Σχολεία ατομικής ευθύνης και κυβερνητικής ανευθυνότητας

Posted on 01 Σεπτεμβρίου, 2020, 6:57 πμ
1 sec

Το σίριαλ των τελευταίων ημερών σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία λαμβάνει σήμερα τέλος. Το απόγευμα στις 16:00 το υπουργείο Παιδείας δίνει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα ανακοινωθεί η έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου, και θα γίνει αναφορά σε όλες τις λεπτομέρειες για τη νέα σχολική χρονιά.

Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Θα παρίσταται, επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Να θυμίσουμε ότι ο “κύβος ερρίφθη” τη Δευτέρα 31/08, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης την 14η του μήνα και όχι την 7η, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Βασική παράμετρος θεωρείται η χρονική απόσταση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία από τη μέρα επιστροφής τους από τις διακοπές.

Νεοφιλελεύθερη κυβερνητική ανευθυνότητα

Από την καραντίνα, οπότε έκλεισαν τα σχολεία, μέχρι τώρα, δηλαδή επί σχεδόν έξι μήνες, η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προετοιμάσει υποδομές, διαδικασίες, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν το έπραξε. Αντιθέτως πέρασε νομοσχέδιο, με το οποίο αντί να μειώνει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, τον αύξησε.

Επιπλέον δεν έχουν εξασφαλιστεί πρόσθετες αίθουσες και εκπαιδευτικοί ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ούτε έχει προσληφθεί πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας. Και δεν έχει διασφαλιστεί καν το αν στα σχολεία θα υπάρχουν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους είναι υποχρεωτική.

Επικοινωνιακό εφεύρημα της κυβέρνησης οι «νέες» προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων αναφέρει:

Η εμφανής έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, για τη μεγιστοποίηση της προστασίας των μαθητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των οικογενειών τους, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξανά με επικοινωνιακά εφευρήματα, όπως αυτό του κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος εμφανίζει την επαναπρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία ως κατόρθωμα και ως «νέες» προσλήψεις.

Το γεγονός είναι ότι με ευθύνη και απόφαση της κυβέρνησης δεν χαρτογραφήθηκαν οι σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο μείωσης των μαθητών ανά αίθουσα. Δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικοί χώροι για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις πρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο. Και τώρα απομένουν οι μάσκες, αν και όποτε φτάσουν στα σχολεία, ως ισοδύναμο όλων των παραπάνω -και ίσως ακόμη περισσότερων- μέτρων που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί.

Η πανδημία επιβάλλει νέους όρους διαχείρισης σε πολλούς τομείς, πολλαπλασιάζοντας τις ανάγκες καθαριότητας και στα σχολεία. Όσες φορές και να επαναλάβει ο κ. Θεοδωρικάκος ότι αυξάνεται το σχετικό κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών, το γεγονός παραμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσληφθούν στην καθαριότητα των σχολείων είναι ίδιος με τον περσινό. Καθώς και ότι η πλήρης απασχόληση μόνο για το μισό προσωπικό δεν αρκεί για να καλυφθούν οι νέες, αυξημένες, ανάγκες για τον καθαρισμό των σχολείων.

Το πρόβλημα παραμένει. Οι αγωνίστριες καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, που δίνουν ένα πολύχρονο αγώνα για τη διασφάλιση της εργασίας τους, είναι σίγουρο ότι θα κάνουν  ό,τι καλύτερο μπορούν και αυτή τη σχολική χρονιά. Κανείς όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Γι’ αυτό χρειάζεται και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, αλλά και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις. Με προοπτική την μόνιμη απασχόληση αυτών των εργαζομένων, που για δεκαετίες απασχολούνται στις ίδιες θέσεις.

...