Ένα πρόσφατο περιστατικό στη Βραζιλία μπορεί να συμπυκνώσει το εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο βάρβαρο σύμπαν του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Ένας υπάλληλος σε κατάστημα της Carrefour παθαίνει ανακοπή καρδιάς. Μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια επαναφοράς, ο άτυχος υπάλληλος κείτεται νεκρός στο πάτωμα του καταστήματος. Η εταιρεία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένη να κλείσει το κατάστημα μέχρι να απομακρυνθεί το άψυχο σώμα. Όταν όμως μπαίνει στη ζυγαριά το αυτονόητο με δύο ώρες χαμένου τζίρου μαντέψτε ποιος κερδίζει.

Το κατάστημα παραμένει ανοιχτό και το νεκρό σώμα του υπαλλήλου παραμένει στο ίδιο σημείο, καλυμμένο με ομπρέλες! Οι πελάτες κινούνται κανονικά γύρω του χωρίς να τον βλέπουν και το κατάστημα δεν χάνει ούτε ένα ευρώ εξαιτίας ενός… ατυχούς περιστατικού.

Η εταιρεία μετά την κατακραυγή ανακοίνωσε πως άλλαξε το πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά τα πρώτα αντανακλαστικά δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις. Μπροστά στο κέρδος η ζωή ενός υπαλλήλου είναι απλώς παράπλευρη απώλεια.

Το παραπάνω περιστατικό συνέβη την περίοδο που στην Ελλάδα καταργείται πια και επίσημα η Κυριακάτικη αργία όλο τον χρόνο. Τη στιγμή δηλαδή που επικυρώνεται η αντίληψη πως οι εργαζόμενοι είναι απλά αναλώσιμοι, αφού μπορούν να δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα μέχρι να πάθουν υπερκόπωση και να αντικατασταθούν από άλλους. Με τους ανέργους να ξαναφτάνουν για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008 το 1 εκατομμύριο, ακόμα και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα φαίνεται να είναι πολυτέλεια.

Καλώς ήρθατε στη νέα κρίση που γίνεται ευκαιρία για εκ νέου απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.