Στων Μυκηνών την ολόμαυρη ράχη (φωτογραφίες)

Posted on Αυγ 31, 2020, 2:01 μμ
5 secs

Φωτιά στις Μυκήνες κατέκαψε το μνημειακό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου, αν και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός. Αν και ξεκίνησε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, ωστόσο, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα. Ειδικότερα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνωνα κατευθυνόμενη σε παρακείμενη ρεματιά, με τον άνεμο να την σπρώχνει προς την Προσύμνη. Όμως στη συνέχεια εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα.

Αν και είναι νωρίς για απολογισμούς σε ό,τι αφορά σε ζημιές στα ίδια τα μνημεία, το βέβαιο είναι πως, όπως τεκμηριώνει και το οπτικό υλικό, το περιβάλλον τους υπέστη μεγάλη καταστροφή. Να σημειωθεί, ότι το μνημειακό περιβάλλον συνοδεύει τους χαρακτηρισμούς και το πλαίσιο προστασίας των μνημείων, ως αναπόσπαστου τμήματός τους, συνεπώς, η οποιαδήποτε καταστροφή του συνιστά, σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, αρχαιολογική απώλεια.

Στων Μυκηνών την ολόμαυρη ράχη (φωτογραφίες)

Όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Στων Μυκηνών την ολόμαυρη ράχη (φωτογραφίες)

Έντονη κριτική στην υπουργό Πολιτισμού ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σημερινές δηλώσεις της για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Σε ανακοίνωση του με τίτλο: «Απύθμενο θράσος: η Μενδώνη βλέπει μόνο ‘λίγο μαύρο στο χώμα’», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας». Ωστόσο, σχολιάζει, «η υπουργός Πολιτισμού του ‘επιτελικού’ κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη ‘τη μικρότερη δυνατή φθορά’ και πως ‘το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα’».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως όμως «η εικόνα μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της», για να προσθέσει ότι «το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη ‘συγγνώμη’ από τον ελληνικό λαό».

...