Ανακοίνωση του Τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Οι απαντήσεις που έδωσε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» δημιούργησαν ερωτηματικά  αλλά και προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης:

Ø  Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για το νέο ΑΣΕΠ, «επιδιώκει την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στο δημόσιο και  έχει δομηθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα προσλήψεων».

Βέβαια την ίδια στιγμή, σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, προσλαμβάνεται προσωπικό με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και με πλήρως αδιαφανείς και  διαβλητές διαδικασίες. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η πολιτική απάτη από πλευράς της ΝΔ: Μεταρρυθμίσεις στη θεωρία, κομματισμός και ρουσφέτια στην πράξη.

Ø  Ακόμη και εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας, ο κ. Βορίδης κατέφυγε σε ευφυολογήματα, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για  συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

«Η συζήτηση για τις προσλήψεις δεν μπορεί αν είναι ούτε αριθμητική εξίσωση, ούτε μόνο αριθμοί αλλά αφορά στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από εκείνους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για επαναφορά του κανόνα 1/5 στο λόγο προσλήψεων/αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν ήταν τυχαίες. Η ΝΔ απολύτως συνειδητά και μεθοδευμένα επιδιώκει  τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ø  Για την αλματώδη αύξηση του αριθμού και του κόστους των μετακλητών, απέδωσε ξανά την ευθύνη στην αυτοδιοίκηση, ενώ εμμέσως έκανε  την αυτοκριτική του.

«Να επισημάνω πάντως ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων τους οποίους μπορεί να απασχολεί ένας υπουργός έχουν μειωθεί σημαντικά και να υπενθυμίσω για μια ακόμα φορά βεβαίως πως οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν παραμένουν ως προίκα στο δημόσιο αλλά αποχωρούν με τους υπουργούς».

Τι μας είπε με άλλα λόγια ο κ. Βορίδης: Ότι οι μετακλητοί στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν σημαντικά. Του αναγνωρίζουμε την -έστω και καθυστερημένη- ειλικρίνεια του. Τον καλούμε να επιδείξει πολιτική γενναιότητα και να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω: Να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της παράταξής του, για τα απίστευτα ψεύδη των 4,5 χρόνων σε σχέση με τους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσει συγγνώμη για τον απύθμενο λαϊκισμό και τον αποτρόπαιο κανιβαλισμό σε βάρος ανθρώπων.

Ø  Για την τηλεργασία περιορίστηκε σε γενικολογίες του τύπου: «Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που και θα προστατεύει τον εργαζόμενο και θα εξασφαλίζει αποτελεσματική παραγωγή έργου προκειμένου η εργασία να παραμένει αμοιβαία επωφελής με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Ας αντιληφθεί ο κ.  Βορίδης ότι  είναι ο αρμόδιος για τη δημόσια διοίκηση Υπουργός, και όχι πολιτικός σχολιαστής. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας,  η τηλεργασία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στο δημόσιο τομέα. Άλλοι φορείς εφαρμόζουν τις προσβλέψεις της νομοθεσίας σε ικανοποιητικό βαθμό, άλλοι φορείς όχι, άλλοι τις αγνοούν παντελώς. Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και η δημιουργία ενός δημοσίου πολλών  ταχυτήτων.

Καλούμε τον κ. Βορίδη να αναλάβει την ευθύνη για την ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας. Τον καλούμε επίσης,  πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για το καθεστώς τηλεργασίας,  να διεξάγει  ευρύ  διάλογο με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε το όποιο πλαίσιο υιοθετηθεί, να διασφαλίζει τόσο την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, όσο και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Ø  Ο κ. Βορίδης μίλησε για αλλαγές στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην κινητικότητα στο δημόσιο καθώς με το υπάρχον σύστημα έχει παρατηρηθεί μία «αιμορραγία» προσωπικού από υπηρεσίες που διαχειρίζονται υπέρογκο έργο σε υπηρεσίες που ο φόρτος εργασίας είναι μικρότερος ή εν πάση περιπτώσει που δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε προσωπικό», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθαρίζει το εξής: Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση των δημοσίων υπαλλήλων, κατοχυρώνοντας την απόλυτη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και βάζοντας φραγμό στις πελατειακές σχέσεις και τις παλαιοκομματικές λογικές του παρελθόντος.

Προφανώς πρέπει να στηριχθούν οι Δήμοι της χώρας και ιδίως οι μικροί Δήμοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Προφανώς και πρέπει να στηριχθούν οι υπηρεσίες έντασης κοινού ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποβάθμισής τους.

Σε καμία περίπτωση όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κατεδάφιση του Ενιαίου Συστήματος κινητικότητας και επαναφορά των ρουσφετολογικών πρακτικών του παρελθόντος.

Εδώ και τώρα, καλούμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει  τάχιστα τη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την δημιουργία σύγχρονων  Ψηφιακών Οργανογραμμάτων και Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας σε όλο το Δημόσιο Τομέα. Οργανογραμμάτων, που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες των φορέων και δεν θα υπακούουν στις μνημονιακές, αυθαίρετες λογικές περικοπών που συνόδευσαν τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Καλούμε ακόμη την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενίσχυση κρίσιμων υπηρεσιών του Κράτους, με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντί να στήνει διαρκώς πελατειακά παιχνίδια με προσλήψεις μετακλητών και συμβασιούχων εκτός  ΑΣΕΠ.

Ø  Ο κ. Βορίδης  αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Επειδή όλοι θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους προειδοποιούμε: Μην διανοηθούν να επαναφέρουν τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και αντεπιστημονικές μεθοδεύσεις του παρελθόντος.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης στη θεωρία δηλώνουν μεταρρυθμιστές. Στην πράξη, κάθε μέρα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι πρόθεσή τους αποτελεί η οικοδόμηση ενός απόλυτα ελεγχόμενου κομματικού και αυταρχικού κράτους. Είναι προφανές ότι δεν έχουν κανένα όραμα, για τη δημόσια διοίκηση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση κρατικοδίαιτων συμφερόντων και η λειτουργία ενός κράτος λαφύρου για τα δικά τους παιδιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δημόσια διοίκηση. Μια στρατηγική που αποκατέστησε το κύρος του δημοσίου τομέα και των λειτουργών του και έθεσε τις βάσεις για μια σύγχρονη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Μια δημόσια διοίκηση που θα αποτελεί  αρωγό της επιχειρηματικότητας και της υγιούς ανάπτυξης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βορίδη, γυρίζει τη δημόσια διοίκηση αλλά και συνολικά τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Περιοχή συνημμένων