Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατηγορεί την κυβέρνηση «για την αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών», καθώς για τις επίσημες αντιδράσεις των ελληνικών Αρχών – Τι απαντά η Αθήνα

 

   «Να βάλουν τέλος στις επιχειρήσεις παράνομης επαναπροώθησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία» και «να διασφαλίσουν ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για όλες τις σχετικές καταγγελίες», καλεί τις ελληνικές Αρχές η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Οι ενέργειες των ελληνικών Αρχών είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», απαντούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ναυτιλίας.

Σε επιστολή που απέστειλε στους τρεις υπουργούς, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία της «για την αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών», για την επίσημη αντίδραση των ελληνικών Αρχών «που συχνά απλώς απορρίπτει ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις, παρά το τεράστιο πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια», καθώς και για «το ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον στο οποίο οι ΜΚΟ που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, λειτουργούν στην Ελλάδα».

Όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου η Επίτροπος σημειώνει ότι «οι παρατεταμένα κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης συνεχίζουν να είναι ζήτημα βαθιάς ανησυχίας» και ζητάει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών. Αναφερόμενη στα υπό κατασκευή ΚΥΤ των νησιών εκφράζει τέλος την ανησυχία της ότι η λειτουργία τους ως κλειστά κέντρα «θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη στέρηση της ελευθερίας τους».

   Η απάντηση των υπουργείων

Σε κοινή τους απάντηση οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, διαβεβαιώνουν ότι «οι ενέργειες των ελληνικών Αρχών στα θαλάσσια σύνορά μας διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» και προσθέτουν ότι οι ισχυρισμοί για τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών «έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες».

«Αντίθετα με τους ισχυρισμούς αυτούς, πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την αμετάβλητη ανθρωπιστική δέσμευση των ελληνικών αρχών που έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ζωών μεταναστών από το 2015», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι, ως απόδειξη, σε περισσότερα από 800 περιστατικά που συντονίστηκαν από τις ελληνικές αρχές στη θάλασσα το 2020 δεν καταγράφηκαν θύματα κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν. «Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά».

Σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών απαντούν ότι οι ελληνικές Αρχές «ακολουθούν ένα αυστηρό και πειθαρχικό νομικό πλαίσιο που διερευνά πληροφορίες σχετικές με φερόμενα περιστατικά κακομεταχείρισης στα σύνορα», ενώ συμπληρώνουν ότι οι Έλληνες αξιωματικοί «εκτελούν συνεχώς τα καθήκοντά τους με φόντο ένα δυσμενές περιβάλλον σκοπούμενων παραπλανητικών πληροφοριών που προέρχονται στις περισσότερες περιπτώσεις από τα δίκτυα λαθρεμπόρων και από εκείνους που τα υποστηρίζουν».

Για τις ΜΚΟ επισημαίνουν ότι η δουλειά που έχει γίνει από έναν αριθμό οργανώσεων στον τομέα της μετανάστευσης όλα αυτά τα χρόνια «είναι σημαντική και έχει αναγνωριστεί από τις ελληνικές Αρχές», κάνουν αναφορά στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης και διευκρινίζουν ότι στόχο τους «δεν είναι να θέσει εμπόδια στις ΜΚΟ και σε καμία περίπτωση η διαδικασία εγγραφής δεν είναι υπερβολική ή πολύπλοκη, αλλά αντίθετα είναι να θέσει τους ίδιους κανόνες για όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι οργανισμοί (ήτα μέλη τους) δεν συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες και να πιστοποιήσουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους ωφελούμενους».

Σχετικά με τα νέα ΚΥΤ σημειώνουν ότι «θα πληρούν σίγουρα τα κατάλληλα πρότυπα και καθώς η χωρητικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τα υφιστάμενα ΚΥΤ, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο υπερπληθυσμός σε αυτά θα αποφευχθεί ακόμη και σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών στο μέλλον». Επίσης, διευκρινίζουν ότι «η ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων μεταξύ των περιοχών των καμπς και έξω από τα καμπς διασφαλίζεται και η μόνη περιοχή τους με περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία θα είναι τα προαναχωρησιακά κέντρο».

Κλείνοντας την επιστολή οι τρεις υπουργοί επαναλαμβάνουν το αίτημα της Ελλάδας για το υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση «να διασφαλίσει την άρση της πίεσης από τα νησιά του Αιγαίου μέσω της επίτευξης μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μιας κοινής πολιτικής επιστροφών».