Η ΕΕ επιδιώκει σαφήνεια στον επιχειρηματικό δανεισμό στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

“Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς πριν από την Τρίτη”, ανέφερε πηγή της ΕΕ στο EURACTIV.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του προγράμματος  ανάκαμψης μετά την πανδημία , έχει πληροφορηθεί  το EURACTIV.

Τα αιτήματα υποβάλλονται μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ για την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνεδρίαση την Τρίτη.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς πριν από την Τρίτη», ανέφερε πηγή της ΕΕ στο EURACTIV υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

Η πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει το πλήθος ιδιωτικών επενδυτών.

Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Recovery and Resilience Facility (RRF), του ταμείου αποκατάστασης  της ΕΕ.

Η πηγή είπε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως θα είχαν λάβει χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και ΜΜΕ που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συζήτηση για τον δανεισμό των τραπεζών σε ελληνικές ΜΜΕ υπήρξε ένα μακροχρόνιο ζήτημα.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, από συνολικά περισσότερες από 840.000 εταιρείες, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει υπό την ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.

Η πηγή της ΕΕ είπε ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν το σχέδιο για να διευκρινίσουν τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος στήριξης και φερεγγυότητας και να τονίσουν τον ρόλο των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.

«Συμφωνώντας να το προσθέσει αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι είναι πρόθυμη  να συμμορφωθεί  και ποτέ δεν σκόπευαν κάτι επιλήψιμο», εξήγησε η πηγή.

Οι επικριτές προτείνουν ότι πολλά κράτη μέλη ήταν σκεπτικιστικά προς την ιδέα ενός συστήματος δανεισμού επιχειρήσεων από την αρχή και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα μεταφερθούν σε  επιχειρήσεις ευνοούμενες από τις κυβερνήσεις της  ΕΕ.

 

(Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)