Συναυλία αλληλεγγύης στους αντιρατσιστές συλληφθέντες Λάλο, Τιτκώβ και Nachici

Posted on 29 Ιουλίου, 2020, 11:38 πμ
6 secs

Συναυλία αλληλεγγύης στους Λάλο, Τιτκώβ και Nachici, που συνελήφθησαν έξω από την ΑΣΟΕΕ μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στις 15 Ιουλίου, απόψε στις 20.30.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής με ελεύθερη είσοδο. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας που συστάθηκε ως απάντηση στα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και εκπροσωπεί πολλούς συλληφθέντες.

Η σύλληψη του μουσικού παραγωγού Θ. Λάλου και του stand up κωμικού Αλ. Τιτκώβ έχει καταγραφεί σε βίντεο που αποτυπώνει την απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος τους, αλλά και οι δύο παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακουργήματα.

Με τις ίδιες κατηγορίες θα δικαστεί και ο Αργεντινός I. Nachici, παρόλο που ακόμα και οι καταθέσεις των αστυνομικών πλημμεληματικές πράξεις περιγράφουν. Από την πρώτη στιγμή οι συλληφθέντες έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα stand up κωμικών και καλλιτεχνών της χιπ χοπ κοινότητας, πολλοί από τους οποίους θα ανεβούν απόψε στη σκηνή – ανάμεσά τους οι Θεοδωρόπουλος, Μαθιουδάκης, Ατζαράκης, Εισβολέας, McYinka, Ιnfinik και Ghetto Rock.

Μαρτυρίες που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο Αστυνομία και Δικαιοσύνη μεθόδευσαν αρχικώς τη σύλληψη και στη συνέχεια την παραπομπή με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, των Αλέξανδρου Τιτκώβ και Θωμά Λάλου, κατέθεσαν οι ίδιοι αλλά και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ στην Αθήνα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, ανέφερε δεικτικά ότι «πήραμε εξ αρχής την ακραία θέση, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι». Περιγράφοντας τη στιγμή του ξυλοδαρμού του και κατόπιν της σύλληψής του από άνδρες της Αστυνομίας, ο σταντ απ κωμικός εκτίμησε ότι «δεν ήθελαν απλώς να ξεδώσουν οι αστυνομικοί. Είχαν ξεκάθαρη εντολή. Τους είδαμε να κλείνουν τον δρόμο για να δημιουργήσουν πεδίο δράσης. Δεν μου ζήτησαν τίποτα. Άρχισαν να με βρίζουν και να με ξυλοκοπούν». Συνεχίζοντας, ο Αλέξανδρος Τιτκώβ σημείωσε σκωπτικά: «όλα τα κωλόπαιδα ήμασταν μαζεμένα εκεί, πρόσφυγες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλληλέγγυοι, ενάντια στην οργανωμένη βία και τον φασισμό. Ήθελαν να ποινικοποιήσουν τη διαδήλωση. Το έκαναν στην πράξη. Θέλουν να καθίσεις στο σπίτι και να βλέπεις με τις πιτζάμες τον κόσμο να καταστρέφεται».

Αναφερόμενος στον πρωτοφανή όρο απαγόρευσης εισόδου στην περιοχή των Εξαρχείων που επεβλήθη στον ίδιο και στον δεύτερο συλληφθέντα Θωμά Λάλο, ο Τιτκώβ είπε, πάντοτε με την ίδια σκωπτική διάθεση: «εγώ νόμιζα ότι τα Εξάρχεια καθάρισαν. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε εκεί; Πάλι καλά τελειώνω τη σχολή μου και δεν χρειάζεται να πάω παράνομα για να πάρω τα βιβλία μου. Μας απαγόρευσαν και την έξοδο από τη χώρα και δεν μπορούμε να πάμε και στο Πακιστάν που μας λένε. Συγγνώμη από τους φασίστες, θα καθίσουμε εδώ».

Στα όσα συνέβησαν στην πλατεία Βικτωρία εστίασε κατά τη δική του τοποθέτηση ο μουσικός Θωμάς Λάλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι «η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική» και συμπλήρωσε «η Αστυνομία είχε δύο κλούβες κάθετα στην 3ης Σεπτεμβρίου. Αυτές χώριζαν εμάς από τους 40 – 50 φασίστες. Κάποια στιγμή η Αστυνομία μας είπε να φύγουμε. Ξαφνικά με τις δύο κλούβες έκλεισαν την οδό Χέυδεν, με αποτέλεσμα οι φασίστες να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας. Οι υπόλοιποι παραμέναμε στη Χέυδεν. Αποχωρήσαμε οργανωμένα και περιφρουρημένα προς την οδό Πατησίων. Εμφανίστηκε τότε τρέχοντας διμοιρία των ΜΑΤ και επι τόπου διμοιρία της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Ακούγαμε από τους ασυρμάτους να φωνάζουν «σκίστε τους, φάτε τους, διαλύστε τους». Μαρσάρανε και χτυπούσαν τα κλομπ στα πόδια τους. Στήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να προστατευτούν όσοι είχαν μείνει στο σημείο. Τότε επιτέθηκε η ομάδα ΔΡΑΣΗ, και διαλυθήκαμε. Μεταφερθήκαμε με χειροπέδες στη συμβολή Κοδριγκτώνος και Πατησίων».

...