Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν και έδωσαν ραντεβού τον Ιούλιο

Posted on 19 Ιουνίου, 2020, 7:53 μμ
4 secs

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., που συνεδρίασαν  με βασικό αντικείμενο το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ανανέωσαν το ραντεβού τους,για μέσα Ιουλίου και δια ζώσης .

Έτσι, τα νεότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης μετατίθενται επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες συνομιλιών, χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο δεδομένων των διαφωνιών ορισμένων χωρών και της προσκόλλησής τους στη λογική των δανείων με μνημονιακούς μηχανισμούς επιτήρησης έναντι των επιχορηγήσεων.

Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βιντεοδιάσκεψη ήταν «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε πως είναι «ικανοποιημένη» με τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Όπως είπε οι ηγέτες της Ε.Ε. έφτασαν «σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις». «Δεν υπήρξε κριτική για το γεγονός πως πρόκειται για ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων… και […] κανείς δεν αμφισβήτησε τη νομική βάση αυτού που πρότεινε η Κομισιόν», υπογράμμισε.

Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει «να χτιστούν μεγάλες γέφυρες» και ότι παραμένουν «πολλά ερωτήματα», δίνοντας το στίγμα των ισχυρών διαφωνιών εντός του μπλοκ.

Μια εξ αυτών, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι είναι η βάση υπολογισμού της βοήθειας που θα λάβουν μεμονωμένα οι χώρες και ότι η διαφωνία τώρα έγκειται στον καταμερισμό των ποσών.

«Πολλά κράτη-μέλη ρώτησαν: είναι σωστή η βάση δεδομένων στην οποία αναφέρονται τα αριθμητικά στοιχεία; Εξάλλου, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τα έτη 2015 έως 2019 – είναι το σωστό μέγεθος για να δοθεί η απάντηση στην πανδημία για τα μεμονωμένα κράτη-μέλη;» διερωτήθηκε η Μέρκελ. «Και εγώ εξέφρασα τις αμφιβολίες μου» είπε επ’ αυτού η καγκελάριος.

Αντ ‘αυτού, είπε, «θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία. Παρόλο που, φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουμε με ουσιαστικό τρόπο λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να το κάνουμε».

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό της για τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης και της περιόδου αποπληρωμής. «Έκανα σαφές πως θεωρούμε αρκετά μεγάλο το διάστημα από το 2021 έως το 2024. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) και όχι στην επόμενη».

Σαρλ Μισέλ: «Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν»

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά το τέλος της Συνόδου.

Ο κ. Μισέλ εξέφρασε τη δέσμευσή του «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά» Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και είναι «αναγκαίο να μη χαθεί χρόνος».

«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες και για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

...