Δικαστικό μέγαρο στην Τουλουά, στη νοτιοδυτική Κολομβία, παραδόθηκε στις φλόγες χθες Τρίτη έπειτα από εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία, γεγονός που πανηγύρισε μερίδα των διαδηλωτών, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό La Voz de los Robles, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, το κτίριο πυρπολήθηκε αφού μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας αποπειράθηκαν να «άρουν τον αποκλεισμό» των διαδηλωτών στην πόλη αυτή, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κάλι.

Αντιδρώντας, διαδηλωτές που φόραγαν κουκούλες έβαλαν φωτιά στο κτίριο και έκλεισαν τον δρόμο στα οχήματα του πυροσβεστικού σώματος, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που ανέβηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες ανακάλεσαν στη μνήμη πολλών Κολομβιανών ένα από τα πιο φρικιαστικά επεισόδια του εμφυλίου πολέμου, το 1985, όταν δικαστικό μέγαρο είχε καταληφθεί από αντάρτες της M-19 προτού ο στρατός το ανακαταλάβει με πολυαίμακτη επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά με κάπου εκατό νεκρούς σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, την 28η Απριλίου, η περιφέρεια Βάγιε δελ Κάουκα αποτελεί επίκεντρο των διαδηλώσεων και των επεισοδίων. Οι κινητοποιήσεις καταστέλλονται σκληρά από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 43 θανάτους που έχουν καταγραφεί στις κινητοποιήσεις έχουν σημειωθεί σε αυτή την περιοχή, που μαστίζεται από τη φτώχεια, τον ρατσισμό, τη διακίνηση ναρκωτικών και την αναζωπύρωση των μαχών με αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

newsbeast