Σωτήρης Αλεξίου: Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ πηγάζει από την κοινωνία

Posted on 26 Νοεμβρίου, 2020, 9:14 μμ
3 secs

Ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σχολιάζει την επικαιρότητα:

Πώς αξιολογείτε την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας την περίοδο του κορωνοϊού, σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση; Θεωρείτε πως το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο;

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι εκτός ελέγχου. Ακόμα και με lockdownβλέπουμε καθημερινά εκατόμβες νεκρών και το σύστημα υγείας να παλεύει χωρίς καμία στήριξη απέναντι στην πανδημία. Η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, για να μπορέσουμε να θωρακιστούμε όσο καλύτερα γίνεται για τα επόμενα κύματα της έξαρσης της πανδημίας. Δυστυχώς, η ΝΔ χρησιμοποιεί, κυνικά, τον φόβο για την επιβίωση για να εφαρμόσει ένα σκληρά αντικοινωνικό πολιτικό πρόγραμμα, παίζοντας με τις ζωές όλων μας

Όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων για τους ελάχιστους τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, προφανώς οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδήγησαν στην εξάπλωση των κρουσμάτων. Υποταγμένη στους τουριστικούς κολοσσούς, ορίστηκε υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για να μπεις στη χώρα από τα χερσαία σύνορα και όχι από τα εναέρια. Άρα, ούτε οι τουρίστες «έζησαν τον μύθο τους στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης», ούτε στηρίχθηκε η οικονομία, εμφανίστηκαν «εισαγόμενα» κρούσματα και ξεφτιλίστηκε και η κυβέρνηση της χώρας μας, που αποδείχτηκε πόσο εθελόδουλη και γαντζωμένη από τα μεγάλα συμφέροντα είναι.

Ποιες θα είναι θεωρείτε οι επιπτώσεις του lockdown μεταγενέστερα στην οικονομία της χώρας;

Το lockdownθα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία. Να υπενθυμίσουμε πως η οικονομία είχε πάρει την κατιούσα πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Όμως, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ευημερούν οι αριθμοί αν δεν ευημερούν οι άνθρωποι.

Η επιλογή που έγινε από την κυβέρνηση είναι η επιδότηση της ανεργίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η, χαμηλή κιόλας, δανειοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται, η εξαίρεση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας ακόμα και από αυτή τη μικρή στήριξη.

Η αντιμετώπιση, λοιπόν, των αποτελεσμάτων της πανδημίας στην οικονομία οδήγησε στην εμφάνιση μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αντί να ακολουθήσει τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωπαϊκές πρακτικές εμπροσθοβαρούς στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, η ΝΔ προτίμησε να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια για να πετύχει μεγάλα ντιλ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των αναγκών του λαού. Οδήγησε, έτσι, την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά το μέγεθος της ύφεσης και βύθισε την κοινωνία σε άλλη μια βαθιά οικονομική κρίση.

Το σχέδιο όμως της ΝΔ, είναι να χρησιμοποιήσει την κρίση σαν ευκαιρία. Με το σχέδιο Πισσαρίδη, σχεδιάζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη πολιτική υπέρ των λίγων και προσπαθεί να το νομιμοποιήσει με το αφήγημα της «αριστείας» και του «τεχνοκρατισμού». Τα τρία σκέλη του πλάνου αυτού είναι η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η συρρίκνωση των μισθών, η μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η εκχώρηση βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους στον ιδιωτικό τομέα.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διεξαγωγή της. Ποιο είναι το σχόλιό σας ως προς αυτό;

Βλέπουμε πως με την εισαγωγή της τεχνολογίας στη ζωή μας δημιουργούνται νέες, ψηφιακές αυτή τη φορά, κοινωνικές ανισότητες. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν και μια δεξιά, ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των ελίτ μόνο να τις διογκώσει μπορεί και αυτό γίνεται σήμερα.

Όπως και με το σύστημα υγείας, έτσι και με την εκπαίδευση, η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που της έδωσε η κοινωνία. Δεν ενίσχυσε το δίκτυο, δεν οργάνωσε με ένα καθολικό και σοβαρό σχέδιο το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τεχνολογικά μέσα και δεν μερίμνησε για να μην καταστρατηγηθεί το αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα των παιδιών στην πρόσβαση στη γνώση.

Οι εικόνες που έχουμε δει, με πολλούς μαθητές και μαθήτριες να στοιβάζονται πάνω από ένα δανεικό κινητό τηλέφωνο σε καφενεία για να παρακολουθήσουν το μάθημά τους μας εξοργίζουν και αναδεικνύουν την αδυναμία και το σχέδιο της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει μια κοινωνία των ελίτ, μια κοινωνία ζούγκλα, όπου πρόσβαση σε ποιοτικά καθολικά αγαθά θα έχουν λίγοι.

Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτούν φέτος οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου λόγω της πανδημίας;

Οι εμπαθείς και ιδεοληπτικοί ακροδεξιοί και συντηρητικοί κύκλοι που κυριαρχούν στη ΝΔ χρησιμοποίησαν την υγειονομική κρίση για να επιτεθούν στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο πρωθυπουργός, ζήλεψε τη δόξα του δικτάτορα Παπαδόπουλου και έδωσε εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας να εκδώσει το χουντικής έμπνευσης διάταγμα για απαγόρευση των συναθροίσεων, άνω των τριών ατόμων, σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες.

Το μέτρο αυτό δεν είχε καμία σχέση με την ευαισθησία της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν νοιαζόταν για την κοινωνία δεν θα προχωρούσε σε όλες αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα και συζητήσαμε παραπάνω.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η μνήμη των αγώνων του λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία, Αξιοπρεπή ζωή. Το Πολυτεχνείο συμβολίζει όλα αυτά που τρέμει μια ακροδεξιά κυβέρνηση που θέλει να ισοπεδώσει την κοινωνία για να εντείνει την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους. Γι’ αυτό προσπαθεί να αναθεωρήσει και να ξαναγράψει την ιστορία του ελληνικού λαού και να οικειοποιηθεί τους μεγαλειώδεις αγώνες του.

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης φάνηκε και στις απαγορεύσεις μικρών συγκεντρώσεων που τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας το διάστημα μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Γιόρτασε τη μέρα κατά της βίας των γυναικών με ξύλο και καταστολή σε φεμινιστικές οργανώσεις, απαγόρευσε συμβολικές συγκεντρώσεις εργατικών σωματείων απέναντι στις αντεργατικά νομοσχέδια που ψηφίζει εν μέσω γενικού lockdown.

Η βία και η καταστολή αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, της οποίας ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Ανήκετε στη νέα γενιά της πολιτικής και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποθετικά οι εκλογές διεξάγονταν άμεσα, γιατί να εμπιστευτούν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η αίσθησή σας για τις επόμενες εκλογές, σε σχέση με το ποσοστό της παράταξής σας;

Η κυβέρνηση αυτή εκτιμώ ότι θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Η αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας και η κυνική χρήση της για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, η διάψευση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων για ανάπτυξη και ευημερία και η προκλητική στήριξη φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων, η δημιουργία, εκ νέου, ενός πελατειακού κράτους και η υπεροψία που, οι «άριστοι» της κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν την κοινωνική πλειοψηφία θα είναι οι λόγοι που η κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη της στη ΝΔ.

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγάζει από μια ελίτ επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά από την κοινωνία. Όσο θα υπάρχει καταπίεση και αδικία, η Αριστερά θα δίνει μάχες, θα αναπτύσσεται και θα διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε και κατά τη διακυβέρνησή του και σαν αξιωματική αντιπολίτευση πως στηρίζει την κοινωνική πλειοψηφία, με τις πολιτικές που εφάρμοσε και με τη μαχητική αντιπολίτευση και τις προτάσεις που καταθέτει στην κοινωνία των πολιτών και το δημόσιο διάλογο.

Στόχος μας δεν είναι να είμαστε άλλη μια κυβέρνηση που πέρασε από αυτό τον τόπο, αλλά να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τη νέα γενιά σε μια κοινωνική πλειοψηφία που θα σταματήσει την κοινωνική διάλυση που θέλει να επιφέρει η ΝΔ και θα χτίσει μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση.

Πηγή: screenmagazine.gr

...