Τα εφιαλτικά σχέδια Μητσοτάκη για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Posted on 16 Μαΐου, 2020, 3:34 μμ
1 sec

Σχέδιο για μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η μείωση θα γίνει μέσω της επέκτασης του προγράμματος επιδότησης μερικής απασχόλησης (SURE) και στο Δημόσιο και σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αφορά κυρίως συμβασιούχους σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ και γενικά φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους υπάρχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Βάσει του σχεδίου που θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα, τα μισά λεφτά της σύμβασης θα τα δίνει το κράτος και τα υπόλοιπα θα καλύπτονται κατά ένα ποσοστό έως 60% από το πρόγραμμα SURE, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικό κούρεμα του μισθού.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE, δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ και να έχει απώλεια 150 ευρώ τον μήνα.

Αλ. Χαρίτσης: Τα εφιαλτικά σχέδια του Κ. Μητσοτάκη πρέπει να μείνουν και θα μείνουν στα συρτάρια του

«Οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε η χώρα με την έξοδό της από τα μνημόνια επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Χαρίτσης, αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

«Πρόκειται για σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης.

Θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλα αυτά, προφανώς, θα έχουν συνέπεια την είσοδο της οικονομίας σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαριτσης.

Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση:

Τα σημερινά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Νέων, αναφορικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, δείχνουν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος.

Αντί να σταματήσει την επιδότηση της αναστολής συμβάσεων και των μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να εφαρμόσει την ίδια καταστροφική πολιτική και στο Δημόσιο.

Πρόκειται για σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης. Θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλα αυτά, προφανώς, θα έχουν συνέπεια την είσοδο της οικονομίας σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε η χώρα με την έξοδό της από τα μνημόνια επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον προειδοποιούμε πως δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των πολιτών. Τα εφιαλτικά αυτά σχέδια πρέπει να μείνουν, και θα μείνουν, στα συρτάρια του.

...