομιμοποιητική βάση στις βλέψεις και τα σχέδια του Ερντογάν.

Ο φετινός Σεπτέμβριος, κρίνεται πλέον ως ιδιαίτερα κρίσιμος για τα ελληνοτουρκικά με τον Ταγίπ Ερντογάν να απαντά στην εντεινόμενη διεθνή πίεση για διάλογο με κλιμάκωση της επιθετικότητας.

Η διπλή και ευθεία απειλή πολέμου όχι μόνον κατά της Ελλάδας αλλά ακόμη και κατά της Γαλλίας, το σκηνικό νέας διπλωματικής κρίσης που έστησε το τουρκικό ΥΠΕΞ καταγγέλλοντας «συγκέντρωση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Καστελλόριζο» βάζουν τα ελληνοτουρκικά σε «μια απρόβλεπτη τροχιά 25 ημερών», μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δηλαδή.

Η επιλογή της Άγκυρας να ανοίξει θέμα «στρατικοποίησης του Καστελόριζου» αποτελεί στοιχείο συναγερμού.

Πρώτα ο τουρκικός Τύπος δημιούργησε κλίμα «απόβασης ελληνικού στρατού» στο νησί, (το ίδιο είχε συμβεί και στα Ίμια) ακολούθως ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι διαμήνυσε πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή τότε η χαμένη θα είναι εκείνη» και στην συνέχεια ήρθε η επίσημη ανακοίνωση Τσαβούσογλου η οποία αναφέρει ότι η Άγκυρα «δεν αποδέχεται τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού» και «δεν θα επιτρέψει σε μία τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Και προειδοποιεί ότι «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή θα είναι αυτή που θα υποφέρει, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Την αφορμή έδωσαν φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις οποίες φαίνονται οι Έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται από πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο και η Τουρκία βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε πως πρόκειται απλώς για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα δεν αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει (κατά το παρελθόν) πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τα επεκτατικά της σχέδια.

Την σκυτάλη πήρε την Τρἰτη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» η οποία ανεβάζοντας το επίπεδο της έντασης μίλησε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στο Καστελόριζο, μετά την «μεταφορά» ελλήνων στρατιωτών – εθνοφυλάκων στα νησιά.

Βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ειδικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, «αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για άλλη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, βζοντας στο στόχαστρο το Καστελόριζο: «το παράδειγμα ότι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων φυλακίζει τις ακτές μιας χώρας 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η πιο σαφής έκφραση αδικίας. Η προσπάθεια στέρησης του πλούτου της Μεσογείου, που είναι κάθε χώρας γύρω της, είναι το απόλυτο παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας. μας κούρασε αυτό το παιχνίδι σκιών».
Αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές κατά της Γαλλίας ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πολιτικές και διπλωματικές κουβέντες που δεν μπορούν να κρύψουν τις βιαιότητες των χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, ισχυρές, ανίκητες και ευημερούν».
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι χώρα του είναι μεν ανοιχτή στον διάλογο, αλλά μόνο εφόσον το θέλει και η Αθήνα, ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να μας προκαλέσει όμως θα πάθει ζημιά».
Ο ΜεβλούτΤσαβούσογλου μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας: «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Ελλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα».
Στο κλίμα αυτό, η Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας δέσμευσε με Navtex περιοχή λίγο πιο βόρεια από αυτά που είχε δηλώσει με τις προηγούμενες οδηγίες. Και η νέα ναυτική αγγελία εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση για το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis και, σύμφωνα με τη νέα οδηγία, θα παραμείνει στην περιοχή έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
Η απάντηση της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει, καθώς ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα, έστειλε η ΕΕ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Πήτερ Στάνο υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

Το ΥΠΕΞ απάντησε πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, τονίζοντας: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Εξακολουθεί να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας φέρνει πιο κοντά νέες παραγγελίες εξοπλισμών και στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η οικονομία της είναι ιδιαίτερη εύθραυστη και αναιμική, εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο κονδύλι που θα διατεθεί για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλιστικά- και όχι μόνο- προγράμματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα εξοπλιστικά -αφού διευκρίνισε πως δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα αεροσκάφη τύπου «Ραφάλ»- υπογράμμισε τη βασική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης «να πάμε σε μια αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και όχι μόνο. Θα υπάρξει μια αναβάθμιση και στον αριθμό και στην επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές. Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε».

Ερωτηθείς για το χρόνο αναβάθμισης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τα τελευταία χρόνια εξοπλίζεται σαν αστακός, αφού μόνο πέρσι «ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια».

...