Τέλος τα τεστ και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Posted on 05 Σεπτεμβρίου, 2020, 7:29 πμ
3 secs

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση φαίνεται ότι είναι και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ούτε το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να συνεχίσει να εξετάζει τα δείγματα για τον κορονοϊό. Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με έγγραφό του σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας.

Στο έγγραφο που παρουσιάζει το ethnos.gr αναφέρεται: «Λόγω περιορισμένων αντιδραστηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας Και Περιφέρειας και δεν θα παραλαμβάνει από αύριο 3.9.2020 δείγματα για μοριακό έλεγχο SARS-CoV-2 (Covid-19)».

ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος της ΝΔ, όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το εργαστήριο του ΕΚΠΑ μπλόκαρε μετά το ΕΚΕΑ, καθώς άρχισε να δέχεται όλα τα δείγματα τα οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να υπενθυμιστεί ότι το ΕΚΕΑ, το οποίο επίσης διέκοψε τις εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έρχεται το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να ανακοινώσει με έγγραφο την αναστολή διενέργειας μοριακού ελέγχου, λόγω «περιορισμένων αντιδραστηρίων και αυξημένων υποχρεώσεων». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Υγείας προχωράει σε σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο προκειμένου να αποστέλλονται εκεί τα δείγματα που λαμβάνονται από Νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας.

Με τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίο μήνα, εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά σε σχέση με την αδυναμία που επέδειξε το Υπουργείο Υγείας στην έγκαιρη προμήθεια αντιδραστηρίων ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια στη διενέργεια τεστ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να παρουσιάσει ένα οργανωμένο σχέδιο ελέγχων, συνεχίζει τα επικοινωνιακά παιχνίδια δια στόματος του Υφυπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη αλλά και των υπολοίπων εκπροσώπων της προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Το επιτελικό κράτος της ΝΔ, όσο και να προσπαθεί, δε μπορεί πλέον να κρυφτεί. Γίνεται εμφανές, ότι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η… ανικανότητά τους. Οι χειρισμοί που γίνονται δεν αναδεικνύουν μόνο την έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου στην αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα. Οι καταγγελίες από συλλόγους εργαζομένων, ότι υπογράφονται συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια για τη διενέργεια test ενώ μηχανήματα παραμένουν αναξιοποίητα στα Νοσοκομεία, επιβεβαιώνουν  τελικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά την πανδημία  ως χρυσή ευκαιρία για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

...