«Εξ αποστάσεως εξεταστική – δια ζώσης καταστολή. Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως!» γράφει το πανό των φοιτητικών συλλόγων στην κεφαλή της συγκέντρωσης. Φοιτητές με άσπρες ιατρικές μπλούζες κρατάνε πικέτες με τα αιτήματά τους, την ανάγκη να επιστρέψουν κανονικά στις σπουδές τους, να θωρακιστούν τα ΑΕΙ με μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια κι όχι με πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή. «Εξω οι κάμερες απ’ όλες τις σχολές – δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές», «απ’ τα ιδρύματά μας δε λείπει αστυνομία – δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», φωνάζουν οι φοιτητές, δηλώνοντας πως τα 30 εκατομμύρια που δίνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της καταστολής στα ιδρύματα θα έπρεπε να πάνε για τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων και των φοιτητών, που θέλουν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά τους.

Απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτούν με τη μαζική τους παρουσία στην κινητοποίηση και μαθητές και εκπαιδευτικοί. Καταδικάζουν τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ και απαιτούν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

, Συλλαλητήριο: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία | Δώστε λεφτά για την παιδεία, INDEPENDENTNEWS
, Συλλαλητήριο: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία | Δώστε λεφτά για την παιδεία, INDEPENDENTNEWS

Το ψήφισμα της Πρωτοβουλίας ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎€‎ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. ‎

Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Το πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσης, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων – εργαζομένων.

Παράλληλα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι και τα ΑΕΙ προσλαμβάνουν λιγότερους καθηγητές, από όσους συνταξιοδοτούνται.

Να βάλουμε φρένο στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη η χρηματοδοτική ενίσχυση των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των ψηφιακών ανισοτήτων, για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

– Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία.
– Διεκδικούμε το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία | Δώστε λεφτά για την παιδεία

Το κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Καλούμε στην προγραμματισμένη κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 21/1 στις 12:00 στα Προπύλαια, ενάντια στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως.
Την ίδια στιγμή που τα Α.Ε.Ι. παραμένουν κλειστά για έναν ολόκληρο χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα αμφιθέατρα, σχεδιάζει την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, τη στοχοποίηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και την δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια.
Πιο συγκεκριμένα στο Ν/Σ προβλέπονται οι παρακάτω διατάξεις:
• Ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίζεται απ’ τα ίδια τα ιδρύματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), όπως την ονόμασαν, θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και από ειδικούς φρουρούς και θα χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά του Ε.Λ.Κ.Ε.
• Έλεγχος εισόδου-εξόδου (face control).
• Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές/-τριες. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για πειθαρχικά παραπτώματα, όπως η αντιγραφή στις εξετάσεις ή η «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος», και για πειθαρχικές ποινές που θα φτάνουν έως και τη διαγραφή φοιτητών/-τριών.
• Όριο φοίτησης. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα οδηγήσει στη διαγραφή χιλιάδων φοιτητών/-τριών απ’ τις σπουδές τους.
Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο δημοκρατίας!
Δεν θα ανεχτούμε πολιτικές αποκλεισμού και όξυνσης των ανισοτήτων. Δεν θα ανεχτούμε τον αυταρχισμό και την στοχοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και των ακαδημαϊκών δασκάλων.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην μόρφωση είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες στην προγραμματισμένη κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 21/1 στις 12:00 στα Προπύλαια, ενάντια στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως.

, Συλλαλητήριο: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία | Δώστε λεφτά για την παιδεία, INDEPENDENTNEWS