Η ελληνική κυβέρνηση χτίζει τείχη γύρω από τους πέντε ηπειρωτικούς καταυλισμούς προσφύγων, Ριτσώνα, Πολυκάστρο, Διαβατά, Μακάσα και Νέα Καβάλα. Γιατί αυτό είναι απαραίτητο, και για ποιο σκοπό, όταν τα στρατόπεδα είναι ήδη περιφραγμένα με συρματόπλεγμα, είναι δύσκολο να το κατανοήσεις.
′′ Κλειστά ελεγχόμενα στρατόπεδα ′′ εξασφαλίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο θα αποκοπούν από τις εξωτερικές κοινότητες και υπηρεσίες. Μια πολύ σκοτεινή περίοδος στην Ελλάδα και στην πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό.
Τείχη από σκυρόδεμα τριών μέτρων, έξω από τους ήδη υπάρχοντες φράχτες με συρματόπλεγμα, δεν θα το έκανε διαφορετικό από μια φυλακή. Ποιον υποστηρίζουν ότι προστατεύουν με αυτά τα ακραία μέτρα, πρόσφυγες που ζουν μέσα από Έλληνες ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ή ανθρώπους που ζουν έξω από αυτούς τους ′′ επικίνδυνους ′′ άνδρες, γυναίκες και παιδιά; Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό υποτίθεται ότι πρόκειται για στρατόπεδα προσφύγων, όχι για φυλακές υψηλής ασφαλείας.
Η ΕΕ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει αυτά τα στρατόπεδα, με την προϋπόθεση να είναι ανοιχτές εγκαταστάσεις, το ίδιο ισχύει και για τα νέα στρατόπεδα που κατασκευάζονται στο νησί. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι θα κλειστούν σε αυτές τις φυλακές το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, επιτρέπεται μόνο να βγουν σε συγκεκριμένες ώρες, υπό αυστηρό έλεγχο, μεταξύ 07.00-19.00. Να θυμάστε ότι μιλάμε για οικογένειες με παιδιά, και όχι εγκληματίες, οπότε γιατί είναι αντιμετωπίζεται ως τέτοια;
Ενώ η Ελλάδα ανοίγει, καλωσορίζοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο, κλείνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, στις φυλακές πίσω από συρματοπλέγματα και τσιμεντένια τείχη. Όταν τελειώσουν αυτά τα νέα στρατόπεδα στα νησιά, χρηματοδοτούμενα από την Ευρώπη, θα περιφραγχθούν και από υψηλούς τσιμεντένιους τοίχους. Tίποτα καλό δεν θα βγει από αυτό!
′′ Από Μαλακάσα, Νέα Καβάλα, Πολυκάστρο και Διαβατά στρατόπεδα στον κόσμο!
′′ αν  μας βρείτε σιωπηλούς στους τοίχους, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε να ζούμε σαν φυλακισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα όλοι φοβόμαστε να απειληθούμε, αν μιλάμε και υψώνουμε τις φωνές μας!!”