«Το ασφυκτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Κούβα το 1960 και για πάνω από 60 χρόνια, είναι μια αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική, που καταδικάζεται κάθε χρόνο για δεκαετίες, σχεδόν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ»

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας <-LINK, με αφορμή τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, για επανεξέταση των κυρώσεων του εμπάργκο κατά της Κούβας.
Eίχε προηγηθεί Συνέλευση της Κουβανικής Βουλής, στην οποία εκτός από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, συμμετείχαν με παρεμβάσεις και ομιλίες τους πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως ο Γάλλος Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γαλλο-Κουβανικής Φιλίας Francois Michel Lambert, ο Καναδός Πανεπιστημιακός John Kirk, η Ιταλίδα Γερουσιαστίς Paola Nungnesο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για την Κούβα Javier Moreno, ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ James Moran, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Μεξικό Beatriz Paredes Rangel, ο πρώην ΠΘ της Σλοβακίας Robert Fico κ.ά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή τη στιγμή, εθνικά νομοθετικά σώματα, κοινοβουλευτικές ομάδες, οργανώσεις και άτομα απαιτούν ολοένα και πιο έντονα την εξάλειψη του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, από τη θεσμική θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μέλους της Ομάδας Φιλίας για την Κούβα που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωβουλή, στη συνέντευξή του υπογράμμισε την ανάγκη να αρθεί αυτή η «αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική του εμπάργκο που έχει επιβληθεί για πάνω από 60 χρόνια και ενισχύθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν «σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας».

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, ο κουβανικός λαός έχει υποστεί την επιβολή οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο οποίος έχει εντατικοποιηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό το θέμα;

 

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στην Κούβα από τις ΗΠΑ επηρεάζουν σοβαρά την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και απάνθρωπα το βιοτικό επίπεδο του κουβανικού λαού. Το ασφυκτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Κούβα το 1960 και για πάνω από 60 χρόνια, είναι μια αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική, που καταδικάζεται κάθε χρόνο για δεκαετίες, σχεδόν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να σταματήσει άμεσα και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ως έντιμος διαμεσολαβητής μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τον διάλογο, να ξεκινήσει η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τελικά να αρθούν οι κυρώσεις.

 

Η Κούβα έστειλε υγειονομικό προσωπικό σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να συμβάλει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πώς εκτιμάτε αυτήν τη χειρονομία;

Η μάστιγα της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε τεράστια πρόκληση παγκοσμίως, όπως και για την Κούβα. Οι προσπάθειες του κουβανικού λαού για την καταπολέμηση της πανδημίας περιορίστηκαν σημαντικά από τον οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, ο οποίος σκόπιμα στερεί από τον κουβανικό λαό την πρόσβαση στις προμήθειες που απαιτούνται για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας, στο βαθμό που η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την πανδημία ως ευκαιρία να εντείνει τον αποκλεισμό εναντίον της Κούβας. Ωστόσο, η Κούβα, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που έλαβε, έστειλε 56 ιατρικές αποστολές του διεθνούς σώματος “Henry Reeve” σε 40 χώρες και περιοχές. Αυτή δεν ήταν μόνο μια συμβολική χειρονομία, αλλά μια σαφής κίνηση αλληλεγγύης του κουβανικού λαού προς τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος και ειδικά η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πρωτοβουλία.

 

Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κούβας για την καταπολέμηση της πανδημίας;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο, τη συνεργασία, την πολιτική διαφάνεια και την αμοιβαία κατανόηση με την Κούβα. Η καταπολέμηση της πανδημίας είναι ένας κοινός αγώνας πέρα ​​από τις ιδεολογίες και τους πολιτικούς υπολογισμούς. Η ΕΕ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (COVAX), αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε άλλες πτυχές, όπως η άρση των δικαιωμάτων από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Κανείς δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνος την πανδημία. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Κούβα σε ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία και η ανταλλαγή απόψεων σε ιατρικό και επιστημονικό επίπεδο θα πρέπει να είναι εντατική.


Τι ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν οι βουλευτές στον αγώνα κατά του 
COVID-19;

Ο στόχος των βουλευτών θα πρέπει να στοχεύει στο να οικοδομήσουν γέφυρες διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του διακοινοβουλευτικού και διακυβερνητικού επιπέδου και με την κοινωνία των πολιτών. Πιστεύω ότι με αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία θα επιτύχουμε περισσότερα όχι μόνο στην καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και γενικότερα. Είναι επίσης σημαντικό να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημαντική πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών για την παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η οποία επηρέασε έντονα τον διάλογο για αυτό το θέμα και έχει προσελκύσει υποστήριξη από πολλές χώρες, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και κοινωνία των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια κοινότητα συζητά τώρα σοβαρά αυτό το αίτημα.


Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η σημασία της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κούβας είναι ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας και του εμπορίου, καθώς και για την προώθηση της κατανόησης, ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Κούβας και των χωρών της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα. Τώρα, όλοι πρέπει να εργαστούμε για να παράγουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτά τα πλαίσια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις προσπάθειες.


Πώς αξιολογείτε τους τρέχοντες διακοινοβουλευτικούς δεσμούς;

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον διακοινοβουλευτικό μας διάλογο. Τα μέλη της Ομάδας Φιλίας και Αλληλεγγύης με το λαό της Κούβας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία έχω τη χαρά να είμαι μέλος, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, και τα δύο κοινοβούλια θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενίσχυση του διαλόγου και των επαφών, να μάθουν να κατανοούν και να σέβονται το ένα το άλλο.


Ποιο μήνυμα στέλνετε στον κουβανικό λαό;

Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη και τον σεβασμό μου στον κουβανικό λαό και να υπογραμμίσω την προσωπική μου δέσμευση για την ενίσχυση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να σταματήσει το πολιτικά υποκινούμενο απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Απέτυχε να στερήσει τον κουβανικό λαό από την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του. Στέκομαι δίπλα στον κουβανικό λαό στον αγώνα του, θέλοντας να τον δω να ευημερεί και να έχει τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι κουβανοί δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.


Η σχετική βίντεο-δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη που αναπαράγει με ισπανικούς υπότιλους το επίσημο 
site της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας:

independentnews