“Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς. Ο Τσίπρας είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης, αλλά και ο Ευκλείδης είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη που συμβάλλει στη συνολική, συλλογική προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει αρχηγικό κόμμα”

Δημήτρης Παπαδημούλης

Posted on 04 Οκτωβρίου, 2020, 8:54 μμ
12 secs

Συνέντευξη στo ραδιόφωνο του Real FM παραχώρησε το πρωί της Κυριακής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ασκώντας κριτική στους «εξωραϊσμούς και πανηγυρισμούς της ΝΔ», σε συνέχεια της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, διεμήνυσε: «Το κοινό ανακοινωθέν απέχει παρασάγκας από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μας υποσχόταν δια στόματος του κ. Πέτσα ‘κυρώσεις που θα δαγκώνουν’, αλλά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει καν η λέξη κυρώσεις. Η ‘λίστα Μπορέλ’ της προηγούμενης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών εξαφανίστηκε μαζί με τις κυρώσεις».

 

Μάλιστα, ο Δημ. Παπαδημούλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο «ο Ερντογάν να ξανακάνει τα ίδια». «Το ανακοινωθέν δε συνετίζει την Τουρκία, είναι εμφανές το καρότο, αλλά το μαστίγιο μικρούλι και κρυμμένο πίσω από άρθρα που παραπέμπουν στο πώς αποφασίζονται δυνητικά κυρώσεις», εξήγησε.

 

«Οι αντιδράσεις της Τουρκίας μετά το κοινό ανακοινωθέν, οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, η νέα antiNavtex λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επαναφέρουν τον κίνδυνο», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ειδικότερα πώς «ενώ γίνεται στο κείμενο σαφής και ρητή, έντονη και καταδικαστική αναφορά στις επιθετικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τέτοια αναφορά δεν υφίσταται για τις κινήσεις της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Υπενθύμισε, δε, ότι οι αποφάσεις για μια ακόμη φορά παραπέμπονται στο μέλλον.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να βλέπει τα πράγματα όπως είναι, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε εθνική στρατηγική στη βάση των εθνικών μας συμφερόντων, με ειλικρίνεια και πλήρη ενημέρωση».

 

Αναφερθείς στο εσωκομματικό μέτωπο, και κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα «το Βήμα», ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς. Ο Τσίπρας είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης, αλλά και ο Ευκλείδης είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη που συμβάλλει στη συνολική, συλλογική προσπάθεια.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι, ούτε θα γίνει, ούτε πρέπει να γίνει αρχηγικό κόμμα, και είμαι βέβαιος ότι δεν το θέλει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται μεσω συλλογικότητας, με σύνθεση, όπου αυτό είναι δυνατό, και με τον κανόνα της δημοκρατίας δια της πλειοψηφίας, όπου εξαντλούνται τα περιθώρια της σύνθεσης, για να προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά. Δεν περισσεύει κανείς.

 

-Και το πειθαρχικό, αν και κουτσουρεμένο, τότε τί νόημα έχει;

 

Από ό,τι είδα στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν υιοθετείται καν ο όρος ‘πειθαρχικό’, αλλά επαμαλαμβάνεται η αρμοδιότητα που ήδη έχουν ο Γραμματέας του κόμματος και η Γραμματέας της Κ.Ο..

 

-Και αν υπάρξει επόμενη φορά ανάλογο κρούσμα, δεν θα υπάρξει κάποια κύρωση;

 

Νομίζω ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά και εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι δίπλα στην έντονη κριτική, πρέπει πάντα να υπάρχει η πειστική αντιπρόταση -ρεαλιστική, προοδευτική, ριζοσπαστική.

 

Κρίσιμο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην… πατάει πεπονόφλουδες, τα στελέχη, όλοι μας, να αποφευγουμε τα φάλτσα ή την ‘τρικυμία σε ποτήρι’, και ολοι μαζί, γιατι δεν περισσεύει κανείς, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

 

Το κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μια περίοδο φθοράς, που νομίζω ότι θα ενταθεί, δεν φαίνεται να το κεφαλαιοποιεί και να κερδίζει. Παρ’ όλο που παραμένει ο ισχυρός άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος. Και για να το κάνουμε αυτο, να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ που έχει διαμορφωθεί -με επιμέλεια, και σύστημα και λίστες Πέτσα και πολλά, και λάθη δικά μας- χρειάζεται δίπλα στη κριτική, εναλλακτικό πρόγραμμα, και συσπείρωση, σύνθεση απόψεων, συνοχή, σοβαρότητα.

 

Δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει ο Τσακαλώτος, αλλά τον θεωρώ σημαντικό στέλεχος και διαφωνώ πλήρως με κραυγές του τύπου ‘ο Τσίπρας θα πάει καλύτερα το κόμμα αν διαγράψει τον Τσακαλώτο’».

 

...