Η ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

Το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. εκφράζει δημόσια την ανησυχία του, αλλά κυρίως οφείλει να μεταφέρει την αγανάκτηση της πολυπληθούς κοινωνικής ομάδας των αναπήρων, των χρόνιων ασθενών και των συγγενών τους αναφορικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο και να επένδυσε σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς, το επιτελικό κράτος της ΝΔ είναι ανίκανο να αποκρύψει τη δεινή θέση που έφερε την χώρα και τους ανθρώπους της.

Η κοινωνική ομάδα των αναπήρων και των χρόνιων ασθενών βρέθηκε από την αρχή της πανδημίας σε καθεστώς εξαίρεσης. Στα μέτρα αντιμετώπισης δεν αναγνωρίστηκαν οι δικές μας ανάγκες και δεν πάρθηκαν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που μας καθιστούν ισότιμους πολίτες. Οι νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης μας οδήγησαν και συνεχίζουν να μας οδηγούν σε περισσότερες διακρίσεις.

Η ανισότιμη πρόσβαση μας στην δημόσια υγεία μεταφράζεται πλέον και σε αποκλεισμό για πολλά άτομα με χρόνιες ασθένειες από τις αναγκαίες θεραπείες τους. Η  άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ, ώστε να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναπόφευκτα οδηγεί στη λύση της μετατροπής νοσοκομείων του ΕΣΥ σε νοσοκομεία μιας νόσου, με συνέπειες τόσο στην ρουτίνα παρακολούθησης χρόνιων ασθενών όσο και στην αναστολή κρίσιμων χειρουργείων.

Το νεοφιλελεύθερο «φάρμακο» της «ατομικής ευθύνης» δεν λαμβάνει υπόψιν του ότι κάποιοι από εμάς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κοινωνική αποστασιοποίηση επειδή είμαστε εξαρτημένοι από την υποστήριξη άλλων προσώπων, τα οποία η κυβέρνηση δεν εξαίρεσε με την αναγγελία της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην κυβέρνηση της ΝΔ πιστώνουμε ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ εργαζομένων στην ειδική αγωγή/εκπαίδευση και των γονέων των ανάπηρων παιδιών εξαιτίας των οριζόντιων μέτρων που έλαβε για τα ειδικά σχολεία. Δίχως διάλογο με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την κοινότητα των αναπήρων. Δίχως πρωτόκολλα αντιμετώπισης, αλλά με περίσσευμα συμπονετικής φιλανθρωπίας που στην ουσία απαξιώνουν τις ζωές των ανάπηρων μαθητών. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι στα ειδικά σχολεία φοιτά το 12% των ανάπηρων μαθητών, ενώ το 88% φοιτούν σε σχολικές μονάδες της γενικής εκπαίδευσης, τα οποία έκλεισαν. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από την τεράστια επιτυχία με τα παγουρίνο και τις μάσκες- αλεξίπτωτα, κατάφερε επίσης οι φόρμες τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (e-me, e-class, webex) να μην πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανάπηρους γονείς και ανάπηρους μαθητές.

Οι ανάπηροι πολίτες επέδειξαν από την πρώτη φορά υπευθυνότητα, ενώ αντίθετα η εγκληματική αδράνεια και ολιγωρία της κυβέρνησης οδηγεί σε περιστατικά όπως αυτό της Καβάλας. Η απουσία του κράτους οδήγησε έναν 45χρονο ανάπηρο με νοητική και κινητική βλάβη να βρεθεί αβοήθητος δίπλα από την νεκρή ηλικιωμένη μητέρα του.

Η επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ οδηγεί τον περήφανο χώρο των ανάπηρων και των χρόνιων ασθενών στην «ποιοτική μετάβαση προς τον θάνατο» και την αντισυνταγματική επιλογή των ασθενών, την οποία και θα χρεώσουν στους ηρωικούς γιατρούς του ΕΣΥ που δίνουν με αυταπάρνηση μια άνιση μάχη για όλη την κοινωνία.

Η μη ενίσχυση του υγειονομικού μας συστήματος, οι ελάχιστες ενέργειες σε παροχές και υποστήριξη, η αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ, η μη συνταγογράφηση και αποζημίωση των COVID-19 τεστ, καθιστούν τους ανάπηρους και χρόνιους ασθενείς στην θέση των πλέον ευάλωτων, δίχως αυτό να αποτελεί προσωπική μας ευθύνη και ατομική μας επιλογή.

Η ευαλωτότητα των αναπήρων και των χρόνιων ασθενών κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν αποτελεί αποκλειστικά βιολογικό ζήτημα αλλά κατεξοχήν βιο-πολιτικό με αποκλειστικά υπεύθυνο την κυβέρνηση την ΝΔ.